»

DDR333 moduli na kupu

OC Prices - Trenutno vlada na pomnilniškem trgu pravcata zmeda. Proizvajalci izdajajo modele z deklariranimi hitrostmi vse od 266MHz pa do 400MHz, za poslastico pa se najde še kdo, ki izda na 433MHz navit DDR400 modul z obupno slabimi timingi. Ob tem seveda ne gre pozabiti še na to, da je JEDEC postavil de facto standard le za 333 megaherčne pomnilnike, vse kar je hitreje, je neuradno. Vsem, ki ravno kupujete nov pomnilnik, so se torej odločili pomagati na OC Prices, kjer so si vzeli čas ter primerjali hitrosti, navijaške sposobnosti ter seveda cene trenutno najbolj prodajanih DDR333 modulov. Klik!

0 komentarjev

Prvi AGP 8x grafični čip

SIS - Podjetje Silicon Integrated Systems Corporation (SiS), je danes pokazalo svoj nov grafični čip - Xabre400. To je prvi čip, ki podpira AGP8x način ter hkrati tudi DirectX 8.1 funkcije. Jedro čipa Xabre400 tiktaka pri 250MHz, pomnilnik pa pri 500MHz (DDR). Ime Xabre prihaja iz angleškega izraza 'sabre', kar pomeni ostro sabljo, prikazuje tril hitrosti ter boj na trgu današnjih grafičnih čipov. Celotni članek tukaj. Kaj menite, bo SiSu uspelo vsaj malo konkurirati?

12 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

Nvidia vse zanika

3DGPU - Razni odzivi podjetij na razne govorice utegnejo kdaj pa kdaj kar zmesti človeka, saj ne ve ali bi jim verjel ali ne. Razne govorice so nas pred kratkim bombardirale z datumi prihodov novih GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra procesorjev, ki pa so se na koncu izkazale za lažne. Nvidiin odziv na te govorice glede GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra čipov se glasi nekako takole: "Just a rumor...nothing planned.". Ali jim naj verjamemo, ali pa se Nvidija pripravlja na kakšno presenečenje? Samo za primer naj podam, da je 3dfx tik pred propadom govoril, da se niti slučajno ne mislijo prodati konkurenci, ali npr. Bungie, ki je govoril, da z Microsoftom nimajo nič, danes pa je postal sestavni del Microsoftove igričarske industrije. Vsekakor raznim odzivom na govorice, pa tudi govoricam samim ne verjemite preveč, ker saj veste - nekdo pove nekomu kakšno stvar, potem pa jo drugi malce priredi, da izpade bolje itd. Najbolje je še vedno počakati na uradne izjave iz "hlevov" matičnih podjetij....

0 komentarjev

Zelo neuradno

M3DZone - Zoiah iz M3DZone je zelo hm, čuden človek. Očitno ima zelo dobre zveze v Nvidii, ker mu uspe dobiti stvari, o katerih drugi sanjajo. Naprimer source code Detonatorjev, najnovejše novice in načrte za Nvidiine grafične čipe,... Včasih se tudi ušteje (v petek GeForce3 MX ni izšel), ampak vseeno pa je 80% tistega kar reče, res. Zato mu Nvidia tudi večkrat grozi s tožbo (ko je objavil Detonator source code, mu je dala na voljo 12 ur, da odstrani to iz svoje strani, ali pa ga bodo tožili...).
No tokrat se je dokopal do zaupnih informacij glede novih grafičnih čipov. Ti so: GeForce3 Ti 500, GeForce3 Ti 200, GeForce2 Ti in The Microsoft Windows XP GPU Solution (nimam pojma kaj je to). Za več informacij poglejte sem. Če je dead link pomeni, da je moral dokument že odmakniti. Ampak v času pisanja te novice je dokument na zgornjem linku. Poglejte...

5 komentarjev

Strogo neuradno

M3DZone - Jst bi si tudi želel prijatelja... Takega, ki bi mi povedal kdaj bo izšla Geforce3 MX. Človek pri M3DZone ga ima. Dela pri Nvidii in mu je povedal (neuradno, seveda), da bo GeForce3 MX izšla v petek, 24. avgusta (ja, ta petek). Jedro bo delovalo pri 175MHz, pomnilnik pa pri 200MHz DDR. Izšla bo v dveh verzijah. Ena z ventilatorjem in druga brez (očitno mislijo na overclockerje...). GeForce3 Pro ( ali pa Ultra, ker ni razvidno iz pisma) bo izšla v ponedeljek, 27. avgusta (ja, danes teden). Izšli bosta dve verziji. Ena z jedrom delujočim pri 240MHz in pomnilnikom pri 250MHz DDR, in druga, katere jedro bo tudi delovalo pri 240MHz pomnilnik pa pri 260MHz DDR. Če so novice resnične, bomo videli v petek...

15 komentarjev

Inteli

Slo-Tech - To novico nam je posredoval Nikola Rubin:
Intel bo v ponedeljek (27.08.2001) izdal nove Pentiume, ki bodo delovali na frq. 2 GHz. S tem se bo cena ostalim procesorejem Intel Pentiom cena znižala (nekaterim tudi za več kot 50 %) - izjava Intela. V ponedeljek (27.08.01) bo prav tako izšel novi procesor za prenosnike, istočasno pa bo Intel najavil proizvodnjo novih procesorjev imenovanih "Banias", ki bodo izključno za prenosnike.

0 komentarjev

Pomladna linija

NvNews - Nvidia bo danes objavila svojo pomladno linijo grafičnih kartic. Tukaj ne gre za načrte, ampak za dejanske proizvode, ki jih bo Nvidia ponujala to pomlad. Izbirali bomo lahko med:
  • GeForce2 MX 200 je bila objavljena 6. marca in cilja na nizkoproračunske sisteme. GeForce 2 MX 200 je nastala ob ločitvi legendarne GeForce MX družine na dve veji: MX 200, ki je manj zmogljiva in MX 400, ki je bolj zmogljiva. Njena cena ni višja od $100. Jedro deluje pri 175MHz, pomnilnik pri 166Mhz in deluje z 32MB 64bit-nega RAM-a.
  • GeForce2 MX 400 je druga veja GeForce2 MX družine. MX 400 je bolj zmogljiva verzija GeForce2 MX in je tudi bila objavljena 6. marca. Kartica stane okoli $130 in je namenjena srednje dobrim sistemom. Kartica podpira Nvidiino dvomonitorsko tehnologijo TwinView. Njeno jedro deluje pri 200MHz, pomnilnik pri 166MHz, kartica pa ima 64MB 128bit-nega SDRAM-a.
  • GeForce2 Pro je naslednjica GeForce2 GTS, ki je Nvidia ne proizvaja več. Kartica spada v visoki srednji razred in stane okoli...

14 komentarjev

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Novi MXi

več strani - Nvidia je tudi uradno najavila nove GeForce MX kartice, o katerih smo pred nekaj časa že govorili. Gre torej za MX200 in MX400 modela. Grafikulje so zasnovane na GTS tehnologiji, razlikujeta pa se po pomnilniški prepustnosti in hitrosti jedra. MX200 ima tako le 64 bitno povezavo s pomnilnikom (ki ga je 32MB), jedro pa deluje pri 175MHz. MX400 je malce močnejši z 32 ali 64MB 128 bitnega SDR pomnilnika in jedrom pri 200MHz. MX400 prav tako ima možnost TwinViewa, ki ga MX200 nima.
Prve kartice z novimi MXi so že najavljene, prednjači pa tajvansko podjetje InnoVISION.

0 komentarjev

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev