»

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Novi WCPUID

HardOCP - H-Oda je dokončal še eno novo verzijo svojega zelo popularnega WCPUIDa. Kaj so dejanske izboljšave ne vem, toda verjetno gre za dodano podporo novim procesorjem, tako da se download izplača. Dobite ga tukaj, seveda če boste prišli na vrsto, saj je strežnik zelo zaseden!

1 komentar

Kronične pocenitve pomnilnika

Mushkin - Če vsaj malo obiskujete našo stran, potem najbrž že veste, da so se pomnilniški moduli v zadnjem času drastično pocenili. Tako lahko pri različnih podjetjih dobimo 128 MB PC133 pomnilnika že za 25000 SIT, kar je v primerjavi s skoraj dvakratno ceno pred dobrim mesecem pravi blagoslov. Ampak, ker je vsake dobre stvari enkrat (največkrat prekmalu) konec, izgleda da bodo cene že spet narasle. Mushkin, ameriška internetna trgovina, je še včeraj ponujala 128 MB PC150 CAS2 module za izjemno nizkih 99$. Danes cena znaša že 119$. Btw, če hočete ta pomnilnik kupiti, skočite na to stran.

0 komentarjev

Cene RAMa znatno padle

Jaz - Igor me je preko e-mail opozoril, da še vedno nismo objavili novice o znatnem padcu cen RAMa v Sloveniji. Tako zdaj dobite 128MB PC133 pomnilnika za okoli 26K SIT z DDVjem, kar je skoraj 100% ceneje, kot pred nekaj meseci. Kako dolgo bo tako stanje trajalo sicer ne vem, toda osebno bi priporočil čimprejšnjo nabavko vsem, ki rabite pomnilnik. Povsem lahko se zgodi, da bo cena skočila na prejšnjo raven v roku par dni!

3 komentarji