»

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Mozilla.org - Mozilla je najavila svoja prva telefona, ki ju bo poganjal lastni operacijski sistem Firefox OS. Trenutno gre za modela, ki sta namenjena razvijalcem aplikacij, da jih bodo lahko čim bolje prilagodili operacijskemu sistemu Firefox. Ko bodo izšli telefoni s tem sistemom za široke ljudske množice, bodo konkurenca androidnim telefonom v najcenejšem segmentu. Mozilla namreč pravi, da v razredu do 100 dolarjev telefoni z njihovim operacijskim sistemom delujejo precej bolje kakor tisti z Androidom.

Novinca nosita imeni Peak in Keon, Mozilla pa ju predstavlja v sodelovanju s španskima Geeksphonom in TelefA3nico. Peak je bolj oskubljen in ima enojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz, podporo za 3G HSPA, 2G EDGE, Wi-Fi, GPS (a...

45 komentarjev

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja...

18 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.



Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev