»

V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04

Beta News - Danes je izšla nova verzija najpopularnejša Linuxove distribucije Ubuntu 17.04, a že dolgo časa nad njo ni bilo tako malo navdušenja kot to pot. K temu je pripomoglo več dejavnikov - od pretresov v Canonicalu do grafičnega vmesnika.

Ubuntu 17.04 s kodnim imenom Zesty Zapus ima kot privzeto grafično okolje Unity, ki ga čaka črna prihodnost. Canonical je namreč minuli teden sporočil, da so nad Unityjem obupali. Že od Ubuntuja 18.04, ki bo med drugim spet dlje podprta verzija (LTS), bo privzeto okolje spet GNOME. To pomeni tudi, da ne bo nič od smelih načrtov o konvergenci tablic, telefonov in prenosnikov. Hkrati so odpustili polovico ekipe, ki je delala na Unityju.

Poslavlja se tudi dosedanja izvršna direktorica Canonicala Jane Silber, ki bo ostala članica...

58 komentarjev

Izšel Ubuntu Linux 14.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija popularne Linuxove distribucije Ubuntu 14.04, ki ima oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da da gre za verzijo z daljšo petletno podporo, ki izidejo vsake dve leti. Imenuje se Trusty Tahr oziroma zvesti tar v slovenščini. Čeprav je končni cilj Canonicala izdelati eno verzijo, ki jo bo mogoče namestiti na vse naprave od namiznih računalnikov do tablic, prehod še ni končan, zato je verzija za mobilne naprave za zdaj še ločena. Bo pa Ubuntu 14.04 prva verzija, ki bo tekla na Ubuntujevih tablicah. Namestiti jo je mogoče na Nexus 10, Nexus 7 (2013) in Nexus 4.

Ubuntu 14.04 LTS ne prinaša prav veliko izboljšav, novosti ali...

57 komentarjev

Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Krajina iz privzete slike za ozadje v Oknih XP se nahaja zunaj mesteca Sonoma v Kaliforniji.

ZDNet - Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo,...

16 komentarjev

Izšel Ubuntu 13.04

vir: PC Pro
PC Pro - Čeprav so razmišljali o spremembi načina izdajanja novih verzij, se je Ubuntu odločil ostati pri starem modelu. Za zdaj torej ne bomo videli sprotnega dodajanja novosti, ko so dokončane (rolling release), temveč klasični šestmesečni ciklus. Bistvena sprememba pa je trajanje podpore, saj bodo odslej navadne (torej ne-LTS) verzije vzdrževane samo devet mesecev. Kot pojasnjuje izvršna direktorica Canonicala Jane Silber je to smiselno, saj uporabniki sedaj bodisi tičijo na LTS-verzijah bodisi posodabljajo sistem vsakih šest mesecev. Vzdrževanje treh navadnih verzij sočasno zato ni imelo pravega učinka.

To med drugim pomeni, da je pravkar izšla nova verzija Ubuntu 13.04 s kodnim imenom Raring Ringtail. Poleg posodobljenih paketkov in novih verzij programov,

70 komentarjev

Ubuntu po novem Pay what you want

Canonical priporoča nakup za vsaj 16 dolarjev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ubuntu zadnje čase pospešeno išče možnosti za služenje - cekin za cekinom. Aprilski 12.04 LTS je tako iz privzete inštalacije odstranil Banshee zavoljo nesporazuma o tem, kdo bo letno pobral tri dolarske tisočake provizij iz integrirane Amazonove glasbene trgovine (nadomestil ga je primerno skonfiguriran Rhythmbox).

Konec meseca prihajajoči 12.10 bo v Unity-jevem zaganjalniku vključeval posebno lečo, ki bo med zaganjanjem...

73 komentarjev

Naprodaj tretji Humble Indie Bundle

Slo-Tech - Po veliki popularnosti predhodnikov smo dobili še tretji (na nek način četrti) Humble Indie Bundle. Uradno gre za Humble Indie Bundle 3, a ja bil kot tretji predstavljen Humble Frozenbyte Bundle, ki je vključeval le igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte. V uradni tretji izvedenki paketa iger neodvisnih razvijalcev je vse po starem. Po ceni, ki jo določite sami, kupite pet iger, kjer so tokrat na voljo Crayon Physics Deluxe , Cogs, VVVVVV, Hammerfight in And Yet It Moves. Izmed peterice so kar trije prvič na voljo za Linux in OS X, to so Crayon Physics Deluxe, VVVVVV in Hammerfight, Cogs pa je novost le za Linuxaše - tako so vse igre na voljo za vse tri velike namizne platforme. Plačilo se lahko po želji razdeli med razvijalce...

51 komentarjev

Humble Indie Bundle vol. 3

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo že tretji komplet cross-platform, drm-free, pay-what-you-want indie igric, Humble Frozenbyte Bundle. Tokrat ponuja tri dokončane igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte - Trine, Shadowgrounds in Shadowgrounds: Survivor, konceptno igro Jack Claw in prednaročniško verzijo Splota. Več o njih v tem kvalitetnem trailerju:

Za igre lahko plačate poljubno vsoto, del zneska pa donirate v dobrodelne namene (fundaciji EFF in Child's Play). Povprečen znesek za vseh 5 iger se giblje pri 5 dolarjih, oz. 10 dolarjih s strani očitno bolj radodarnih Linux uporabnikov. Prejšnja kompleta Humble Bundle sta zbrala 1 oz. 1.8 milijona dolarjev in s tem pokazala, da tovrsten model distribucije iger deluje.

Zdaj pa nazaj [:)] k...

40 komentarjev

Humble Indie Bundle 2 tudi na Steamu

Statistika ob pisanju novice

Ars Technica - Humble Indie Bundle 2, zbirka petih iger neodvisnih razvijalcev, bo naprodaj še 5 dni, že kmalu pa bodo presegli dosežek prvega paketa. V primeru druge peterice so za časa pisanja novice zbrali skoraj 1.207.000 ameriških dolarjev, medtem ko je končni rezultat prvega paketa višji le za okrog $66.000. Dobrih 163.000 kupcev je do sedaj v povprečju plačalo 7,38 ameriškega dolarja, ponovno pa se je izkazalo, da so najbolj skopi uporabniki sistemov Windows ter najbolj radodarni Linuxaši. Povprečen znesek je zaenkrat skorajda 2 ameriška dolarja nižji od prve akcije. Zbran znesek bo v različnih deležih razdeljen med razvijalce in dve dobrodelni organizaciji, svoj delež pa bodo tokrat dobili še organizatorji akcije. Dobra novica bo razveselila še obstoječe in bodoče uporabnike Valveove spletne trgovine Steam, trojica iger iz Humble Indie...

2 komentarja

Humble Indie Bundle 2

Igre in dobrodelni organizaciji, povezani s Humble Indie Bundle 2

vir: Ars Technica
Ars Technica - Po dobre pol leta se vrača Humble Indie Bundle, zanimiv koncept v sicer danes založniško gnani medijski industriji. Wolfire, neodvisni razvijalec iger za Windows, OS X in Linux, je paket petih iger prav tako neodvisnih razvijalcev dal naprodaj 4. maja z zanimivimi pogoji. Kupci so lahko plačali toliko, kolikor so želeli, določili pa so lahko, komu bo šel njihov znesek - razvijalcem iger, dobrodelnima organizacijama Child's Play ali Electronic Frontier Foundation oz. po želji kupca razdeljen med obe opciji.

Dobre pol leta po prvem paketu, ki je vključeval igre World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru HD in Penumbra Overture, se Humble Indie Bundle vrača, ponovno s petimi igrami, ponovno v navezi z istima dobrodelnima organizacijama, brez DRM-ja v igrah ter s ceno, ki jo postavijo kupci sami. Ti bodo tokrat lahko uživali v priljubljenih neodvisnih igrah Braid, Cortex Command, Machinarium,...

4 komentarji