»

AMD toži nekdanje zaposlene, ki so odnesli več tisoč zaupnih dokumentov h konkurenci

ZDNet - AMD je vložil tožbo zoper štiri zaposlene, ki so zapustili podjetje pred veliko akcijo odpuščanja in prestrukturiranja. Ti so odšli h konkurenci in Nvidii poleg tehničnega znanja prinesli tudi zaupne informacije. Skupno naj bi Nvidii posredovali več kot sto tisoč elektronskih datotek iz AMD-ja, s čimer se škandal uvršča med večje tatvine industrijskih skrivnosti.

AMD v tožbi pred sodiščem v Massachusettsu Robertu Feldsteinu (podpredsednik strateškega razvoja v AMD-ju) ter menedžerjema Manooju Desaiju in Nicolasu Kociuku očita, da so v šestih mesecih pred zapustitvijo podjetja na svoje...

26 komentarjev

AMD zaradi nizke prodaje zmanjšuje proizvodnjo

AMD - Zaradi gospodarske krize prodaja računalnikov še vedno počasi upada, kar povzroča velike težave zlasti AMD-ju. Podjetje ima v primerjavi z največjim konkurentom Intelom že tako ali tako nizek tržni delež, ki se letos še krči. Prvikrat po dolgih letih je njihov delež padel pod 17 odstotkov, če štejemo vse mogoče oblike procesorjev skupaj. Dodatno težavo za AMD pa predstavlja varčevanje kupcev, saj pri nižjem povpraševanju pomanjkanje najprej občuti AMD in šele nato Intel. AMD je namreč v precej nezavidljivem položaju; na trgu namiznih računalnikov in strežnikov jih prehiteva Intel, medtem se jim k tablicam in pametnih telefonom sploh ni uspelo preriniti, tam pa zdaj dominira ARM.

Prodaja...

109 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

ATIC in Globalfoundries še nikoli dobičkonosna

vir: Reuters
Reuters - Edini Intelov konkurent AMD se je leta 2009 razdelil na dva dela. Sami so obdržali dizajniranje procesorjev in vezij, medtem ko so proizvodnjo oddelili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, v katerem je imel AMD 44-odstotni delež, ATIC iz Združenih arabskih emiratov pa preostanek. Slednji je nadaljeval vlaganja v Globalfoundries in mu pripojil tudi tretjo največjo livarno Chartered Semiconductors, ki jo je ATIC kupil leta 2009, tako da se je AMD-jev delež v podjetju razredčil na 14 odstotkov. Letos marca se je AMD dokončno umaknil iz Globalfoundries.

Kot je razvidno iz podatkov sklada Mubadala, ki je v celoti v lasti vlade Abu Dabija iz Združenih arabskih emiratov, to ni bila slaba odločitev. Mubadala je lastnik...

21 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev