»

Google s Play Stora odstranil aplikacije, ki so ukradle milijone slik

Trend Micro - Google je s spletne tržnice Play Store umaknil 29 aplikacij, za katere je Trend Micro ugotovil, da kradejo fotografije uporabnikov, jih preusmerjajo na zlonamerne spletne strani in jim strežejo pornografske vsebine. Skupno so sporne aplikacije nabrale 4,3 milijona prenosov, torej je bilo prizadetih veliko ljudi.

Aplikacije so se predstavljale kot običajni programi za urejanje in spreminjanje fotografij (npr. Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo, Emoji Camera itd.). Aplikacije so uporabnikom obljubljale, da jih bodo polepšale (beautify). V resnici so se fotograije, ki smo jih želeli polepšati, prenašale na spletni strežnik, ki je bil pod nadzorom piscev. Hkrati so aplikacije nasilno prikazovale reklame, ki so vsebovale škodljive vsebine. Aplikacije uporabnikom niso razkrile svoje povezave z nenavadnimi oglasi, zato ti v številnih primerih niso posumili,...

24 komentarjev

Kdor visoko leta, nizko pade: Yik Yak

Business Insider - Podjetje Yik Yak, ki je razvijalo istoimensko aplikacijo in je od ustanovitve leta 2013 do danes nabralo 73 milijonov dolarjev investitorskega kapitala ob najvišjih vrednotenjih prek 400 milijonov dolarjev, je končalo svojo pot. Razvojna ekipa je šla delat k Square, nekaj intelektualne lastnine pa so prodali za vsega milijon dolarjev. S tem se je končala meteorna zgodba svoj čas izjemno priljubljene aplikacije, ki je ves čas veljala za kontroverzno.

Yik Yak je omogočal anonimno sporočanje, o čemer nas je internet že naučil, da nikoli ni preveč dobra ideja. Ljudje so lahko sodelovali v anonimnih skupinskih pogovorih, ki so bili omejeni na osem kilometrov široko območje. Kdor je bil na tem območju, je pogovore lahko...

18 komentarjev

Yahoo kupuje Tumblr

The Wall Street Journal - Yahoo bo kupil podjetje Tumblr, ki upravlja priljubljeno istoimensko spletno stran. O nakupu se je v javnosti začelo šušljati pretekli četrtek, sedaj pa prevzem že praktično uraden. Yahoo bo za Tumblr odštel 1,1 milijarde dolarjev, dobili pa bodo stran z dobrimi 100 milijoni uporabnikov, ki pa za zdaj prideluje sorazmerno malo prihodkov in še manj dobička (točnih številk v javnosti ni, ker je Tumblr zasebno podjetje). To je največji Yahoo prevzem v zadnjih desetih letih, potem ko so leta 2003 za 1,6 milijarde dolarjev kupili Overture, a to so bili neki drugi časi. S tem se Yahoo postavlja med podjetja, kot sta Facebook in Google, ki sta že odštevala milijardne zneske za perspektivna podjetja. Spomnimo, Facebook je lani za milijard dolarjev kupil Instagram, ki je podobno...

6 komentarjev

Yahoo kupil aplikacijo za 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Yahoo je sporočil, da so kupili aplikacijo Summly, njenega avtorja in še dva sodelavca pa bodo zaposlili v podjetju. Uradno cena ni znana, a viri blizu podjetja poročajo o 30 milijonih dolarjev. Tovrstnih zgodb je nekaj že bilo, a vseeno velja tokratno posebej izpostaviti. Summly je začel pisati Nick D'Aloisio iz Londona, ki bo kmalu dopolnil 18 let in kani letos opraviti maturo, zato se še ne bo preselil v Silicijevo dolino, ampak bo za Yahoo delal iz angleških pisarn.

Summly je uporabna aplikacija, o tem ni dvoma. D'Aloisio jo je začel pisati leta 2008 pod imenom Trimit, leta 2011 pa je prejel prvih 250.000 dolarjev tveganega kapitala iz Hongkonga. Istega leta je aplikacija dobila ime Summly in izšla za iPhone. Summly, na katerem dela pet ljudi, sestavi...

16 komentarjev

Slovenski startup Azumio dobil 2.5 mio financiranja

Boštjančič in Kuhar

Slo-Tech - Slovenski startup Azumio Inc., ki sta ga lani januarja v kalifornijskem Palo Altu ustanovila Bojan Bernard Boštjančič in Peter Kuhar, si je uspel zagotoviti 2.5 milijona dolarjev tveganega kapitala od skladov Founders Fund, Accel Partners in Felicis Ventures. Azumio je dobro znan po svoji iPhone aplikaciji za merjenje srčnega utripa Instant Heart Rate, ki meritev opravi kar s pomočjo vgrajene kamere (nanjo je treba za kakih 10 sekund nasloniti kazalec). Deležna je bila že 8 milijonov prenosov, s čimer je trenutno najbolj popularna aplikacija v svojem razredu, na voljo pa je tudi v Android različici.


Azumio namerava denar porabiti za razširitev palete izdelkov. Trenutno imajo v igri še dve iPhone aplikaciji, Stress Check in Stress Doctor.



98 komentarjev

Google kupil LabPixies

TechCrunch - Google si je včeraj privoščil nekaj lahkega nakupovanja in je prevzel novo izraelsko podjetje LabPixies. Podjetje je najbolj znano po igri Flood-It! za iPhone, poleg tega pa so izdelali še kopico drugih iger za iGoogle, Facebook, Hi5, MySpace in Android. Natančnih podatkov o prevzemni ceni ni, se pa omenjajo številke med 15 in 25 milijoni dolarjev. Slednjo vrednost omenja tudi izraelski časnik TheMaker, kar je odličen izkupiček za podjetje, ki je leta 2008 z angelskim financiranjem zbralo milijon dolarjev. Don Loeb iz Googla pojasnjuje, da so podjetje kupili zaradi talenta...

11 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Yahoo bo kupil Inktomi

Byte And Switch - Podjetji Yahoo! Inc., internetni gigant, ter Inktomi Corp. sta včeraj objavili, da sta sklenili dogovor, po katerem bo Yahoo kupil Inktomi za 235 milijonov dolarjev. Po besedah Yahoojevega predstavnika bo združitev obema podjetjema prinesla boljše poslovne rezultate v prihodnosti ter večjo stabilnost. Nakup naj bi bil dokončan še v prvi četrtini prihodnjega leta. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev