»

Pred 30 leti smo v Slovenijo dobili internet

Slo-Tech - Danes mineva 30 let od prve internetne povezave v Sloveniji, s čimer se je mlada država tedaj vpisala med elitno druščino dobrega ducata držav s temi zmožnostmi. Prvo povezavo so na ljubljanskem Inštitutu Jožef Štefan (IJS) vzpostavili do Amsterdama, od tam pa v mednarodno internetno omrežje. IJS je ob tej obletnici v sredo organiziral tudi spletni dogodek.

Med najbolj zaslužnimi za povezavo Slovenije z internetom je Borka Jerman Blažič iz Laboratorija za odprte sisteme in mreže. Dostop do interneta bi se lahko bil zgodil tudi nekoliko prej, a je trajalo dve leti, da so beograjske oblasti izdale dovoljenje za najem povezave do mednarodne infrastrukture COSINE. Prva povezava z Dunajem je zaživela junija 1991, nato pa so se morali dogovoriti za povezavo do mednarodnega interneta v ZDA, ki so jo dobili v Amsterdamu. Ko je bila vzpostavljena še pot po Evropi od Ljubljane do Amsterdama, je bilo možno priti do ameriškega interneta. Povezave po Evropi so tedaj potekale po linijah...

157 komentarjev

Kaj je Sirska elektronska vojska?

The New York Times - Na internetu nikoli ne zmanjka hekerskih skupin, ki iz najrazličnejših razlogov in ideologij napadajo strani ter ponujajo stotero možnosti za ugibanje in špekuliranje, komu pripadajo. Zadnja v vrsti teh skupin je SEA (Sirska elektronska vojska), ki je pretekli mesec vdrla v Twitterjev račun Associated Presssa in povzročila pravo paniko na newyorški borzi. Ta mesec so napadli še parodijsko medijsko stran The Onion, nazadnje pa so bili žrtve pri Financial Timesu, saj se je SEA prikopala do Twitterja, blogov in Facebooka omenjenega časnika. Glavno vprašanje sedaj postaja, kdo je SEA.

SEA povsod, kamor pride, lepi provladne vsebine v podporo Bašarju Al Asadu. Kljub temu pa ni neposrednih dokazov, da gre za skupino, ki bi jo sponzorirala sirska...

5 komentarjev

Sirija spet do interneta in kako je režim pripravljal izklop

Ars Technica - Sirija je v četrtek okoli poldneva v celoti prekinila povezavo z internetom in onemogočila uporabo mobilnih telefonskih omrežij ter večjega dela stacionarne telefonije, kar je državo pahnilo v komunikacijsko osamo. Sedaj že lahko trdimo, da neprepričljiva pojasnila oblasti, da je šlo za teroristično akcijo, ne držijo. Oziroma, bolje rečeno, teroristi so bili kar podporniki režima sami, saj je šlo za dobro načrtovano in izvedeno akcijo. Uporniki so se situaciji prilagodili z uporabo satelitskih telefonov, a tudi te država spremlja.

Izklop interneta v celotni državi ni enostaven, saj imajo države več povezav v tujino in več vozlišč. Tu so sirskim oblastem precej pomagale sankcije zoper režim, zaradi katerih so morali poiskati nove povezave v tujino, ob čemer so jih mimogrede še konsolidirali....

1 komentar

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

The New York Times - Od četrtka je ostala Sirija odrezana od interneta in brez delujočega mobilnega telefonskega omrežja, s čimer so oblasti želeli otežiti delo upornikom. Sicer oblasti trdijo, da so za prekinitve komunikacij krivi teroristi, a vse kaže, da so zanje odgovorne same. Toda v nasprotju z njihovimi pričakovanji komunikacije med uporniki s tem niso bistveno ranili.

Da se utegne zgoditi kaj takšnega, so uporniki sumili že od lanskih sporadičnih prekinitev dostopa do mednarodnega interneta. Na popolno prekinitev so se zato pripravljali. V državo so prek libanonske in turške meje pretihotapili ogromno komunikacijske opreme, predvsem satelitskih telefonov s podporo za Skype. Aktivisti zatrjujejo, da so odlično opremljeni in...

9 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

Sirski režim izkorišča trojanske konje za pregon nasprotnikov

F-Secure - Informacije in dokazi iz različnih virov kažejo, da je sirski režim lani le nekaj tednov po začetku vstaje začel uporabljati trojanske konje in socialni inženiring za vohunjenje za nasprotniki režima (poleg klasičnega izklapljanja interneta). Že februarja letos je CNN poročal o (takrat nepotrjenih) navedbah uporabe trojanskih konjev.

Kot je povedala tuja...

8 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev