»

Evropski varuhi zasebnosti še vedno nezadovoljni z Windows 10

engadget - Evropska unija še vedno ni zadovoljna z zagotavljanjem zasebnosti v Windows 10, čeprav je redmondski velikan že izvedel nekaj sprememb od prve, res vsiljive verzije. Evropski informacijski pooblaščenci, ki so združeni v Delovni skupini iz 29. člena, so včeraj sporočili, da so še vedno zaskrbljeni zaradi praks v Windows 10. Že konec minulega leta so pisali Microsoftu zaradi privzetih nastavitev, ki so po namestitvi Windows 10 brez dodatnega nastavljanja v Redmond pošiljale kopico podatkov o uporabniku. Skupina še vedno ni zadovoljna, so včeraj sporočili.

Preiskavo zoper Microsoft je zaradi suma kršitve zakonodaje o varstvu podatkov sprožil tudi švicarski informacijski...

23 komentarjev

HTML5 bo vseboval DRM

Številni se sprašujejo, ali je v odprto naravnani HTML5 specifikaciji sploh prostora za DRM.

vir: FSF
Ars Technica - Mednarodni konzorcij W3C, ki pripravlja ključne tehnične standarde za delovanje svetovnega spleta, je ta petek izdal prvi delovni osnutek standarda EME (Encrypted Media Extensions), beri DRM-ja za brskalnike. Delovna skupina, v kateri sedijo po en predstavnik Googla, Microsofta in Netflixa, je torej svoje delo zaključila uspešno in tudi razmeroma hitro, saj so začeli pred borimi štirimi meseci.

EME je precej abstrakten standard, ki sam po sebi ne vsebuje nobene DRM implementacije, ampak zgolj definira javascript vmesnik (API) za njegovo uporabo....

52 komentarjev

Izšel Firefox 19 z vgrajeno podporo za PDF

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli in Mozilla je izdala novo verzijo svojega brskalnika Firefox. V inačici 19, ki je kot običajno na voljo za Windows, Mac, Linux in Android, je glavna novost vgrajeni prikazovalnik dokumentov PDF. Doslej je bilo treba za prebiranje dokumentov PDV v brskalniku imeti nameščen Adobov vtičnik (Reader ali Acrobat), kar ni bilo najbolj prikladno. Po eni strani smo s tem dobili novo potencialno ranljivost, saj je moral biti tudi vtičnik zakrpan in brez lukenj, po drugi strani pa je bilo upravljanje s tako stranjo drugačno (recimo za tisk je treba klikniti drug gumb, iskanje je potekalo znotraj vtičnika in ne brskalnika itd.). Prvi je s tem napravil konec Chrome, sedaj pa se priključuje še Firefox, ki bo že sam razumel PDF-je. Za to poskrbi JavaScript knjižica PDF.js, ki pretvarja PDF v HTML5 in ga prikaže. Ker...

59 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

Adobe obljubil še vsaj 5 let aktivnega razvoja za Flash

vir: CNet
CNet - Adobe je minuli teden objavil načrt (road map) za nadaljnji razvoj svoje platforme Flash, z obljubo, da mislijo vanjo aktivno vlagati še vsaj naslednjih 5 do 10 let. Glavni namen je seveda pomiritev negotovosti v razvijalski skupnosti, ki se je po lanski najavi konca razvoja mobilnega flash predvajalnika in predstavitvi več orodij (Edge, Muse) za neposredno urejanje dinamičnih HTML5 strani upravičeno spraševala, če je nadaljnja investicija v platformo še smiselna. Adobe pravi, da vsekakor ja, posebej v branžah interaktivnih spletnih iger (Zynga in vse ostalo) in ti. premium (plačljivih) video storitev, kjer se HTML5 zaradi manjke prepričljive DRM rešitve (na tej se, ironično, pospešeno dela) in splošno slabše uporabniške izkušnje nekako še ni uveljavil.

Prihajajoča nadgradnja...

16 komentarjev

Microsoft bolj aktiven pri ustvarjanju standarda HTML5

CNet - Kljub relativni neaktivnosti Microsofta pri reševanju težav oz. določanju rešitev v najnovejši različici standarda HTML5, so se odločili aktivno vključiti v proces določanja standarda. Ustanovili so delovno skupino, ki bo dodobra pregledala zasnovan osnutek standarda, izpostavila težave, zastavljala vprašanja, v prihodnje pa računajo tudi, da bodo pripomogli k projektu z odgovori. Slednjih je trenutno veliko manj kot vprašanj, ki si jih je moč skupaj s predlogi ogledati na W3C listi. S HTML5 bo splet postal mnogo bolj prijazen spletnim aplikacijam, ki so vedno bolj v porastu, v teoriji pa tudi avdio in video vsebinam.

Kljub neaktivnosti Microsoftovo delo ni izključeno iz projekta HTML5, saj je vanj vključena Microsoftova tehnologija ContentEditable, ki uporabnikom omogoča spreminjanje spletne strani v brskalniku. Obenem Internet Explorer 8 podpira že kar nekaj HTML5 funkcij, kot so Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, in Ajax Navigation. Vseeno so pazljivi s trditvami...

0 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev