»

Microsoft ponuja Surface RT šolam

Slo-Tech - Od aprila, ko smo nazadnje pisali o slabi prodaji Microsoftovih cenejših (Windows RT) tablic, se stanje žal ni kaj dosti izboljšalo. Microsoft je vmes sicer skušal pomagati s splavitvijo na dodatnih trgih, posebnimi ponudbami (zlasti zastonj tipkovnico) ter popravkom 8.1 z vključenim Outlook mail klientom (privzeti klient naj bi bil velik vir nejevolje za poslovne uporabnike, ob dejstvu, da se naprava ne zna povezati v AD domeno). V prihodnje se obeta še cenitev licenc za Okna 8 za 35-40% (zanimivo, Googlu medtem pred Evropsko komisijo očitajo, da svoj Android ponuja po "dumpinški ceni"), kar naj bi omogočilo prihod novih tablic za okoli 300 dolarjev oz. prenosnikov za 500. Proizvajalci vseeno ostajajo previdni, potrošniki pa tudi.

Podjetje se je zdaj...

18 komentarjev

Cene Surface RT tablic padajo

Slo-Tech - Čeprav Microsoft o tem še molči, pa vsi drugi že lep čas šušljajo o porazni prodaji tablic z njegovim operacijskim sistemom RT (različica za ARM procesorje). In proizvajalci imajo počasi že dovolj polnih skladišč. Samsung je denimo v začetku minulega meseca umaknil svoj Ativ tab z evropskega trga, na ameriškega pa ga sploh nikoli ni umestil, ker "naj bi bila znamka RT tam slabo prepoznavna" in bi bili zato "marketinški stroški previsoki". S tem so, poleg Microsofta samega, ostali samo še trije proizvajalci RT tablic: Dell, Asus ter Lenovo. In vsi trije so pravkar opazno znižali cene, po besedah analitikov v želji, da se znebijo zalog in se usmerijo na bolj dobičkonosne produkte.

Dellov XPS 10 32GB zdaj stane 449 dolarjev, oziroma $50 manj, 64GB...

41 komentarjev

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških...

7 komentarjev

Surface Pro januarja za tisočaka

TechNet - Microsoft je objavil podrobnosti o močnejši verziji tablice Surface, ki se imenuje Surface Pro in bo na voljo kmalu. Na prodajne police pride v dveh verzijah v januarju 2013. Ni še znano, kdaj bo Surface Pro izšel v drugih državah, saj omenjena dobavljivost velja za ZDA in Kanado.

Šibkejša verzija bo imela kapaciteto 64 GB in ceno 900 dolarjev, medtem ko bo dvakrat prostornejša inačica stala 1000 dolarjev. Za Touch Cover ali Type Cover bo potrebno doplačati še 120 oziroma 130 dolarjev. V ostalih pogledih bosta verziji enaki, in sicer bosta imeli procesor Core i5 (frekvenca in model še nista znana), 4 GB pomnilnika, 10,6-palčni zaslon s podporo ločljivosti 1920x1080, dodaten digitalizator za pisalo, vhod USB 3.0, Mini DisplayPort in tehnologijo Palm Block. Vse skupaj bo...

183 komentarjev

Microsoft objavil cene Surface tabletov, ne bodo cenejši od iPadov

Microsoft želi s Surfaci prodati "celotno izkušnjo", po zgledu Appla. Zgodovinsko jim to ni šlo ravno najbolje.

vir: Slashdot
Slashdot - Julija predstavljeni Surface tableti so končno dobili še podatek o ceni: 32 gigabajtna verzija bo naprodaj za 499 dolarjev (+100 za tipkovnico/dok), 64 gigabajtna pa za 699 dolarjev (tokrat vključujoč dok). Prednaročila se začenjajo danes, prvi izvodi pa bodo na voljo 26. oktobra, seveda najprej v ZDA.

Zdaj je tudi jasno, da Microsoft ne bo šel po poti Kidle oz. Nexus tablic, se pravi konkuriral predvsem z nizko ceno v rangu 200-300 dolarjev. Cene so namreč identične iPadovi wi-fi verziji (3g je še malo dražja), z pred dnevi začeto oglaševalsko akcijo pa jih prikazujejo kot premijske izdelke.

Zelo zanimivo bo videti, ali bo ta strategija Microsoftu uspela. Sistem namreč mislijo precej...

68 komentarjev

Flash na Honeycomb prihaja 18. marca

HotHardware - Splošna dobavljivost Adobovega Flash 10.2 za mobilne naprave se bo začela 18. marca, ko bo končna različica na voljo za Android 2.2 in Android 2.3. Flash 10.2 bo mogoče namestiti z Android Marketa, kakor je bila navada že sedaj. Žal končna različica takrat še ne bo na voljo za tablične naprave, na katerih teče Honeycomb oz. Android 3.0, saj bo 18. marca za te prispela šele beta različica Flasha 10.2. Obenem bo za pravilno delovanje potrebno namestiti popravek operacijskega sistema, Android 3.0.1, a bo vseeno 18. marec dan, ko bodo iPadovi konkurenti končno dobili za nekatere ključno lastnost, predvajanje Flasha.

Razlog za...

0 komentarjev

Bo iPad zamudil?

Steve Jobs z iPadom

vir: CNet
CNet - Peter Misek, analitik, zaposlen pri družbi Cannard Research, meni, da bo iPad zamudil svoj prvotni izid, sprva načrtovan za konec tega marca. Težava naj bi se po njegovih besedah skrivala v dobavitelju oz. izdelovalcu, Foxconn, ki bo uspel do izida pripraviti le 300.000 primerkov, namesto sprva načrtovanih milijon. Po Misekovih besedah naj bi se pri Applu tako soočali z izbiro med dvema scenarijema, zakasniti dobavljivost za celoten svet oz. iPad po...

85 komentarjev

Adobe je jezen na Apple, Apple odgovarja?

Adobe krivi Apple

vir: HotHardware
HotHardware - Ena izmed najbolj očitnih pomanjkljivosti Applovega iPada je nedvomno pomanjkanje podpore Adobeovemu Flashu v brskalniku, ki je dandanes ključnega pomena, ne le za prikaz reklam, temveč tudi za ogled raznih videoposnetkov in nasploh vsebine spletnih strani. Že med iPadovo predstavitvijo je nekaj prisotnih med Jobsovim pregledovanjem strani The New York Times opazilo opozorilo, da Flash ni podprt (Adobe je izdelal posebno sličico v ta namen). Na iPhoneu in iPod Touchu je pomanjkanje Flasha še nekoliko razumljivo, saj so mobilni brskalniki z vgrajeno podporo precej redki. A izgovorov za nepodprt Flash na iPadu ni, saj je centralni procesor,...

114 komentarjev

Toshiba predstavila 64 GB Flash čip

engadget - 32 gigabajtov internega pomnilnika za shranjevanje podatkov je v mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda v zadnjih časih nekaj običajnega, saj to npr. omogoča lepo število Nokij ter Applov iPhone 3GS. Vseeno bo 32 GB pomnilnika v kratkem očitno passé, da boste in pa boste potrebovali dvakrat več, 64 GB prostora. To bo omogočila Toshiba, ki je že predstavila 64 gigabajtni NAND Flash pomnilniški čip. Omenimo naj, da iPhone 3GS tako v 16 kot 32 gigabajtni obliki že uporablja prav Toshibine NAND Flash čipe, torej je nov, prostornejši model le vprašanje časa (in se o njem že šušlja), podobno kot 128 gigabajtni iPod Touch (le-ta uporablja par pomnilniških čipov in že zdaj ponuja do 64 GB prostora).

Masovna proizvodnja novih čipov, ki so pravi mali dosežek pakiranja, naj bi se začela v prvem četrtletju leta 2010. En sam čip je sestavljen iz kar 16 32 gigabitnih jeder, kjer je vsako izdelano v 32 nm-proizvodnem postopku. Po internih, Toshibinih izračunih bo 64 gigabajtov zadostovalo...

7 komentarjev