»

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

BBC - Avstralska vlada je včeraj v parlament poslala zakon, ki bo velika spletna podjetja prisilil v dogovor z avtorji in založniki v državi, glede plačila vsebin. Glavni tarči sta Facebook in Google, ki si po ocenah avstralske vlade med sabo razdelita kar štiri petine prihodkov od spletnega oglaševanja v deželi tam spodaj.

Zakon predvideva pogajanja med mediji ter Googlom in Facebookom, v primeru, da sami dogovora ne bi dosegli, bo odločitev v njihovem imenu sprejel arbiter, ki ga bo v ta namen imenovala vlada. Zakon prav tako ne bo veljal za novice, ki bi se pojavljale na Facebookovemu Instagramu oz. Googlovemu YouTube, obe podjetji pa bosta lahko svoja plačila znižali tudi za vrednost klikov, ki jih bosta pripeljali na spletno stran posameznega medija. V primeru, da bi podjetji dogovor kršili, zakon predvideva tudi kazni, ki lahko dosežejo tudi 6 milijonov evrov oz. 10 odstotkov njunih prihodkov na ozemlju Avstralije.

Zakon je rezultat triletnih posvetovanj in analiz, pa tudi...

5 komentarjev

Ustanovitelj LulzSeca po odsluženi kazni na pravo stran zakona

Razvan Eugen Gheorghe

Softpedia - Mustafa Al-Bassam, bolj znan pod hekerskim vzdevkom Tflow kot ustanovitelj nekdaj zloglasne hekerske skupine LulzSec, je odslužil svojo kazen in bo prestopil na pravo stran zakona. Zaposlil se bo pri britanskem podjetju Secure Trading, kjer bo opravljal funkcijo svetovalca za področje varnosti. Po istih stopinjah želi še en član LulzSeca, Razvan Eugen Gheorghe, ki je svojo identiteto razkril ta teden v želji, da se s tožilstvom sporazume o kazni za svoje početje in potem dobi kakšno zaposlitev na pravi strani zakona.

Tflow je skupaj s Sabujem in Topiaryjem ustanovil LulzSec leta 2011, ko je bil star komaj 16 let. Že istega leta je britanska policija aretirala tako Tflowa kakor Sabuja,...

14 komentarjev

Vodja LulzSeca Sabu obsojen na leto dni preizkusne dobe

Slo-Tech - Vodja nekdanje hekerske skupine LulzSec Hector Xavier Monsegur, ki ga poznamo pod hekerskim vzdevkom Sabu, je bil včeraj obsojen na zaporno sedemmesečno kazen, ki ustreza preživetemu času v priporu, kar pomeni, da so ga izpustili. Poleg tega bo leto dni pod strogim nadzorom pri svojem delu z računalniku. Sodišče je sledilo predlogu tožilstva, ki je poudarilo, da je Sabu sodeoval z organi pregona in s svojim znanjem preprečil več kot 300 hekerskih napadov.

Ob razbitju skupine LulzSec leta 2012 je namreč FBI razkril, da so Sabuja aretirali že junija 2011 in da je vse odtlej sodeloval z njimi. Pri tem je posredoval veliko koristnih informacij, ki so med drugim vodile do aretacije Jeremyja Hammonda, ki je odgovoren za vdor...

48 komentarjev

LulzSecov heker obsojen na leto dni zapora in plačilo visoke odškodnine

Slo-Tech - Hekerska skupina LulzSec, ki je nastala z odcepitvijo od Anonymousa, je Sony Pictures napadla junija 2011, do danes pa je že razpadla. Večino članov so polovili in obsodili, seznam pa se daljša. Ta teden so na sodišču v ZDA obsodili še 21-letnega Raynalda Rivero, ki je bil spoznan za krivega sodelovanja pri napadu na Sony Pictures. Rivera se je že oktobra lani izrekel za krivega.

Rivera mora odslužiti 12 mesecev zaporne kazni, dodatnih 13 mesecev hišnega pripora, oddelati 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 600.000 dolarjev odškodnine. V napadih leta 2011 so bili prizadeti Sonyjevi računalniški sistemi, posledica pa je bila javna objava osebnih podatkov 138.000 ljudi.

Njegova...

1 komentar

V Avstraliji aretiran samooklicani vodja LulzSeca

SMH - Avstralska zvezna policija je danes aretirala 24-letnika iz mesta Point Clare, ki je domnevni vodja hekerske skupine LulzSec. Aretirali so ga v povezavi z napadom na spletno stran avstralske vlade pretekli mesec, vodstvo skupine LulzSec pa si pripisuje sam. Gre za prvega posameznika iz omenjene skupine, ki so ga prijeli v Avstraliji; precej aretacij pa je bilo v ZDA, Veliki Britaniji, Španiji in na Nizozemskem.

Obtožen bo nezakonitega dostopa do računalniškega sistema in nepooblaščenega spreminjanja vsebine, ker je marca napadel stran avstralske vlade in jo spremenil (deface). Če bo spoznan za...

6 komentarjev

Aretiran še en član LulzSeca

vir: Sophos
Slo-Tech - Medtem ko je v medijih potihnilo vse povezano s hekersko skupino LulzSec, se delo organov pregona nadaljuje. Skupina je bila uradno razpuščena že pred letom dni, a to ni ustavilo preiskave. Letos marca so aretirali pet vodilnih članov skupine, pri čemer jim je pomagal tudi skesanec Sabu, ki je bil vodja skupine in je precej časa sodeloval s policijo. V Veliki Britaniji so bili aretirali 20-letnika, ki je bil letos junija obtožen sodelovanja pri napadih. Te dni pa so aretirali še enega člana skupine LulzSec, ki ga sumijo sodelovanja pri lanskem vdoru v Sony.

Že pred tem so bili aretirali...

9 komentarjev

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Hector Xavier Monsegur, vodja LulzSeca

FOX News - Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo...

26 komentarjev

V Veliki Britaniji aretiranih šest domnevnih hekerjev

Guardian - Ta teden so se nadaljevale aretacije hekerjev in njihovih podanikov, ki se združujejo v skupini LulzSec in Anonymous. V Veliki Britaniji sta bila v četrtek aretirana 24- in 20-letnik, ki ju sumijo sodelovanja v omenjenih hekerskih skupinah. Prijeli so ju na njunih domovih v grofijah South Yorkshire in Wiltshire, kjer so izvedli tudi obsežne hišne preiskave in zasegli računalniško opremo. Policija sumi, da je spletni alias enega izmed njiju Kayla. Najprej se je zdelo, da je Kayla 16-letno dekle, ki je imelo pomembne napade na HBGary, sedaj pa je jasno, da gre za psevdonim nekoga drugega. Kdorkoli se že podpisuje kot Kayla, ga policija sumi, da je ustanovni član LulzSeca in glavni pri...

7 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

LulzSec razpuščen

ZDNet - Zloglasna hekerska skupina LulzSec, ki je bila v zadnjih dveh mesecih odgovorna za številne napade na spletne strani podjetij in vladnih organizacij po celem svetu, se je včeraj v baader-meinhofovskem slogu poslovila. Na Twitterju so objavili povezavi do izjave za javnost in še zadnjega paketa ukradenih dokumentov, s čimer so poglavje o LulzSecu končali.

Še v petek je njihov domnevni vodja dal anonimni intervju za The Associated Press, v katerem ni razpustitve niti omenil. Namesto tega se je pohvalil, da so uspešno napadli tako korporacije, kot je Sony, kakor tudi vladne FBI, CIA itd. Imeli naj bi še pet gigabajtov dokumentov, ki bodo objavljeni v prihodnjih treh tednih. LulzSec je sicer kmalu zanikal avtentičnost intervjuja.

Dan pozneje, v...

61 komentarjev