»

Amazon in Google odpovedala gostoljublje Signalu

Slo-Tech - Ko so Egipt, Oman, Katar in Združeni arabski emirati pred poldrugim letom blokirali aplikacijo za šifrirano hipno komunikacijo Signal, ta v teh krajih ni prenehala delovati. Čeprav so blokirali neposredni dostop do Signalovih strežnikov, je Signal ostal dostopen zaradi uporabe domain frontinga. Gre za tehniko, ki omogoča izmikanje cenzuri, ker se izogne težavi pri uporabi TLS, kjer se ime domene razkrije v zahtevku (v glavi SNI).

Sprva je zato Signal uporabljal domain fronting. S tem se je izognil cenzuri, saj so bili zahtevki videti, kakor da prihajajo na Googlove strežnike. Države bi zato za blokado Signala morale blokirati dostop do Googla, česar pa si niso mogle privoščiti. Uporabnikom ni bilo treba spreminjati ali nastavljati ničesar - Signal jim je...

20 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

The New York Times - Drugi največji francoski ponudnik dostopa do interneta Free je poizkusil nekaj revolucionarnega. Na nivoju modema (oziroma ADSL-vmesnika) bi blokirali vse oglase, tako da jih uporabniki v lokalnem omrežju ne bi videli. Zamisel bi uporabniki z veseljem sprejeli, oglaševalci in strani, ki od njih živijo, pa so uprizorili enega največjih spletnih revoltov. S tem se uničuje brezplačen internet, niso nič ovinkarili. Freejeva nakana je sedaj tragikomično propadla, saj je posredovala kar vlada.

Francoska ministrica za digitalno ekonomijo Fleur Pellerin je povedala, da se je pogovorila s Freejem in ga prepričala, da projekt ukinejo. Dejala je, da "noben deležnik ne more samovoljno ogroziti digitalnega ekosistema". Takšna...

44 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Washington Post - Večkrat pišemo o kitajskih blokadah določenih internetnih strani. Zlasti rade so na udaru zahodne strani, prek katerih je mogoče komunicirati ali z njimi pridobivati informacije. Kitajci vsake toliko časa blokirajo Gmail in neprimerne ključne besede na Googlu, težave so pri uporabi navideznih zasebnih omrežij, prisluškujejo tudi telefonskim pogovorom itd. Blokade spletnih strani so običajno omejene na strani, ki so za partijo najbolj problematične, trajajo pa od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno od razloga in okoliščin blokade. Te dni na Kitajskem poteka 18. kongres komunistične partije, na katerem volijo nove visoke predstavnike.

Zato gotovo ni naključje, da smo včeraj opazili največjo blokado Googla in njegovih storitev na Kitajskem v zgodovini. Kot

27 komentarjev

Krhkost interneta

Slo-Tech - Danes ponoči po slovenskem času (med 3.24 in 4.00 uro zjutraj) je bil v delu sveta Google nedosegljiv. Vsi Googlovi strežniki so bili nedostopni v Indoneziji, težave z dostopom pa so imeli tudi v Kaliforniji. Pri nas smo tačas večinoma spali, na drugih kontinentih pa ne. Izkazalo se je, da razlog za nedosegljivost ni imel nobene povezave z Googlom, ampak so težave nehote zakrivili 15.000 kilometrov stran v Indoneziji. Fantje pri CloudFare so raziskali vzrok težav in spisali odličen članek, ki jih pojasni tudi za laike.

Internet sestoji iz kopice omrežij, ki se imenujejo avtonomni sistemi (AS). Gre za skupine IP-naslovov, ki imajo skupnega skrbnika in enotno politiko routinga. Vsak AS ima svojo številko in seznam...

15 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba

The New York Times - Ko je Sam Bacile v torek na YouTubu objavil kratki nizkoproračunski film o arabskem preroku Mohamedu, je na Bližnjem vzhodu završalo. Čeprav Koran ne prepoveduje upodobitev Mohameda, je to početje še vedno kontroverzno in v marsikateri islamski ločini prepovedano. V vseh vejah islama pa so žalitve preroka hud prekršek in definicija tega pojma je sila raztegljiva. Leta 2005 so na primer upodobitve Mohameda v danskih karikaturah povzročile val nemirov po svetu. Bacilejev film pa je vzpodbudil tako hude nemire, da so v Libiji vdrli v ameriško veleposlaništvo in med drugimi ubili tudi veleposlanika.

Na ameriških ambasadah v drugih državah je zavladalo izredno stanje, tako da so varnostne ukrepe poostrili do maksimuma, v...

88 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Turčija blokirala dodatne Googlove strani, hekerji odgovorili

The Register - Turčija je pred tednom dni začela blokirati številne zahodne spletne strani, med njimi YouTube in Google, kar je okrnilo delovanje interneta v državi in ujezilo številne njegove uporabnike. Ta teden je državni tožilec na sodišče naslovil zahtevek po blokadi še dodanih IP-naslovov, tako so sedaj nedostopne tudi storitve Google Maps, Picasa in podobne. Nezadovoljni hekerji so odgovorili in napadli vladne strani.

Včeraj tako niso bile dostopne strani ministrstva za transport, urada za informacije in komunikacije in predsedstva za telekomunikacije. Yaman Akdeniz, docent na pravni fakulteti v Istanbulu, pravi, da je potrjeno, da gre za DoS-napad. Organizirala naj bi ga skupina hekerjev, ki je želela opozoriti na nesmiselnost blokade, trajal pa je 10 ur.

26 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev