»

Tencent v nemilosti kitajskih oblasti?

vir: Reuters
Reuters - Kitajska je po skoraj letu dni blokade končno začela znova v večjem številu dopuščati izide iger na svojem ozemlju. Te dni so tako odobrili še 80 naslovov, med njimi pa začuda ni nobenega od podjetja Tencent, največjega kitajskega založnika iger. Med njihove najbolj znane naslove sodijo denimo Arena of Valor, pa League of Legends, podjetje pa obenem žanje dobiček tudi od Fortnita, saj je pred časom dokapitaliziralo založnika Epic.

Zamrznitev izhajanja novih iger, ki se je začela v mesecu marcu, je izdajatelje digitalne zabave precej prizadela, saj je Kitajska v pogledu iger in z njimi povezanih izdelkov 35 milijard dolarjev vredno tržišče. Tencentu je posledično prvič po desetih letih...

21 komentarjev

Virus, ki je služil industrijskemu vohunjenju, pošiljal načrte na Kitajsko

The Telegraph - Po poročanju The Telegrapha so varnostni strokovnjaki slovaškega podjetja ESET, znanega po nekoč zelo priljubljenem protivirusnem programu NOD32, prvi identificirali virus ACAD/Medre.A, ki služi industrijskemu vohunjenju.

ACAD/Medre.A, kot lahko že iz oznake sklepamo, išče datoteke Autodeskovih formatov programa AutoCAD. Tako se precej primitivno in učinkovito dokoplje do načrtov ter drugih tehničnih risb oz. modelov, ki jih nato pošilja na različne naslove el. pošte dveh kitajskih ponudnikov z domenama 163.com in qq.com (op. a., slednja je v lasti Tencenta). A to še ne pomeni nujno, da so pisci, upravljalci in/ali naročniki ukradenega materiala dejansko s Kitajske, kar je opozoril tudi Bruce Schneier v svojem blogu.

Precej nepričakovano, na presenečenje varnostnega raziskovalca Righarda Zwienenberga z ESET-a, so kitajske oblasti zavzeto sodelovale pri preiskovanju ozadja, povezanega z virusom in njegovem omejevanju. Tako so denimo izsledili poti ukradenih datotek do omenjenih...

14 komentarjev

Kanadski Nortel desetletje v primežu kitajskih hekerjev

The Wall Street Journal - Ni skrivnost, da je industrijsko vohunjenje v današnjih časih velik problem. Dandanes napadalci najpogosteje uporabljajo preproste hekerske napade, s katerimi pridobijo dostop do računalniških sistemov tarče. Običajno zaposlenim pošljejo elektronsko sporočilo s trojanskim konjem, za katerega zadostuje, če ga odpre že en sam uporabnik. S tem si pridobijo osnovni dostop do sistema, ki ga izkoristijo za nadaljnje napade. Napadalci običajno izvirajo iz Kitajske, ciljajo pa na zahodne države, in sicer njihove vlade, vojsko ali podjetja. Posebej znani in obsežni napadi so Aurora iz leta 2009, žrtve pa so bili Google, RSA, Morgan Stanley, Exxon in mnoga druga podjetja.

Zato je...

3 komentarji

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

0-day varnostna napaka v MS Word

Slashdot - Strokovnjaki za računalniško varnost so odkrili napad, ki izkorišča prej nepoznano varnostno napako v programu Microsoft Word. Napad poteka tako, da se izbranemu cilju pošlje elektronska pošta z "predelano" MS Word priponko. Le-ta ob zagonu na sistem namesti rootkit, ki nato okužen dokument zamenja z neokuženim, Word pa javi napako in ponudi ponoven zagon programa, ob katerem Word odpre neokužen dokument.

Zlobna koda™ pošlje še neznanim napadalcem podatke o računalniku, nato pa čaka na oddaljene ukaze. Zmožna je iskanja ter spreminjanja datotek na okuženem računalniku, spreminjanja registra, upravljanja s procesi, računalnik lahko tudi zaklene ali ponovno zažene. Sledi napadalcev vodijo v Kitajsko oziroma na Tajvan. Kot kaže, napad deluje na MS Word 2003, zaradi usmerjenega izbiranja tarč pa je možno, da je v ozadju industrijsko vohunjenje. Več podrobnosti o napaki in napadu najdete tukaj.

123 komentarjev

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev