»

Lian LI PC-V800, HTPC

Lian Li PC-V800

vir: Tech Report
Tech Report - Lian Li, zanesenjakom poznan kot izdelovalec vrhunskih ohišij, je pred časom predstavil novo serijo, ki precej spominja na Applove delovne postaje G5. Podjetje je očitno navdušeno na idejno zasnovo, saj je trgu ponudilo novo ohišje PC-V800, namenjeno za HTPC - Home Theater PC. Kot naši bralci verjetno vedo, so ti računalniki običajno nameščeni v dnevnih sobah in morajo zato izpolnjevati določene estetske in oblikovalske zahteve.

PC-V800 brez težav sprejme matično ploščo ATX formata. Ohišje je sestavljeno iz aluminija, kar zagotavlja, da tudi brez dodatnega hlajenja dosega, v primerjavi s konkurenco, nizke temperature ob polni obremenitvi sistema.

Trg HTPC ohišij se je očitno prebudil. Vsa znana podjetja ponujajo svoje oblikovalske in funkcionalne...

12 komentarjev

Testi na X-Bit Labs

X-Bit Labs - Te dni, ko je vročina povsem neznosna, so na X-Bit Labs izvedli nekaj testov računalniških komponent in spisali zanimiv članek. Seveda zadnje čase na področju procesorjev in matičnih plošč teče največ besed okrog Intela ter njihovega čipovja i875P oziroma i865PE, ki so ju tudi stestirali. Za več informacij pa vam podajam povezave do testov.

0 komentarjev

Loki ožet kot limona

več strani - Po t.i. "Dellovemu udarcu", ko je upanje, da bo Linux nekoč postal konkurenčen desktop sistem, ki ga bodo veliki proizvajalci računalnikov na veliko vgrajevali v svoje sisteme, kar močno upadlo, bo Linux sceno zadela še ena bomba. Ta "bomba" pa bo prinesla mnogo hujše posledice za Linuxaško skupnost, kajti kanček upanja za uspeh Linuxa na desktop področju še vedno ostaja. Velike brazgotine na Linux sceni bo povzročilo podjetje Loki, ki se ukvarja s prenašanjem iger na Linux in bo v kratkem šlo v stečaj. Vzrok za stečaj so najverjetneje dolgovi, saj Loki dolguje Activisionu 330 000 $, Prolixu pa 100 000 $. Stečaj sicer ne pomeni, da bo podjetje propadlo; podjetje bo najverjetneje delovalo naprej in se poizkušalo reorganizirati, ter povrniti dolgove upnikom, vendar pa je od tukaj pa do likvidacije (zaprtja podjetja) samo še en korak navzdol .

0 komentarjev

Zanimiv računalnik

The Register - Ponavadi na Slo-Techu ne podajam povezav do testov celotnih računalnikov, ker si vsak resnejši uporabnik svojo "mašino" sestavi sam in se ne zmeni za ponudbe a la IBM Aptiva. Vendar bom tokrat naredil izjemo, saj je opisani računalnik zanimivo oblikovan, pa tudi drugače ima nekaj posebnosti. Računalnik se imenuje Sony Vaio PCV-LX1 in je prvi poizkus Sonyja, da prodre tudi na desktop področje (do sedaj smo njegove rešitve lahko občudovali le pri prenosnikih). Računalnik vsebuje:
  • 1GHz Pentium III procesor

  • 128MB RAM-a

  • 60GB Maxtorjev disk

  • 15" LCD zaslon

  • DVD-ROM/CD-RW enoto

  • integrirano grafiko

  • 10/100 Mbit mrežno kartico

  • 5 USB priključkov

  • 2 FireWire priključka

  • ...

2 komentarja

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev

Tualatini samo za prenosnike

VR - Zone - Na IDFju, ki se je zgodil v Taipeiju, je v javnost pricurljalo nekaj zanimivih novic v povezavi s prihajajočimi 0.13 mikronskimi nasledniki Pentiumov3, Tualatini. Sicer je že nekaj časa bilo jasno, da bo Intel naredil vse, da bi v Desktop trgu prevladal Pentium4, ter da bo zato na nek način okrnil Tualatina (ki bi bil prevelika konkurenca Pentiumu4). Najprej so se pojavile informacije o precej višjih cenah dotičnih procesorjev, sedaj pa je postalo jasno, da bo Intel Tualatine popolnoma umaknil iz Desktop področja. Tako bodo procesorji na voljo le v prenosnikih in sicer skupaj z novim i830M (Almador) čipovjem. Dame in gospodje, z zagotovostjo lahko rečemo, da je Pentium3 mrtev. Vsaj kar se nas, navadnih uporabnikov, tiče...

5 komentarjev

Maxtorjev FireWire disk

Target PC - Na TargetPC boste našli test precej zanimive napravice, ki se ji reče Maxtor External 1394 Hard Drive. V osnovi gre za zunanji trdi disk, ki se z računalnikom sporazumeva s pomočjo Fire Wire vodila. Tukaj se ne bom spuščal v razglabljanja o uporabnosti in (ne)popularnosti FIre Wire vodila, tako verjamem, da bi dotična napravica prišla prav marsikateremu sistemcu ali naprednemu uporabniku, ki potrebuje praktično in portabilno napravo z veliko pomnilniško kapaciteto (kar 80GB!). Tudi cena je za takšen disk kar razumna (okoli $380), vsaj za tiste, ki takšno napravo dejansko potrebujejo.

0 komentarjev

Cena sistema z P4

The Register - Za vse, ki se sprašujete, koliko bo zadeva stala, evo vam cene parih sistemov: Dell Dimension 8100, $3398 P4-1.50 128MB DRDRAM 40GB HD, 12X DVD, CD-RW 19" monitor Gateway Performance 1500XL, $3499 P4-1.50 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW 19" monitor, TV tuner IBM NetVista A60i, $3259 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW GeForce2 video Intel NIC Huh, zadevca ne bo pocen, kot vidite.

3 komentarji