»

Apple v prvem četrtletju pod pričakovanji

Yahoo News - Apple je prvo četrtletje svojega fiskalnega leta, ki se je končalo decembra, sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanj. Na predstavitvi rezultatov sta izvršni direktor Tim Cook in finančni direktor Luca Maestri kar sedemkrat izpostavila težke gospodarske razmere (challenging economy), kar se redko zgodi. Prav tako se redko primeri, da Apple ne doseže pričakovanih rezultatov, kar se je zgodilo to pot.

V minulem četrtletju je Apple zbral 117 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička. To pomeni, da so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani padli za pet odstotkov, dobiček pa za 15 odstotkov. Hkrati so tudi nižji od pričakovanih 121 milijard dolarjev prihodkov. Razčlemba po sektorjih pokaže, da je prodaja iPadov in storitve (Music in TV+, iCloud, AppleCare) presegla pričakovanja, iPhoni in Maci pa so močno zaostali. Zlasti prodaja Macov je zdrsnila za 30 odstotkov v primerjavi s pričakovanji.

Pozitivne novice so tudi krepitev prodaje...

5 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Finančna kriza dviguje vpis v študije računalništva

Število diplomantov iz informatike in računalništva v ZDA

Slo-Tech - Leto 2000 je bilo slabo leto za študij računalništva in informatike, saj se je ravno razpočil borzni balonček IT-podjetij, zato je vpis začel upadati. Začel se je velik razmah finančne industrije in ameriški študentje so si hitro izračunali, da je mogoče z delom na Wall Streetom zaslužiti bistveno več. Do leta 2007 je število diplomantov s področja računalništva v ZDA upadlo na osem tisoč, kar je 60 odstotkov manj kot leta 2003. Potem pa je nastopila huda recesij, ki ne le zdesetkala finančne inštitucije in njihove dobičke, ampak je tudi precej omajala ugled ekonomistov, bančnikov in borznih posrednikov.

Predstojnik oddelka za računalništvo na Stanfordu je tako leta 2008 ugotavljal, da se utegne trend obrniti. IT-jevcev je primanjkovalo, finančna industrija pa je pokala po...

100 komentarjev

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

Intel z nekoliko nižjim dobičkom presegel napovedi analitikov in razočaral investitorje

Intel - Intel je objavil poslovne rezultate za iztekel tretji kvartal tega leta in se kljub tegobam zaradi zniževanja prodaje odrezal dobro. Dosegel in celo nekoliko presegel je pričakovanja analitikov, čeprav previdno opozarja na morebitni nadaljnji upad povpraševanja v zadnjem letošnjem četrtletju.

Intel je v treh mesecih ob prihodkih v višini 13,5 milijarde dolarjev pridelal 3,0 milijarde dolarjev dobička, kar je 20 odstotkov več od pričakovanj analitikov. To je še vedno manj od 3,5 milijarde dobička ob 14,2 milijarde prihodkov v enakem obdobju lani, kar so investitorji takoj kaznovali. Delnica je takoj po objavi rezultatov izgubila skoraj štiri odstotke vrednosti.

Za sorazmerno slabše rezultate Intel krivi padanje...

11 komentarjev

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz...

13 komentarjev

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev