»

Urad za intelektualno lastnino bi rad spisal nacionalno strategijo razvoja intelektualne lastnine (brez vašega mnenja)

Slo-Tech - WIPO bo konec meseca prišel na dvodnevni obisk na domači Urad za intelektualno lastnino. Namen obiska je tudi pomoč pri ustvarjanju nacionalne strategije razvoja intelektualne lastnine, zato so pri UIL želeli zajeti čim širši nabor relevantnih akterjev in pridobiti njihova stališča.

Zanimivo opažanje pa je, da v program razvoja nacionalne strategije nacija očitno ni vključena. Na strani Urada za intelektualno lastnino namreč napovedi obiska ni zaslediti ne med novicami, ne med sporočili za javnost. Podobno se da sklepati tudi iz programa.

Okvirni program za prvi dan, 29. januarja
  • 9.00 - 10.00 - Sestanek z direktorjem URSIL
  • 10.15 - 11.00 - Srečanje z državnim sekretarjem/ministrom in predstavniki MGRT
  • 11.30 - 12.30 - Sestanek s predstavniki organizacij kolektivnega upravljanja pravic IL (SAZAS, Zavod IPF)
  • 13.45 - 15.00 - Sestanek s predstavniki URSIL
  • 15.30 - 16.30 - Sestanek s predstavniki zastopnikov pravic IL

Okvirni program za drugi dan, 30. januarja
  • 9.00 - 10.30 - Sestanek z...

18 komentarjev

EU dokončno obupala nad ACTO

Evropski komisar De Gucht, vodja projektov ACTA in CETA.

vir: SiOL
The Register - Evropska komisija je danes umaknila svojo junijsko prošnjo Sodišču EU, da presodi kompatibilnost besedila ACTE s pravom Unije. Umik pravzaprav ni nič več kot formalnost, a vseeno simbolizira dokončno smrt sporazuma na stari celini.

Komisije je bila prošnjo vložila še pred julijskim glasovanjem v parlamentu, upajoč, da bo slednji preložil glasovanje in ji s tem "podaril še nekaj časa", oz. omogočil glasovanje v terminu, ko pozornost javnosti ne bo tako zelo enoznačno osredinjena proti sporazumu. Skratka, želeli so zavlačevati, a jim ni uspelo: tako resorni komite parlamenta (INTA) kot potem še plenarno zasedanje (link zgoraj) sta več kot odločno zavrnili sprejem sporazuma v imenu EU. Ratifikacija s strani držav članic je...

101 komentar

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

SAZAS proti državi: zgodba zadnjih 6 let

Matjaž Zupan (Združenja SAZAS), dr. Jurij Žurej (Urad RS za intelektualno lastnino - URSIL) in Jani Soršak, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence (UVK). [1]

Slo-Tech - Društvo Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije, v javnosti bolj znano pod kratico in palindromom SAZAS, v zadnjih mesecih nima najboljših odnosov z državnimi organi. Kup starih zadev, ki se kuhajo že nekaj let, je dobilo zobe v obliki upravnih odločb.

S pregledom novic na strani Urada za intelektualno lastnino (URSIL) smo sestavili kratko kronologijo dogodkov.

SAZAS v vojni z nadzornikom

Glavni kamen spotike pri SAZASovem poslovanju (in tudi obstoju) je seveda denar. Konec decembra 2006 je SAZAS sprejel sklep o novi tarifi za javno priobčitev glasbenih del (kakor se uradno reče predvajanju v lokalih in drugih javnih prostorih). S tem so zneske pretvorili v evro in jih hkrati znatno zvišali, resda prvič od sprejetja tarife, vendar za skoraj 60%. Urad za intelektualno lastnino, ki ima pravno obvezo nadzora nad...

61 komentarjev

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo

Srečanje letos poteka pod geslom 'create - connect - respect', pri čemer je bil letos močan poudarek na srednjem delu - ISP-jih - ker ti povezujejo avtorje in uporabnike, hkrati pa že imajo vso infrastrukturo za izstavljanje računov.

vir: Zeropaid
Zeropaid - Dobra novica za tiste, ki bi radi videli višji znesek na računu za internet.

Minuli teden je v stekleni kocki sredi Bruslja potekala redna letna konferenca World Copyright Summit, na kateri so udeleženci - pretežno organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic - razpravljali o upravljanju avtorskih pravic na internetu. Skupaj so ugotovili, da bi lahko ponudniki interneta (ISP-ji) bili primerna točka za zaračunavanje nadomestila za kršitve avtorskih pravic, ter da se bodo z njimi skušali dogovoriti o tarifi, če pa to ne bo mogoče, pa delo že poteka na potrebni zakonodaji na ravni EU.

Predsednik belgijskega združenja avtorjev SABAM (ekvivalent SAZASA) je izjavil, da "imajo ISP-ji ogromne dobičke posred nezakonite...

188 komentarjev

Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju

Slo-Tech - Danes, v petek v Grand Hotelu Union evropska poslanka Tanja Fajon in Zavod IPF prirejata dogodek z naslovom "Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju".


Sam dogodek bo organiziran v 3 okrogle mize:

Na prvi z naslovom "Pirati v Sloveniji", ki bo ob 9.35, bodo o stanju avtorske pravice v Sloveniji razglabljali Dr. Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino, Dr. Jurij Žurej z Urada za intelektualno lastnino, Andrej Čremožnik iz Piratske stranke Slovenije in glasbeni založnik Boštjan Menart (sicer tudi podpredsednik Sveta Zavoda IPF).

Na drugi okrogli mizi ob 10.45, naslovljeni "Digitalno - globalno - lokalno / Kdo smo?" bodo sodelovali Jože Zrimšek iz T-2, glasbenik Boštjan Dermol (sicer tudi predsednik Sveta Zavoda IPF) in (še neznan) predstavnik SAZASa, govora pa bo o razmerjih med ponudniki, potrošniki in ustvarjalci avtorskih vsebin in o interesih vseh vpletenih.

Na tretji okrogli mizi ob 14h z naslovom "Evropska perspektiva avtorske pravice...

4 komentarji