»

Poliuranski klastri so molekularni magneti

PhysOrg.com - Z Univerze v Nottinghamu poročajo o izdelavi molekularnega magneta (SMM, single-molecule magnet) iz dveh atomov urana-238, o čemer poročajo v članku A delocalized arene-bridged diuranium single-molecule magnet v Nature Chemistry. Molekularni magneti so predmet živahnih raziskav, ker obljubljajo izdelavo tehnologije za shranjevanje podatkov, ki bo nudila več stokrat gostejši zapis od klasičnih trdih diskov.

Steve Liddle, ki se ukvarja s kemijo urana, je uranove atome povezal z molekulami toluena. Nastali kompleks je izkazoval magnetne lastnosti. SMM so namreč posebna skupina molekul, ki so magnetne na molekularnem nivoju. Pod določeno temperaturo blokiranja se pojavi magnetna histereza in molekula se vede kot majhen trajni magnet. To pomeni, da se v njih za razliko od...

24 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Hitachi: 1 terabajt!

Slashdot - Hitachi Global Storage, potomec slovitega IBM-ovega oddelka za razvoj trdih diskov, je oznanil prihod prvih diskov z zgodovinsko kapaciteto 1 TB! Razvili so posebno tehnologijo 3D-zapisa, ki bitov ne prebira in zapisuje le v horizontalni ravnini, pač pa ji dodaja še tretjo razsežnost. Na kvadratni palec je na ta način moč shraniti do 230 gigabitov, kar v praksi pomeni, da bi na Microdrive v iPod minijih lahko zapisali do 20 GB podatkov.

34 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

HAMR - rešitelj diskov

Yahoo News - Nekateri "strokovnjaki" še danes poudarjajo, da bi bilo najbolje, če se diski počasi umaknejo na odpad zgodovine in prepustijo prostor drugim manj mehaničnim napravam, vendar pa nič ne kaže, da se bodo diski, katerih tehnologija je starejša od računalnika PC, tako kmalu umaknili drugim rešitvam. Seagate je namreč pred kratkim predstavil svojo tehnologijo HAMR (heat-assisted magnetic recording), s katero naj bi se diskom povečala gostota zapisa na kvadratni palec na kar 50 terabitov. Za primerjavo: največje gostote se zapisa se danes trenutno gibljejo okoli 50 gigabitov na kvadratni palec. In kako naj bi Seagatu uspelo spraviti na magnetno ploščo tako veliko količino podatkov? Tako gostoto zapisa naj bi dosegli s segrevanjem mesta, kamor bi bili podatki zapisani, s posebnim laserjem. Vendar pa je tehnologija še vedno v povojih, zato jo bodo vgrajevali v diske šele čez 5 do 10 let.

5 komentarjev

110GB disk za prenosnike

Slo-Tech - Japonski proizvajalec Fujitsu, ki je pred kratkim govoril, da bo opustil proizvodnjo trdih diskov, je danes prikazal novo tehnologijo za shranjevanje podatkov. Z to tehnologijo naj bi bilo možno shraniti 100Gbitov na kvadratni palec. Do sedaj je bila ta meja le pri 32,6Gbitov. Fujitsu tako namerava izdati, še v tem polletju, 110GB diske za prenosnike. Trenutni rekord ima trenutno IBM z 48GB. IBM je trenutno tudi v stanju, da proizvaja trde diske, kjer je možno shraniti 100Gbitov na kvadratni palec, vendar tega ne namerava storiti do leta 2003.

0 komentarjev

Temni časi za računalniške diske

Overclockers Australia - Vsi vemo, kako hitro napredujejo diski in njihova tehnologija. Vsi vemo, da se vsaka še tako dobra stvar nekoč konča. Vsi pa tudi vemo, da je napovedovanje prihodnosti eden izmed najbolj nehvaležnih poslov. Samo spomnite se, kako so pred nekaj desetim letim napovedovali, da nam bo v devetdesetih letih zmanjkalo nafte, vendar se to na srečo ni zgodilo. Podobno napovedujejo tudi za diske, ki bodo v nekaj letih dosegli svoj maksimum. Vendar o nastanku nafte še vedno vemo relativno malo, delovanje diskov pa poznamo do potankosti. Pojavila so se že nekatera domnevanja, da se bo s sodobno tehnologijo razvoj diskov ustavil čez 3 ali 5 let, ko naj bi dosegli rekordno gostoto zapisa, ki bo znašala 150 gigabitov na kvadraten palec. Čeprav vse skupaj izgleda katastrofalno, pa se moramo zavedati, da proizvajalci diskov ne spijo na lovorikah in da že dalj časa razvijajo alternativne načine shranjevanja podatkov. Kdo ve, morda bomo v prihodnosti deležni prehoda na pomnilniške čipe. Ampak kdo sem...

2 komentarja

Fujitsu bo prenehal s proizvodnjo desktop diskov

The Register - Da ne boste mislili, da se hude vojne med proizvajalcem odvijajo samo na področju grafičnih čipov in procesorjev. Tudi pri proizvodnji računalniških diskov je tako, nedavna žrtev pa je postal Fujitsu, ki bo prenehal s proizvodnjo diskov za desktop računalnike. To sicer ne pomeni, da bo s proizvodnjo popolnoma prenehal. Vodilni v podjetju so se odločili, da desktop diski ne prinašajo želenega dohodka, zato se bodo raje preusmerili na trg prenosnikov in strežnikov. Za Fujitsu je bila problematična predvsem prva polovica leta 2001, ko je izgubil kar precejšen del trga in zdrsnil na 5. mesto, nekaj učinka pa je imela tudi kriza, ki zadnje čase pustoši po računalniški industriji. Na področju desktop diskov nam tako ostanejo samo še IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, in Samsung. Connerja je pred časom, kolikor jaz vem, kupil Seagate, Quantum je padel v roke Maxtorju, ostali brezimni proizvajalci pa so obupali. Vendar tudi za zgoraj našteti seznam ni nobene garancije, saj naj bi po...

0 komentarjev

Steklo kot medij za shranjevanje podatkov

Computer Peripherals - Japonski znanstveniki so pred kratkim objavili resnično revolucionarno tehnologijo za shranjevanje podatkov, ki temelji na steklu in zelo redkem elementu z imenom samarij. S pomočjo njihove tehnike je tako mogoče na s samarijem obdelano steklo zapisovati podatke z zelo kratkimi laserskimi pulsi. Laser na steklu ustvari luminoscentno pikico velikosti 400 nanometrov, pikice pa so med seboj oddaljene samo okoli 100 nanometrov. V en kubični centimeter samarijskega stekla bi tako lahko zapisali kar 1000 GB podatkov, kar je, milo rečeno, ogromno. Seveda pa je tehnologija še v povojih in potreben bo precejšenj napredek, da bo postala splošno uporabna. Femtosekundni laserji so namreč izjemno dragi, samarij je redek, prav tako pa ni znana velikost in poraba energije naprave, ki bi bila potrebna za branje takšnih podatkov. Kljub vsemu pa vsekakor gre za izjemno obetavno tehnologijo, in če vas zanima več, kar pojdite sem.

8 komentarjev