»

Google bo plačal 17 milijonov dolarjev

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

LA Times - Google je dosegel poravnavo s 37 ameriškimi zveznimi državami zaradi kršitve zasebnosti. Plačal bo 17 milijonov dolarjev, pri čemer pa Google ne bo priznal krivde.

Gre za znamenit proces s piškotki v Safariju, s katerimi je Google obšel voljo uporabnikov in jim sledil. Brskalnik Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira. Zato je Google na strani namenoma naložil element iframe in poslal obrazec, kar je Safari razumel kot interakcijo s to spletno stranjo in dovolil shranjevanje Googlovih piškotkov na računalnik.

Zaradi tega je Google že lani plačal 22,5 milijona dolarjev, za kar so se dogovorili v poravnavi s FTC-jem. FTC je tedaj sprožil civilni postopek, ker Google ni spoštoval predhodnega dogovora. Leta 2011 je...

19 komentarjev

FTC iskalnikom: Jasno označujte oglase

The New York Times - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je Googlu, Bingu, Yahooju, AOL-u, Ask.com, Blekku, DuckDuckGoju in sedemnajstim manjšim specializiranim iskalnikom poslala pismo, naj jasneje označujejo oglase in druge sponzorirane vsebine. Leta 2002 je FTC objavil smernice, kako je treba označiti plačane zadetke, oglase in druge sponzorirane vsebine, da se bodo razlikovali od "organskih" zadetkov. FTC ugotavlja, da so se v zadnjih letih iskalniki razvadili in da je to razlikovanje postalo težje, zato jih opozarjajo na potrebne spremembe.

FTC pri tem navaja rezultate lanske raziskave, ki je pokazala, da kar polovico uporabnikov iskalnikov ne loči...

3 komentarji

Google priznal kršitev zasebnosti v Street Viewu, sprejel kazen in pokoro

The New York Times - Google se je poravnal z 38 ameriškim zveznimi državami, ki so nastopale proti Googlu zaradi nezakonitega zbiranja podatkov z brezžičnih omrežij z vozil za Google Street View. Škandal iz leta 2010 je pustil veliko posledic, saj se je moral Google braniti v številnih državah, kjer so mu večinoma izrekali globe, v ZDA pa sta ga FCC in FTC zgolj malo ošvrknila. Toda v vseh teh postopkih Google ni priznal, da bi bilo njihovo početje nezakonito. Nazadnje je Google namočil enega izmed svojih programerjev, ki je postal žrtveno jagnje.

V najnovejši poravnavi bo moral Google plačati sedem milijonov dolarjev odškodnine, kar je za tako veliko podjetje drobiž. Toda poravnava je pomembna zato, ker je Google prvikrat priznal, da so kršili...

22 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

Competovi brskalniški toolbari kradli podatke

Vabilo za prijavo na Competov panel, ter nedavne spremembe zavoljo poravnave pred FTC (puščice).

vir: Compete
Net Security - Uveljavljeno podjetje za izvedbo tržnih raziskav na spletu, Compete, se je pravkar poravnalo z ameriškim tržnim inšpektoratom (FTC) zavoljo svoje posebej zavajajoče prakse zbiranja podatkov o spletnih uporabnikih.

Konkretno so na določenih spletnih straneh, na katerih merijo obiskanost in profile obiskovalcev, postavili oglase za svoje "potrošniške panele" (consumer input panels). Zainteresiranim obiskovalcem so obljubljali znatne popuste in posebne ponudbe v zameno za namestitev "sledilnega programa"...

8 komentarjev

Google bo plačal 22,5 milijona dolarjev zaradi nedovoljenega sledenja s piškotki v Safariju

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

The New York Times - Google bo z ameriško Komisijo za zvezno trgovino (FTC) sklenil poravnavo zaradi zlorabe piškotkov in kršitev zasebnosti v brskalniku Safari, v sklopu katere bo Google plačal 22,5 milijonov dolarjev globe. To je največja globa, ki jo je zaradi kršitev v povezavi z zasebnostjo kdaj izrekel FTC. V Evropi so sicer globe precej večje, saj lahko dosežejo tudi milijardne vsote (namreč do 10 odstotkov letnega prometa).

Spomnimo, da se je na Google februarja usul plaz kritik, ko so ugotovili, da so namenoma obšli nastavitve brskalnika Safari. Slednji namreč blokira piškotke domen, s katerimi uporabnik ne interagira, kar ni bilo Googlu po godu. Njegov gumb +1 na straneh namreč ni aktiven, dokler ga uporabnik ne klikne, zato v principu Google ne more postavljati...

9 komentarjev

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Shema delovanja Googlovega Safari heka.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Kot poroča Bloomberg, se Google z nedavno potezo zaobhajanja varnostnih nastavitev v brskalniku Safari ni najbolj zapisal pri ameriškem tržno-potrošniško-informacijskem inšpektoratu Federal Trade Comission. Grozi jim kazen nad 10 milijoni dolarjev, prva sploh v taki višini za kršitve zasebnosti na spletu, potem pa najbrž še en postopek zaradi podobnih mahinacij v brskalniku Internet Explorer. Širše gledano je pod vprašanjem njihova zaveza spoštovanja opt-out sistema Do-Not-Track, ki ga skupaj z drugimi proizvajalci brskalnikom pospešeno predstavljajo kot sprejemljivo rešitev za varovanje spletne zasebnosti.

Če na hitro spomnimo (glej tudi slikco): Applov spletni brskalnik Safari po privzetem...

5 komentarjev

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

The Wall Street Journal - V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno...

6 komentarjev

Google sledi tudi uporabnikom Internet Explorerja

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

Microsoft - V soboto smo poročali o Googlovi ukani, s katero je obšel nastavitve brskalnika Safari o varovanju zasebnosti in sledil uporabnikom. Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira (tako imenovani piškotkih tretjih strani), zato je Google naložil element iframe in samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot interakcijo uporabnika. Tako je piškotke sprejel, saj niso bili več s tretjih strani. Microsoftovi inženirji so po tej objavi preiskali vedenje Internet Explorerja in ugotovili, da Google spretno obhaja tudi nastavitve zasebnosti v IE in sledi uporabnikov.

Izvedba je sicer tehnično nekoliko drugačna in posebej prilagojena za Internet Explorer, medtem ko je...

33 komentarjev

Google namerno zaobšel nastavitve brskalnika Safari, da je lahko sledil uporabnikom

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

Slo-Tech - Kot poroča Guardian, je raziskovalec z univerze Stanford odkril, da je Google s pomočjo nekaj dodatne kode namerno onemogočil zaščito pred oglaševalskimi piškotki, ki jo nudi Safari.

Odkritje je za Google prišlo ob neugodnem času, ta je namreč pred kratkim napovedal zlivanje uporabniških profilov čez vse svoje storitve, očitno pa to za Google, ki se na vse pretege trudi svojim storitvam dodajati +1, ni dovolj. S prihodom gumba +1 Google išče načine, da bi tudi njegovi oglasi, tako kot Facebookovi, dobili družabni element. Vključitev družabnega omrežja pa zahteva identifikacijo osebe.

Safari pa je problematičen, saj privzeto blokira piškotke domen, po katerih ne klikate. Google pa je to namerno obšel z imitacijo interakcije: ko se je naložil iframe...

33 komentarjev