»

Pametni učbeniki vedo, kdaj in če jih berete

The New York Times - Večno vprašanje pri poučevanju je branje učbenikov. Ali so študentje prebrali zahtevano literaturo, lahko do neke mere ocenimo iz njihovega znanja. Dostikrat je to tudi smisel, saj preverjamo znanje in ne število za knjigo preždetih ur, dasi na primer pri pouku književnosti zelo težko ugotovimo, ali je nekdo prebral knjigo ali pa Kresnice. Vse to bi bilo precej laže, če bi imeli digitalne učbenike. In v ZDA jih marsikod že imajo, kar je start-up podjetje CourseSmart s pridom izkoristilo.

Njihova ponudba je neke vrste Veliki brat za učitelja. Digitalni interaktivni učbeniki, ki jih imajo študentje, namreč sledijo, kdaj in koliko časa ti preživijo na neki strani (in ob tem bolj ali manj pravilno predpostavljajo, da jo...

32 komentarjev

Vojna in Nook

Hacker News - Digitalne knjige počasi zavzemajo vedno pomembno mesto med branimi vsebinami. Njihova priljubljenost in prodaja skokovito rasteta, tako da tuintam že prehitevajo papirnate. To ni presenetljivo, saj imajo precej prednosti, kot so cena, večja prenosljivost, možnost sprotnega delanja opomb, iskanje po knjigi in druge koristne posledice digitalizacije. A obenem napočijo tudi manj svetle plati...

29 komentarjev

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh

CNet - Prejšnji teden je Apple predstavil svoj odgovor na klasične učbenike s sistemom iBooks 2. Pripravili so novo kategorijo učbeniki v svoji spletni trgovini iBookStore, kjer je mogoče najti in prenesti interaktivne učbenike (z besedilom, animacijami, videoposnetki, kvizi itd.), in aplikacijo iBooks Author za ustvarjanje tovrstnih vsebin. Ker se učbeniki niso bistveno spremenili že kakšnih sto let, je Apple namreč začutil možnost za radikalnejšo prenovo stebra izobraževalnega procesa. Prvi podatki o odzivu javnosti v teh dneh kažejo, da so na dobri poti.

Uradnih podatkov iz Appla sicer ni, so jih pa ocenili v podjetju Global Equities Research, ki spremlja prodajo Applovih e-knjig.

104 komentarji

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Tiskovna konferenca

engadget - Apple je danes na novinarski konferenci v New Yorku predstavil troje novih aplikacij, ki bodo med drugim spremenile naravo učbenikov. Kot so povedali, gre za novo iniciativo v izobraževanju, ki bo študentom, dijakom in učiteljem kar prek iPada na voljo postavila novodobne in klasične učbenike. Gre za aplikacije iBooks 2, iBooks Author, in iTunes U.

Poglejmo najprej iBooks 2, o kateri se največ govori. S to aplikacijo ustvarjene knjige bodo lahko imele vključene vsebine najrazličnejših zvrsti. Tako bodo podpirale komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd. Na ta način želijo ustvariti interaktivne učbenike, iz katerih bi se učeči laže in raje učili....

41 komentarjev

National Academies Press brezplačno objavlja svoje e-knjige

Slo-Tech - Založba National Academies Press, ki objavlja poročila in knjige za ameriške Nacionalno akademijo znanosti, Nacionalno akademijo inženirstva, Medicinski inštitut in Nacionalni raziskovalni svet (Nacionalne akademije), je objavila, da bodo vsi njihovi izdelki v e-obliki brezplačno dostopni. Tako je brezplačno dostopnih več kot 4000 do sedaj e-knjig, enako pa bo veljalo tudi za prihodnje. Ob tem povejmo, da objavljene knjige niso ravno učbeniki za srednjo šolo ali osnovne kurze na univerzi, ampak gre za bolj specializirane teme.

Že doslej so sicer širokogrudno delili velik del ustvarjenega, saj so bile vse e-vsebine v PDF-obliki brezplačno dostopne v deželah v razvoju, 65 odstotkov pa jih je bilo brezplačno dostopno v vseh državah.

Trenutno je z njihovih strežnikov letno prenesenih okoli 700.000 PDF-jev, v do leta 2013 pa želijo to številko početveriti. Barbara Kline Pope, izvršna direktorica National...

2 komentarja