»

AMD odprtokodni linux gonilnik dobil podporo za varčevanje z energijo

Phoronix - AMD je včeraj prijetno presenetil z izdajo kompleta 165 obližev za svoj odprtokodni gonilnik za grafične kartice za operacijski sistem Linux . Spremembe prinašajo podporo za varčevanje s porabo pri manjši obremenitvi grafične kartice (APM in ASPM), ki je v zaprtem gonilniku Catalyst sicer na voljo že nekaj časa. Skupaj z aprila dodano podporo za strojno dekodiranje videa (UVD) bi to znalo opazno zvišati avtonomijo prenosnikov z AMD-jevimi grafičnimi čipi.

Oboje je na voljo za vse modele od R600 (Radeon HD 2000 ali več, cca 2008) naprej. Obenem so izboljšali gonilnik za sveže Sea Islands (HD 8000) čipe, o čemer smo prvič pisali letos februarja. To je nasploh dobra novica, ker kaže, da si želi AMD v prihodnje bolj ažurno...

6 komentarjev

Novi Radeoni so še daleč

Diapozitiv, ki je povzročil precej razburjenja

vir: AnandTech
AnandTech - Že v začetku tedna je po spletu odjeknila novica (oz. takrat še govorica), da skoraj celo letošnje leto ne bomo videli novih grafičnih kartic iz zeleno-rdečega tabora. Govora je seveda o AMD-jevi seriji Radeonov HD 8000, ki bi jih glede na pretekle razvojne cikle in napovedi morali ugledati že jeseni, kasneje se jih je pričakovalo za tekoče prvo četrtletje letošnjega leta oz. najkasneje za začetek drugega četrtletja. S tem očitno ne bo nič, saj bomo nove Radeone videli šele proti koncu letošnjega leta, najverjetneje za novo nakupovalno sezono. S tem bo trenutna aktualna serija HD 7000 na trgu kot najboljše, kar ponuja AMD, skoraj celi dve leti (Radeon 7970 je izšel 7. januarja lani).

Nekaj čipov iz serije 8000 je bilo že predstavljenih, a predvsem za prenosne...

44 komentarjev

AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Phoronix - AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot...

78 komentarjev

Še več Ubunta

Mark Shuttleworth veliko stavi na Ubuntu kot vseprisotno računalniško platformo.

OMG! UBUNTU! - Ubuntova razvojna ekipa je najavila izid prve alfa različice prihajajočega Ubuntu 13.04 "vzhičeni rakun" (raring ringtail, tudi basarisk). Poleg glavne izdaje sta na voljo še sliki za Edubuntu in Kubuntu, a ključna sprememba zadeva predvsem nov model izdajanje predoglednih različic: namesto alfe, bete 1 in beta 2 bodo odslej ponudili nočne (nightly builde), vsakih štirinajst dni pa še dodatne (fortnighly builde).

Vmesnih "stabiliziranih" različic ne bo, ker naj bi bilo z njimi nekoliko preveč dela in časa na strani Canonicalove ekipe. Vse vmesne različice so namreč vključevale tedenski do dvotedenski feature freeze, ko se ni delalo na dodajanju novih funkcij ali posodobitev programov. To je opazno skrajšalo že tako kratek šestmesečni izdajni cikel. Zdaj...

22 komentarjev

X.org dodal podporo za multitouch zaslone

Phoronix - Letos jeseni bo minilo 25 let od izdaje 11. različice grafičnega sistema in mrežnega protokola X Windows (tj. X11), ki še dandanašnji zagotavlja sliko na skoraj vseh GNU/Linux distribucijah. Ob tej priložnosti bo od 19. do 21. septembra v Nürnbergu potekalo srečanje razvijalcev, so nas pa že ta teden razveselili s svežo izdajo X11 7.7.

Med novostmi najdemo podporo za multitouch zaslone (za tablete, prenosnike in mešanice med temi), izboljšave za delo z več zasloni (window managerji bodo lahko definirali svoje meje velikosti zaslona za vsako aplikacijo posebej, kar bo olajšalo delo z maksimiziranimi in raztegnjenimi aplikacijami čez več zaslonov, posebej če bodo...

20 komentarjev

NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Phoronix - NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje...

18 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev