»

Je učenje pisanih črk še smiselno?

i-programmer - Naslednji generaciji finskih prvošolčkov (2015/16) očitno več ne bo potrebno vaditi malih in velikih pisanih črk. V prenovljenem učnem načrtu namreč ta del več ne bo obvezen, saj ga bosta zamenjala učenje pravilnega (desetprstnega, slepega) tipkanja po tipkovnici oz. učenje tipkanja na mobilnih telefonih.

Gre se za trend v izobraževanju, ki zadnje čase dobiva veliko podpore in izvira iz preprostega dejstva, da ljudje vedno manj ročno pišemo. Pa če že, velika večina več ne uporablja več pristne pisane pisave (37%, sodeč po eni od študij), ampak hibrid med njo in pisano (55%, 8% piše samo tiskane črke). Za današnjo mladino to seveda velja še toliko bolj. Namesto tega se toliko več tipka. Zato se zdi toliko bolj smiselno,...

133 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev

Microsoft oživlja mrtve

Slo-Tech - Žiga nam je poslal zanimivo novico o novi Microsoftovi taktiki:

Kaj ti ostane, ko gre za nohte? Microsoftu očitno že nekaj - prišel je namreč z zanimivo kampanjo, v kateri naokrog (predvsem tožilcem) pošilja "personalizirana" pisma z vsebino, ki hvali njegove izdelke ter prejemnike poziva, naj M$ pustijo na miru. Stvar je zanimiva predvsem iz tehničnega vidika - pisma so si med seboj zelo različna, pisana tudi s "pravo" ročno pisavo, z različnimi besedili. Kljub temu pa se je nekaj stavkov (npr.: "Strong competition and innovation have been the twin hallmarks of the technology industry.") ponovilo večkrat. No, ljudje pač razmišljajo enako, bi lahko rekel... Ampak ne, če pismo med drugim pošljeta tudi dva mrtva osebka... Več o tem si preberite tukaj.

2 komentarja

SETIjeve statistike

Jaz - Twosocks mi je poslal zanimivo novičko o statistikah SETI@Home projekta. 2.6 milijona uporabnikov (med katerimi smo seveda tudi mi) je obdelalo že kar 253 milijonov paketkov, kar pomeni, da je bilo porabljeno čez 500.000 let procesorskega časa. En paketek je povprečno obdelovan 17 ur, skupna moč računalnikov pa je dosegla 15 teraflopsov! Za primerjavo: najmočnejši računalnik na svetu, IBMov ASCI White obdela 12 teraflopsov...
Še statistike našega teama. Trenutno nas je 79, porabljen procesorski čas pa je skoraj 12 let. Obdelali smo že okoli 7500 paketkov, kar niti ni tako slabo, za zelo mlad team, kot je naš. Prvi trije pri nas so Borc, Pajo in Sergio, najhitrejši pri obdelovanju paketkov pa je mr_cadd, ki za enega porabi okoli 4 ure pa pol. Seveda moram še enkrat poudariti, da ste v našem teamu več, kot dobrodošli .

11 komentarjev

Zastonj klicarjenje preko interneta

Jaz - DeLonghi mi je poslal zanimivo povezavo na stran Hot Telephone, ki omogoča zastonjsko klicarjenje v 30 držav sveta. Yup, preko PCja (morate imeti mikrofon in zvočnike) lahko pokličete navadne telefone v dosegljivih državah in se pogovarjate z znanci po znatno nižji ceni. Tehnologija zaenkrat ne omogoča duplex povezav, tako da s sogovornikom ne boste mogli govoriti istočasno, toda tudi to ni tako slabo. Če vam je zadeva zanimiva, presodite sami...

4 komentarji

Top 10 razlogov, da stavite na AMD

Jaz - NiggerBob mi je poslal zanimivo povezavo na seznam najboljših 10 razlogov, da stavite na uspeh AMDja. Seznam je napisal neki marketinški tip, tako da gre predvsem za finančni pogled na situacijo, ampak je vseeno zelo zanimiv. Moram priznati, da tip zna razmišljati in da se na zadeve dobro spozna. Pa tudi nasmejali se boste, naprimeri njegovi razlagi pojma DDR: "Death to Dumb Rambus" [>:D]. Stvarco najdete tukaj.

0 komentarjev