»

Kaj smo (Slovenci) iskali v letu 2012

Slo-Tech - Včeraj smo si ogledali, kaj so pirati iskali na nelegalnih kotičkih interneta v letu 2012, danes pa poglejmo na legalni del. Kakor vsako leto nas je tudi tokrat s statistiko izdatno založil Google.

Žal ga moramo za začetek nekoliko okrcati, ker bo za naše kraje uporaben le globalni pregled. Google namreč pripravi tudi več deset lokalnih po posameznih državah, a Slovenije ni med njimi (niti Hrvaške, je pa Slovaška). Kakorkoli že, v absolutni kategoriji so zmagovalci Whitney Houston, Gangnam Style in hurikan Sandy. Olimpijske igre 2012 so na primer šele na sedmem mestu. Razčlenitev po celi vrsti kategorij pokaže, da so najpriljubljenejši športniki Jeremy Lin, Michael Phelps in Peyton...

23 komentarjev

Gangnam Style najbolj gledan videoposnetek

Google - Včeraj so se stvari na Internetih spet postavile nazaj na svoje pravo mesto, saj je pozicijo številka ena med najbolj gledanimi posnetki na YouTubu končno prevzel nekdo drug kot Justin Bieberjev komad Baby. Novi zmagovalec je seveda Psy-jev Gangnam Style. Trenutno ima debelih 810 milijonov ogledov (ter 5 milijonov všečkov), ali 6 milijonov več od drugouvrščenega.

Pesem še vedno dobiva debelih 50 milijonov ogledov tedensko, medtem ko se mora Baby zadovoljiti s tam 1-1.5 milijona na teden. Kot je mogoče videti iz javno dosegljivih statistik, ta stopnja rasti tudi še ni začela resneje upadati. Tako se lahko morda še letos, sicer pa v začetku naslednjega leta, obetamo prvega YouTube posnetka z eno milijardo ogledi (svoje lahko prispevate...

238 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Najbolj gledani YouTube posnetki leta

"Friday" je nastal v studiu kalifornijske produkcijske hiše Ark Music Factory, ki po ceni 3 ali 4 dolarske tisočake serijsko štanca videospote za otroke bogatih staršev z željo po zvezdniški karieri. Uspek komada jih je vse presenetil, nakar so se takoj skregali posredi oglasnih in iTunes prihodkov in to remek delo je za kratek čas izginilo s YouTuba-a. Zdaj je nazaj, Rebecca je posnela še dva sorazmerno solidna komada in dobila svojo sejno dvorano v Googlovi stavbi.

vir: Google
Google - YouTube je sinoči objavil interaktivno lestvico najbolj gledanih videoposnetkov leta. Posebnih presenečenj ni - zmago si je s 180 milijoni ogledov prepričljivo izborila Rebecca Black s svojim (edinim) hitom Friday. Sledi ji pisana mešanica domačih živalc, dojenčkov in priredb znanih pesmi, med "bolj profesionalnimi izdelki" pa najdemo dve pesmi od Lonely Islanda in reklamo za Volkswagen.

  1. Rebecca Black - Friday (OFFICIAL...

29 komentarjev

Rebeccin "Friday" umaknjen s portala YouTube, posredi kršitve avtorske pravice

Kaj pa zdaj?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Ta četrtek malo pred polnočjo (že v petek zjutraj na Kiribatih in drugje na zahodnem pacifiku, še v četrtek popoldne v ZDA) je bil posnetek "Friday" gospodične Rebeke Black umaknjen iz YouTuba. V treh mesecih pred tem je zbral skoraj 170 milijonov ogledov (21. najbolj gledani posnetek vseh časov), ob tej rasti pa bi do srede poletja gotovo presegel 200 milijonov (top 10 all time aka bieber territory). Padlo je tudi več milijonov ocen (od tega 98% dislike-ov), komentiranje pa so izklopili že več kot mesec dni nazaj zaradi neutrudljivega navala žaljivk, groženj in parodij. Ob vsej tej popularnosti je bil umik videa precejšnje presenečenje.



Video je bil objavljen na kanalu...

15 komentarjev