»

Kako so matične plošče izdelane?

MB Review - Verjetno se vsak začetnik na področju računalništva kdaj pa kdaj vpraša, kako sploh izgleda osnovna plošča in čemu služi, preden se poglobi v to področje. Morda tudi mojstrom na tem področju ni do potamkosti jasno, kako izgleda izdelava in razvoj. Zato so na MB review spisali zanimiv članek o tem. Opisano je, kako poteka izdelava, kaj naredijo, ko pride do težav, in tako dalje. Za vse, ki vas to zanima, je branje priporočeno.

6 komentarjev

PowerVR izdal Kyro II SE

X-Bit Labs - Čeprav usoda podjetja PowerVR še ni povsem dorečena, so njihovi inženirji še spravili toliko moči iz sebe, da so izdali dolgo napovedani čip Kyro II SE oz. kodno imenovani Kyro II Ultra. Čip odslej deluje s frekvenco 200 MHz. Na žalost je to tudi edina glavna novost, ki jo kartica premore, saj ne vsebuj niti enote T&L, niti pixel in vertex shaderjev. Trenutno to še ni velika pomanjkljivost, saj se lahko Kyroti 2 zaenkrat še vedno mirno kosajo z nekaterimi na papirju precej močnejšimi procesorji, vendar pa bo pomanjkanje teh enot postalo v prihodnosti velik problem. Skupno z novim čipom naj bi podjetje izdalo tudi gonilnike z izboljšano tehnologijo EnT&L, ki omogoča softverski T&L, kartice z novim čipom pa naj bi končno popolnoma podpirale vodilo AGP 4x. Nove kartice sta napovedala tako Hercules, kot tudi Videologic. O prihodnosti Kyra 3 pa zaenkrat ni znano še nič. Več tukaj.

4 komentarji

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

Vse več podpore KYRO/KYRO II čipom

Slo-Tech - Čeprav je kazalo slabo, se vse več proizvajalcev odloča za uporabo KYRO/KYRO II čipov na svojih grafičnih karticah. Gospod David Harold (PowerVR) mi je tako poslal seznam novih proizvajalcev, ki bodo predstavili KYRO/KYRO II izdelke:
  • SUMA: SUMA Kyro s 32MB pomnilnika in TV-Outom; SUMA Kyro II s TV-Outom in DVIjem
  • InnoVISION: Inno3D Kyro II 4500 s 32 ali 64MB pomnilnika in TV-Out opcijo
  • CHANCE-I: BLOOD2 Kyro II kartica s 32MB pomnilnika
  • Club3D: Club3D Kyro I CLK-1064TV s Kyro I čipom, 64MB pomnilnika in TV-Outom; Club3D Kyro II CLK-2032TV s Kyrom II, 32 ali 64MB in TV-Outom/DVIjem
  • Ennyah Technologies: Michelan Kyro I3D Pro K4000 in Michelan Kyro II 3D Pro K4500; obe kartici bosta na voljo z 32 ali 64MB pomnilnika ter z ali brez TV-Outom
  • Joytech: APOLLO Kyro 2 s 64MB pomnilnika ter TV-Outom in DVIjem
  • Kifer: Royal Kings KYRO-1 STG4000 KO4000S64-T0 (TV-Out) in KO4000S64-00 (brez TVja) na Kyru I ter Royal Kings KYRO-2 STG4500 KO4500S64-T0 (TV-Out) in KO4500S64-00 (brez TVja) na Kyru II
  • Lung...

5 komentarjev

PowerVR Kyro

Sharky Extreme - Na Sharky Extreme so si tokrat ogledali PowerVR-ovega Kyrota z malo bolj tehnične plati. Razložene so vse tehnike, ki se skrivajo za tem čipom, ki trenutno edini nudi pravo HSR podporo. Povedali so, zakaj je zadeva tako zelo hitra (glede na specifikacije), omenjajene pa so tudi slabosti, zaradi katerih bi nekateri programerji (Tim Sweeney) na vse skupaj najraje kar pozabili...

3 komentarji

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev

Se bo 3dfx prodal NVidii?

Jaz - Upravni odbor 3dfxa bo svojim delničarjem predlagal prodajo skoraj vsega svojega premoženja konkurenčnemu podjetju NVidia. Če bodo delničarji za to in bodo potem pridobili privoljenje države (zakon proti trustovskemu združevanju in podobno) bo marsikateri privrženec 3dfxa zelo razočaran. Ja tako pač je v krutem svetu konkurence. In če te ne bo potem nič kaj dobro ne kaže za nas potrošnike. Preberite si tole, ali izjavo za javnost podjetja Nvidia ali poiščite članek med novicamu tule.Thanx JLP.

7 komentarjev

Naslednje generacije grafičnih pospeševalnikov

3DnHardware - Na 3DnHardware so spisali zanimiv članek na temo, kaj nas čaka v boju za prevlado na področju pospešene grafike. Primerjali so napovedi za prihodnost šestih vodilnih podjetij [Nvidia, 3dfx, Matrox, Ati, PowerVR in S3]. Vsi našteti imajo v ognju še precej železa, mi pa počakajmo in upajmo, da se še kdo povzpne vsaj tako visoko kot je trenutno Nvidia ... pač konkurenca zbija cene in izboljšuje kvaliteto [:))]. Če vas zanima več, se odpravite semkaj.

0 komentarjev