»

Stari diski lahko odpovedo zaradi videospota

Slo-Tech - Zgodba se sliši tako neverjetna, da je brez uradnega vnosa CVE in besede Microsoftovega inženirja Raymonda Chena sploh ne bi jemali resno. Nekateri prenosniki se sesujejo, če se predvaja pesem Rhythm Nation, ki jo izvaja Janet Jackson. To se ne zgodi, ker bi prenosnik predvajal pesem, temveč že če se pesem sliši v istem prostoru. Ključna beseda je resonanca.

Kot piše v CVE-2022-38392, omenjena pesem povzroči težave v nekaterih prenosnih računalnikih iz leta 2005, ki imajo diske neimenovanega proizvajalca, ki se vrtijo s 5400 obrati na minuto. Ti imajo resonančno frekvenco, ki se pojavi tudi v omenjeni skladbi, kar ob zadostni jakosti onesposobi disk. Proizvajalec je težavo takrat rešil tako, da je na zvočnike namestil filter omenjene frekvence, saj se napaka vendarle najpogosteje izrazi, če zvok predvaja kar isti prenosnik.

Težava dandanes ni posebej relevantna, ker prenosniki iz leta 2005, predvsem pa diski s 5400 rpm, verjetno že zdavnaj uživajo večni počitek. Da je zvok lahko...

9 komentarjev

Western Digital ne ve, kaj pomeni RPM

Slo-Tech - Pri diskih je, vsaj tako je velik del kupcev verjel, označevanje jasno. RPM pomeni število obratov na minuto (revolutions per minute) in predstavlja frekvenco, s katero se vrtijo plošče. A Western Digital si je celo tako nedvoumno metriko predstavljal po svoje. Njihovi diski, ki imajo oznako "5400 RPM Class", se v resnici vrtijo s 7200 obrati na minuto. A tako v specifikacijah kakor celo v atributih SMART piše 5400 RPM.

To ni povsem nedolžno zavajanje, saj višja frekvenca ne prinaša le krajših dostopnih časov, temveč predvsem več hrupa, porabe energije in s tem povezanega segrevanje, v končni fazi pa vpliva tudi življenjsko dobo diskov. Na redditu so ugotavljali, da diski iz družine WD Red Network Attached Storage oddajajo zvok s frekvenco 120 Hz, kar ustreza 7200 RPM. Če bi se vrteli s 5400 RPM, bi bila ta frekvenca 90 HZ, in seveda vsi višji harmoniki.

Odziv iz Western Digitala je bil neprepričljiv. Zapisali so, da že leta hitrost označujejo kot "razred RPM" in ne dejanskega...

33 komentarjev

HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja

Slo-Tech - Western Digital oziroma njegova podružnica HSGT je na konferenci Flash Memory Summit, ki te dni poteka v Santi Clari, pokazal prototip podatkovnega pogona, ki je za več velikostnih razredov hitrejši od SSD-jev. Tehnologija, ki za zdaj še nima komercialnega imena, temelji na PCM, o čemer smo nazadnje pisali pred tremi leti. V tem času pa se je zgodilo mnogo.

Novi SSD, če mu lahko tako rečemo, zmore tri milijone IO-operacij naključnega branja na sekundo (velikosti 512 bajtov) in ima zakasnitve okrog 1,5 mikrosekunde. To je bistveno hitreje od dosedanjih SSD-jev, ki zmorejo do sto tisoč IOPS (resda velikosti 4 kB) in imajo zakasnitev slabih 100 mikrosekund. Kje je torej kavelj?

Za zdaj v tem, da gre za prototip. PCM-čipi v 45 nm-tehnologiji s...

57 komentarjev

Western Digital izdal nov najtanjši hibridni disk

CNET - SSD-ji čedalje odločneje nadomeščajo klasične trde diske v računalnikih za končne uporabnike, saj je njihova cena že padla na znosne ravni (pod dolar za gigabajt), odzivnost pa je za več velikostnih razredov boljša. Kljub temu so čedalje priljubljenejši tudi hibridni diski, ki vsaj v teoriji združujejo najboljše iz obeh svetov - hitrost SSD-jev ter kapaciteto in nizko ceno klasičnih trdih diskov. Na tem področju je Seagate že stari maček, njegovim letošnjim novostim pa se sedaj zoperstavlja Western Digital s svojimi izdelki.

V sodelovanju s Sandiskom so izdali nove hibridne diske iz serije WD Black SSHD. V izdelku je Sandisk poskrbel za bliskovni pomnilnik iSSD NAND, medtem ko je Western Digital prispeval trde diske...

73 komentarjev

Seagate širi nabor hibridnih diskov

Polterabajtni 2,5-palčni pogon z eno ploščo na levi, terabajtni z dvema v sredini ter 3,5-plačni na desni

vir: AnandTech
AnandTech - Pred vsega nekaj dnevi so pri Seagatu najavili, da bodo ukinili proizvodnjo 2,5-palčnih trdih diskov, katerim se magnetne plošče vrtijo s 7200 obrati na minuto. To odločitev so podkrepili s pojasnilom, da se bodo bolj osredotočili na hibridne pogone (trdi disk z nekaj GB flash pomnilnika), saj so trg 7200 rpm diskov v prenosnikih uspešno prevzeli pogoni SSD. Svoje pojasnilo, da se bodo osredotočili na hibridne pogone, so zdaj podkrepili z novimi modeli.

Tokrat bodo v sklopu 3. generacije njihovih hibridnih pogonov na voljo štirje modeli, polterabajtni, dva terabajtna in en dvoterabajtni. Prvič bodo hibridni pogoni na voljo v večjem, 3,5-palčnem formatu s 7200 obrati plošč na minuto, ki ga bosta zastopala en terabajtni in dvoterabajtni predstavnik, medtem...

25 komentarjev

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

X-Bit Labs - Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki...

26 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Seagate prodal milijon hibridnih trdih diskov

Hibridni Momentus XT

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V času, ko razširjenost pogonov SSD strmo narašča, Seagate stavi na hibridne pogone. Svoje izdelke, namenjene predvsem uporabi v prenosnikih, so predstavili pod imenom Momentus XT, nedavno pa so prodali že milijonti hibridni pogon. Za to so potrebovali dobro leto, saj so prve primerke predstavili lansko pomlad, a naj bi po besedah predstavnikov Seagatea popularnost hibridnih pogonov v zadnjem času naraščala.

V primerjavi s čistokrvnimi pogoni SSD so seveda hibridni pogoni mnogo cenejši oz. so le rahlo dražji od zgolj mehanskih trdih diskov, katerim so tudi najbolj podobni. Gre pravzaprav za mehanske diske v različnih kapacitetah (250, 320 oz. 500 GB, vsi se vrtijo s 7200 obrati na minuto), katerim je za hitrejše dostopanje do pogosto uporabljenih datotek...

39 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev