»

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

VIA KT266CE (A?)

DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

3 komentarji

Intel naj bi se odločil za tožbo proti VII

The inquirer - Razlog za to je stara zgodba. Viin P4X266 čipset. Potem ko smo o tem na veliko špekulirali, ali se bo to zgodilo ali ne, se naj bi to, po poročanju na The Inquirerju, zgodilo. Chen Chun-shen, predsednik Intel Asia Pacific, je za tajvanski časopis "Economic News" izjavil, da bo Intel ubral sodno pot proti vsem proizvajalcem P4 čipsovij, ki nimajo kakih licenc za proizvodnjo P4 čipsetov. To pa seveda leti na VIO. Drugi proizvajalci P4 čipsetov (SiS, ALi in pa po novem se bo tudi ATI vključil v igro) imajo te licence, medtem ko je problem glede Vije znan. Jaz mislim, da je Vija upravičena do tistega, kar je dobila z nakupom S3ja. Tukaj po mojem ne gre za nič drugega, kot da bi si ostali, predvsem pa Intel, odrezali večji kos pogače, saj je Vijin čipset glede na i845 izredno poceni. Medtem pa Vija namerava začeti z dobavo večjih količin tega čipseta proizvajalcem. Govori se o 100000 komadih še ta mesec. DigiTimes pa tukaj poroča še o eni Vijini strategiji. In to, da so ti čipseti...

0 komentarjev

P4 kmalu na DDR SDRAM-u?

X-Bit Labs - Intel je presenetil z novico, da je možno, da bosta njegovi čipovji, ki podpirata SDRAM in DDR SDRAM izšli prej od načtrovanega. Intel 845 čipovji Intel 845A, ki podpira SDRAM, in Intel 845B, ki podpira DDR SDRAM, naj bi izšli v tertji četrtini tega leta (Q3). Najprej je bil prihod teh čipovij načrtovan za začetek naslednjega leta.
Enako velja tudi za druge proizvajalce P4 čipovij. SiS že hiti s svojim SiS 645, ALi pa z ALi 1741. VIA že ima pripravljeno čipovje za ta namen (PX266), ampak še nima licence s strani Intel-a za njegovo prodajo. Intel ji bo licenco verjetno prodal ob začetku prodaje svojega Intel 845 čipovja. Cena Intel 845A naj bi bila $40, Intel 845B pa $45.
Smiselnost uporabe P4 z DDR SDRAM-om je vprašljiva. Sodeč po testih, se P4, v povezavi z DDR SDRAM-om, obnese veliko slabše kot navaden Duron. Intel priznava, da gre tu le za začasno rešitev, dokler se RDRAM ne poceni. ...

4 komentarji

Izid DDR čipovja za Pentium4 preložen!

X-Bit Labs - Iz neuradnih Intelovih virov je pricurljala novica, da bo DDR verzija Brookdale čipovja ( za Pentium4 procesorje ) prišla komaj na začetku leta 2002. Če gre za resnico, potem lahko spet zatrdimo, da ga je Intel pošteno polomil. Kdo za vraga bo kupil P4 računalnika pri takih cenah ( poglejte si TESKAnovo novico )? Jaz zagotovo ne... Mogoče bodo to napako vsaj omilili s tem, da bodo VIAi in ALiju končno zagotovili licence za proizvodnjo njujinih že zdavnaj najavljenih DDR P4 čipovij.

1 komentar