»

Apple se v svojem stilu opravičil Samsungu

Apple - Izidi sporov med Jabolčnim in Android taborom o tem, kdo je kopiral koga, so kot kaže še najbolj odvisni od izbire sodnika. V zadevi proti Motoroli je načrte pokvaril Richard Posner, v britanski sagi proti Galaxy Tabu pa Colin Birss; oba sta namreč dobro znana po nizki toleranci za zlorabo prava intelektualne lastnine.

Britanska odločitev je bila še posebej zoprna za obe stranki, saj je sodnik Birss julija zapisal, da Galaxy Tab ne krši Applovega modela skupnosti (tj. ne kopira izgleda iPada) in da se mora Apple zato opravičiti za neresnične izjave v to smer, saj je z njimi odškodoval dobro ime in znamko konkurenta. Zakaj naj Samsung ne bi bil zadovoljen s takšno odločitvijo? Ker je sodnik v obrazložitvi napisal, da Galaxy Taba itak ne bi nihče zamešal za...

13 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Micron prevzema Elpido

The Wall Street Journal - Kot smo napovedali februarja, bomo na pomnilniškem trgu priče velikemu prevzemu, ki ga bo dodobra konsolidiral. Micron bo namreč za 2,5 milijarde dolarjev prevzel japonskega proizvajalca Elpido, ki se je v zadnjem času spopadala s hudimi finančnimi težavami. S tem bo Micron postal drugi največji proizvajalec pomnilniških modulov, ki bo za vrat dihal vodilnemu Samsungu. Za njima bo capljal Hynix.

Elpida je februarja vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj ni uspelo poplačati za 448 milijard jenov (4,5 milijarde evrov) zapadlih posojil. Micron bo za podjetje odštel 750 milijonov dolarjev v gotovini, hkrati pa bo po obrokih do leta 2019 Elpidinim upnikom vrnil 1,4 milijarde dolarjev Elpidinega dolga. Hkrati bo...

2 komentarja

Prodaja Galaxy Tab/Nexus v ZDA začasno prepovedana (HTC-jevi telefoni pa ne)

Sodnica Lucy Koh.

vir: ComputerWorld
Guardian - Pred slabim mesecem dni je sodnik Applu in Motoroli Mobility naložil, naj se že nehata tožariti okoli malenkosti, ker te še zdaleč ne utemeljujejo prepovedi prodaje, visokih odškodnin ali drugih podobnih zahtevkov. Jabolčnih to zgleda ni zmotilo, saj so prav te ukrepe zahtevali še v sporu zoper svojega največjega konkurenta, Samsung, in jih tudi dobili. V torek je bila izdana začasna prepoved prodaje tablice Galaxy Tab 10.1 kjerkoli v ZDA, v petek pa še isto zoper telefon Galaxy Nexus. Apple je že položil varščino za primer, da se prepovedi v kasnejšem rednem sodnem postopku izkažeta za neutemeljeni, sicer 2.6 milijona za tablico oz. 95 milijonov dolarjev za telefon (toliko naj bi bila...

108 komentarjev

Samsung želi prepoved prodaje iPhone 4S v delih Evrope

iPhone 4S, novo jabolko spora

vir: engadget
engadget - Sagi tožarjenja med Samsungom in Applom kar ni videti konca. Nedavno je tako Apple zavrnil Samsungovo ponudbo za premirje s poravnavo v Avstraliji, kjer so odvetniki iz Cupertina dosegli prepoved prodaje Galaxy Tabov, podobno kot v Evropi. V sklopu poravnave bi Samsung že ta teden lahko pričel s prodajo tabličnih računalnikov, a je bila za Apple ponudba enostavno nesprejemljiva. Samsungovi odvetniki so povedali, da je to izredno zmanjšalo, če ne kar izničilo možnost kakršnekoli poravnave. A kot je v svetu tožarjenja med multinacionalkami, najboljša obramba je napad.

Samsung tako želi doseči prepoved prodaje v torek predstavljenega...

57 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev