»

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

GPU vodni blok

LiquidNinjas - Ste strastni navijalec grafičnih kartic? Želite iztisniti iz vaše kartice kar največ? Ergo, tudi vodnega hlajenja se ne branite. Edino kar v takih primerih bega uporabnike je izbira vodnega bloka, da bi iztisnili iz vaše grafikulje kar največ. Če se tudi vi ubadate s podobnimi težavami, ne smete spregledati testa dveh vodnih blokov, ki so ga pripravili pri Ninjah™.

0 komentarjev

Najučinkovitejše vodno hlajenje ;)

Overclockers Australia - Kot gotovo že veste, je postalo vodno hlajenje pri navdušencih eden izmed najbolj priljubljenih načinov odvajanja toplote iz vedno prevročih procesorjih. Toda ali je vedno treba nabavljati razne vodne bloke in številne druge nepogrešljive pripomočke, da nam vodno hlajenje sploh postane dostopno? Navdušenec na tej strani dokazuje, da to ni vedno potrebno. To dokazuje s svojih vodnim hlajenjem, ki je na prvi pogled zares ubijalsko. Ne verjamete? Poglejte si spodnjo slikico in takoj vam bo jasno [:D]:

6 komentarjev

Danger Denov blok na GF3

Pure OC - Na PureOC so se spravili v ekstremno hlajenje originalnega Geforcea3. Na procesor so pritrdili DangerDenov vodni blok, na pomnilnik pa namestili izjemno velika rebra. Kartici so tudi zvišali voltažo ter gledali, kakšne hitrosti bo kartica dosegla z zračnim hlajenjem, z vodnim hlajenjem ter z vodnim hlajenjem v kombinaciji z 80 W peltierovim elementom. Nad rezultati so bili osupli. 275 MHz frekvenca jedra pa ja ni tako slabo, mar ne?

2 komentarja

Vodno hlajenje v vsaki dom?

Overclockers Australia - Dejstvo je, da na svetu ne najdemo več procesorja (pustimo ob strani kalkulatorje in se osredotočimo na PC-je), ki nebi deloval brez pomoči hladilnih reber in močnega ventilatorja. Dejstvo je, da procesorji postajajo vse bolj zmogljivi in se zaradi tega posledično tudi bolj grejejo. Dejstvo je, da so le redki pripravljeni poslušati glasne ventilatorje, ki jih zahtevajo trenutno najzmogljivejši in najbolj požrešni procesorji in dejstvo je, da je za takšne uporabnike kot nalašč vodno hlajenje. Ravno vodno hlajenje pa je bila tema, ki so jo obdelali v dokaj zanimivem članku na Jiarne. Na kratko so opisali razlike med vodnim in zračnim hlajenjem, ter navedli nekaj pomembnih odlik in slabosti.
Ravno zaradi vse bolj zmogljivih procesorjev, ki se bodo vedno bolj segrevali (pri tem imata veliko vlogo ravno število tranzistorjev, ki se veča kot noro in takt procesorja/čipa), lahko pričakujemo, da bo zračno hlajenje počasi postajalo vse manj pomembno, vedno več pa bo raznih alternativnih...

3 komentarji

Koristni nasveti overclockerskega mojstra

Rizenet - Razni nasveti so večinoma namenjeni zelencem, ki še spoznavajo določeno področje računalništva, vendar pa kdaj pa kdaj utegnejo priti prav tudi mojstrom. Tokratni nasveti se bodo nanašali na vodno hlajenje; na Rizenetu se je neki tip odločil, da naredi manjšo raziskavo glede zračnega in vodnega hlajenja. Sicer je že na prvi pogled jasno, da tudi najboljši zračni hladilniki v primerjavi z vodnih hlajenjem popolnoma odpovejo, je pa vseeno lepo pogledati kakšna velika razlika nastane ob menjavi hlajenja. No, ker pa pri Rizenetu ne dvomijo, da je marsikateri napreden uporabnik na vodno hlajenje prešel iz zračnega, predlagajo, da svoj star hladilnik modificirate in ga nataknete na vodni blok. Če pa to ni mogoče, pa kupite kakšen 60 mm ventilatorček, ki bo pihal od strani. Čeprav taka rešitev na prvi pogled ne daje občutka učinkovitega delovanja, se kar dobro obnese, saj je procesorju pri idlanju temperatura padla za 3 stopinje C, pri poni obremenitvi pa je razlika že 5 stopinj C. Če...

0 komentarjev

CPUfx-ovo vodno hlajenje

3D SPOTLIGHT - Ja, vroče je in tudi človeku bi kdaj pa kdaj koristil kakšen ventilator, ki bi ga ves čas nosil na glavi (da ne boste mislili, da to ni možno, saj obstajajo kapice, ki imajo ventilatorčke na sončne celice) ali pa vodno hlajenje - v banjo si natočite mrzlo vodo in uživate. Pri računalnikih je drugače, saj jim direktna mrzla kopel ne dene ravno najbolje, zato je treba uporabiti malce drugačen prijem - vodno hlajenje s preizkušenim sistemom kroženja vode. Videli smo že veliko bolj ali manj posrečenih sistemov: od Senfuja, do nekaterih brezimnih izdelkov in nazadnje še CPUfx-ovega primerka, ki so ga testirali na 3DSpotlight. Tukaj ne gre za nič posebnega, saj se sitem še vedno drži preizkušene metode kot pijanec plota (sistem za vodno hlajenje, ki ga je opisal Dan je ponudil vsaj močen magnet, s katerim smo lahko pritrdili radiator znotraj ohišja); radiator z 120 mm Sunnon ventilatorjem, cevke, vodni blok, itd. No, nekaj pa so le dodali, kar drugi niso - shim. Kot že veste, tudi vodni...

0 komentarjev

Kako narediti vodno hlajenje

ProCooling - Ker je danes slo-tech očitno zelo coolersko naravnan, bom še jaz nekaj dodal. Na moji najljubši strani o vodnem hlajenju, ProCooling, so pripravili članek o vodnem hlajenju v celoti. Tukaj ne gre samo za test in primerjavo vodnega z zračnim hlajenjem, ampak tudi vodič, kako sami izdelati vodno hlajenje. Veliko tistih, ki imajo, ali pa še bodo imeli, vodno hlajenje procesorja, se ukvarja z vprašanjem, kako stabilno pritrditi vodni blok na matično ploščo. Tu je odgovor. Vodič pa se ukvarja ne samo z vodnim hlajenjem kot samim, ampak tudi preureditvijo ohišja za ta namen. Danes vam od vseh člankov najbolj priporočam tega. ...

4 komentarji

Sistemski hladilnik 3 v 1

Mikhailtech - Hehe, zanimiva pripravica, ni kaj. Naj vam jo opišem. To je hladilnik za celotno ohišje in se ga lahko namesti v prosto 5,25 ali 3,5 mesto na sprednji strani ohišja, prav tako pa tudi na zadnjo stran, kot recimo zvočno kartico. Rezultati v 5,25 mestu in na mestu kartice so bili kar dobri, zrak v ohišju se je namreč pri idlanju shladil na sobno temperaturo, pri polni obremenitvi pa je bil 4 stopinje toplejši. V 3,5 mestu se je odrezal slabo. Temperatura pri idlanju je bila za 2 stopinje višja od sobnega zraka, pri polni obremenitvi pa je bila le eno stopinjo nižja kakor brez uporabe tega hladilnika. No če vas to zanima si lahko test ogledate tukaj. V sloveniji mislim da se točno take napravice ne dobi, se pa dobi podobne reči, za podobno ceno (4 tisoč SITov).

0 komentarjev

Navodila za izdelavo vodnega bloka

ProCooling - ProCooling, stručkoti za razne oblike ekstremnega hlajenja, so objavili zelo zanimiv vodič. Gre namreč za njihova navodila kako se lotiti izdelave pravega bakrenega vodnega bloka. Ogled priporočam vsem entuziastom in tistim, ki že dalj časa sanjarijo o vodnem hlajenju. Samo eno opozorilo: včasih se bolj splača kupiti profesionalno narejen vodni blok, kot uničiti očetovo delavnico [>:D].

0 komentarjev