»

Japonska policija aretirala vodilne v časopisni hiši zaradi prilaganja DVD ripperjev k časopisu

Eden od spornih izvodov.

vir: Anime News Network
Anime News Network - Kot pravi naslov, je japonska policija davi aretirala štiri vodilne pri manjšem japonskem založniku Sansai Books, ker so ti svojemu časopisu prilagali program za odstranjevanje sicer že davno zlomljene zaščite CSS z DVD nosilcev.

Aretacija je sledila pritožbi dveh kupcev in večmesečnemu teženju zveze japonskih proizvajalcev video iger, naj se že preneha s tem.

43-letni Yoshiaki Kaizuka, ki je lastnik založbe, naj bi med zaslišanjem že priznal dejanje in...

30 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Številni so po vložitvi tožbe proti Geohotu in Egrenkovu pozvali h bojkotu Sony-jevih izdelkov (poster je s strani ameriške FSF). Anonymous jim je najprej dodobra zdosal stran, potem pa so bili deležni še obsežnega vdora v PSN. A Sony vztraja pri svojem.

Slo-Tech - Sonyjeva odločitev, da z izidom sloke različice PS3 ukine podporo za poganjanje drugih operacijskih sistemov (OtherOS), je razburila takrat že precej obsežno skupnost navdušencev, ki je na strojčku poganjala Linux. Številni hekerji so se lotili natančnega seciranja konzole in se pri tem prebili že tako daleč, da je Sony začelo resno srbeti, da bodo polomili res vso zaščito in (znova) omogočili masovno piratiziranje iger -...

16 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

V javnost pricurljala kopija pacifiške ACTE

Slo-Tech - Želje ameriške založniške industrije, kot jih formulirata RIAA in MPAA in z diplomatskimi ukrepi koordinira pisarna ameriškega trgovinskega predstavnika, ostajajo visoke. Vzporedno s pogovori o čezatlantskem protipiratskem sporazumu ACTA že več let v podobni tajnosti potekanjo pogajanja s pacifiškimi državami, o širšem zunanjetrgovinskem sporazumu. Del teh pogajanj, imenovanih Trans-Pacific Partnership (TPP) je tudi poglavje o intelektualni lastnini. Ameriško pogojalsko izhodišče, označeno kot strogo tajni dokument, je nedavno pricurljal v javnost. Splošni konzenz med komentatorji je, da si ZDA prizadevajo dobiti vse, kar so hoteli že z ACTO, pa jim ni uspelo.

Kopija ameriškege predloga je na voljo tukaj, povzetek pa so že pripravili v daljši obliki pri KEI online in v krajši pri Ars Techica. Sporazum je izredno širok, saj pokriva vsa področja intelektualne lastnine (avtorsko pravico, patente, blagovne znamke, geografske označbe, generična zdravila). Pravne formulacije so izredno...

31 komentarjev