»

Windows Phone prehitel BlackBerry, Android še povečal naskok

CNET - Na trgu pametnih telefonov se je zgodila sprememba na tretjem mestu operacijskih sistemov po tržnih deležih, kažejo podatki za prvo letošnje četrtletje. Android je svoje vodstvo dodatno okrepil, in sicer se je njegov tržni delež z lanskih 59 odstotkov povzpel na 75 odstotkov. Applove naprave z iOS so nekoliko izgubile, a še vedno ostajajo na drugem mestu s 17,3-odstotnim deležem. Preboj naprej pa je uspel Nokii, ki je s svojimi telefoni z Windows Phone med vsemi najbolj povečala število prodanih naprav (s treh milijonov na sedem milijonov) in tudi okrepila svoj tržni delež z 2,0 na 3,2 odstotka. To se sicer sliši malo, a je bilo povsem dovolj, da so prehiteli BlackBerry. Ta je izgubil tako v absolutnih številkah (tretjinski...

47 komentarjev

#AndroidRage

Windows Phone ima manj aplikacij, manj userjev in (seveda) manj malware-a. Za to zgodbo smo že slišali, circa izida Windows NT 4.

vir: Microsoft
CNET - Microsoftova marketinška ekipa za Windows 8 je spet poskušala biti kul, pa ji ni uspelo: svoje sledilce so preko twitterja poprosili za izpovedi o groznih izkušnjah z Android malwarom, pri čemer naj bi posebej domiselni dobili "odrešitev", najbrž v obliki WP8 telefona ali programja. Želeli so namreč izpostaviti, da ima WP8 kot platforma bistveno manj težav s trojanci in drugo zalego kot pa Android.

Če je to že res, vsaj v absolutnih številkah (Android aplikacij je namreč bistveno več od WP8), pa kaj dosti pozitivnih komentarjev ni bilo. Namesto tega se je pod heštegoma #AndoidRage in potem #WindowsRage pojavil var norčevanja čez slab varnostni...

68 komentarjev

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih...

270 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Q2: Android telefoni obvladujejo 2/3 svetovnega trga

IDG Worldwide Mobile Phone Tracker, podatki z 8. avgusta.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Medtem ko se Apple in Samsung v Kaliforniji tožarita okoli izvirnosti in distinktivnosti dizajna iPhona, oziroma Samsungovega paničnega kopiranje slednjega (sodnica ima že poln kufer njunih trikov), so ven prišle prodajne številke na trgu pametnih telefonov v 2. četrtletju letošnjega leta. Kot pravi IDG, so Android telefoni pobrali kar 68.1% prodaje na globalni ravni, ali 104 od 154 milijonov v tem četrtletju proizvedenih naprav. Apple je tačas izdelal 26 milijonov iPhonov, ali 16.9%.

Če se še malo bolj poglobimo v številke (glej sliko), gre najbolje Samsungu z 46.1 milijona odposlanimi telefoni (44% Android ekosistema), blizu dvakrat toliko kot Apple, pri čemer so si glede na isto četrtletje lani prisvojili še za 2% Applovega tržnega deleža (lani 18.8%). Del tega zmanjšanja je...

108 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev