»

VIA P4B Ultra

HotHardware - Verjetno veste, da je ob prihodu Pentiuma 4 na trg VIA imela nekaj problemov z izdajo svojega veznega čipovja za ta procesor. Od Intela namreč niso mogli dobiti blagoslova za izdelavo, zato se je njihov produkt slabše prodajal in je težje konkuriral ostalim. Kljub manjšemu uspehu VIA vztraja pri prodaji, saj ima dovolj utrjen položaj na trgu, da si lahko privošči manjše izgube. Tako so tukaj izdelki, ki temeljijo na novem čipovju, P4X400.

Na HotHardware so si ogledali eno od takšnih plošč, ki jo je v celoti izdelala VIA, in sicer P4B Ultra. Podpira vse Socket 478 procesorje s FSB-jem 400/533 Mhz. Ima tri mesta za DDR module, najvišja uradno podprta hitrost pomnilnika pa je DDR400. PCI rež je 6, AGP reža pa podpira...

3 komentarji

Piškotek za P4 navijalce

Club Overclocker - Navijalci so trenutno najbolj navdušeni nad AMD-jevimi procesorji, saj se kljub dokaj veliki porabi (ki pa ni nič manjša od procesorjev Petnium4) navijajo izredno lepo. Razlogov za priljubljenost AMD-jevih procesorjev je več, vendar je najpomembnejši zagotovo pestra izbira hladilnih pripomočkov - od vodnih hlajenj do izjemno učinkovitih hladilnikov. Intelovci so v zadnjem času malce izgubili na priljubljenosti. Odgovornost za manjšo priljubljenost Intelovih procesorjev lahko očitamo tudi podjetju samemu, saj so Petniumom4 popolnoma spremenili zgradbo. Ravno zaradi spremenjene zgradbe (prehod iz 423 pinskega podnožja na 478 pinsko) je za novejše Penitume4 na voljo sorazmerno malo hladilnikov, vendar pa je eno podjetje vsekakor mislilo na nas in nam pripravilo (sodeč po tem testu) dokaj dober hladilnik, ki bo zadovoljil navijače nasprotnega tabora - P4 Volcano. Hladilnik se obnese dobro, saj ponekod kar opazno prehiti OEM primerke za P4. Zaradi priljubljenosti Thermaltakovih...

0 komentarjev

ALijevega P4 nabora ne bo še tako kmalu

X-Bit Labs - ALi (Acer Labs) nam je že večkrat poročal, kako se bodo podali na osvajalne P4 tržišča s svojim najnovejšim naborom, vendar iz te moke do sedaj še ni bilo kruha. Marsikdo je počasi začel dvomiti v ALi-jevo resnost, zato je ALi poslal uradno izjavo, da se jim s predstavitvijo svojega P4 nabora ne mudi preveč, ker imajo trenutno še vedno veliko dela s proizvajanjem naborov za enote CD-RW, optične čitalce, ..., naborom Aladdin TNT2 in rešitev za prenose računalnike. Če bodo ALi-jevci toliko časa zavlačevali, potem se lahko izkaže, da je bil celoten trud na njihovem P4 naboru zaman, saj je konkurenca že zdavnaj ponudila rešitve, ki močno izstopajo iz povprečja (VIA P4X266, SIS645 in i850).

0 komentarjev

Pomanjkanje i845

X-Bit Labs - I845 je sicer popolni polom, kart si tiče same zmogljivosti, vendar pa je še vedno precej priljubljen med proizvajalci matičnih plošč. Nabor je celo tako priljubljen, da se veliki triumvirat ASUS, MSI in Gigabyte pritožuje nad pomanjkanjem le-tega. Po nekaterih podatkih, je Intel v septembru uspel izpolniti le 50-60% naročil, kar vsekakor ni ravno obetajoče. Vendar pa so se podjetja znašla in pomanjkanje nadomestila z i845 čipi iz sivega trga. Seveda pa je to samo začasna rešitev.
Proizvajalci matičnih plošč zato precej težko čakajo na November, ko bo Intel začel razpošiljati i845D (i845 + DDR SDRAM) nabore, ki bodo stali "le" $35. Če je to res, potem bo P4 v Novembru vsekakor doživel preporod.

0 komentarjev

ECS P4ITA @ RoloTech

Rolo-Tech - ECS-jeva P4ITA plošča, ki so jo opisali na Rolotechu sicer ni nič posebnega, vendar jo bom vseeno omenil, ker smo zadnje čase priča veliki popularnosti plošč za procesorje Pentium4. Plošča na žalost podpira samo 423 pinske procesorje, kar daje slutiti, da ni primerna za zanesenjake, ki vsako polovico leta zamenjajo procesor. Plošča je zgrajena okrog Intelovega i850 nabora in podpira do 2 GB PC600 ali PC800 Rambus pomnilnika, ki ga lahko vtaknemo v štiri reže. Na plošči bomo našli tudi podporo AC'97 zvoku, 2 IDE kanala, 1 AGP, 1 CNR in 5 PCI rež. ECS je v ploščo vgradil tudi nekaj osnovnih overclockerskih nastavitev, s katerimi pa si ne moremo ravno pomagati, saj v ploščo ni vgrajenega povečevanja FSB-ja po 1 MHz. No, sicer pa Pentiumi4 zaradi "ubijalskega" mnogokratniki tudi niso najbolj primerni za navijanje. Vsekakor je P4ITA plošča, ki je namenjena poslovnim uporabnikom in ne navdušencem. Slednji naj raje posegajo po Epoxovih, ASUS-ovih, ABIT-ovih ali Gigabytovih rešitvah okrog...

0 komentarjev

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
  • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar

    "Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

    The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

    0 komentarjev

    Intel&njega načrti

    The inquirer - Intel se kljub nepriljubljenosti in nepopularnosti njegovih matičnih plošč ne bo odpovedal proizvodnji le-teh. V prihodnjih dneh (tednih, mesecih) bo izdal te matične plošče za Pentium 4 procesorje:
    • D850MV; i850 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x reža. Izide konec Q3 - začetek Q4.
    • D850MD; i850 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
    • D845WN; i845 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
    • D845HV; i845 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
    • Englewood; i815G/EG čipovje, MicroATX, podnožje za Celeron procesorje, PC133 SDRAM pomnilnik in integriran zvok. Izide v Q4.
    • Billings; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
    • Pendleton; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
    • Maryville;...

    0 komentarjev

    Abitova Socket478 matična plošča na i850

    X-Bit Labs - Iz dneva v dan se bolj približujemo sredini septembra, ko bo Intel predstavil svoj Brookdale, oz. i845 nabor. Takrat lahko pričakujemo pravo poplavo matičnih plošč, ki bodo podpirale PC133 SDRAM (kaj pa VIA?). No, ker pa je Brookdale namenjen bolj nezahtevnim uporabnikom, saj se je le-ta izkazal za bolj počasno rešitev, pa še Petniumi4 se ne obnesejo ravno najbolje v navezi z SDRAM-om, bo bolj zahtevne zagotovo zadovoljila ABIT-ova plošča, ki bo bazirala na dobrem starem i850 in Secketu478. Po raznoraznih poročanjih, se bo plošča najverjetneje imenovala TH7II-RAID in se bo popolnoma razlikovala od Socket423 TH7-RAID. Podpirala bo namreč kar 4 RIMM (podpora do 2 GB RDRAM pomnilnika), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 CNR režo. Kot je že v navadi, bo ABIT na svoji plošči ponudil tudi Highpointov krmilnik - tokrat HPT370 ATA/100 RAID kontroler. Poleg tega, se bo plošča bahala še s tremi USB vtičnicami, integrirano zvočno (AC'97) in LAN kartico.
    Seveda pa ABIT ni pozabil dejstva, da po malce...

    0 komentarjev

    ASUS pripravljen na i845

    X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
    • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

    • P4B-M je...

    0 komentarjev

    Intel najavil i845

    več strani - Drugi veliki dogodek na področju veznih čipovij je Intelova uradna najavitev i845 alias Brookdale čipovja. Seveda gre za Pentum4 čipovje, ki bo delovalo s PC133 SDRAMom. Intelova najava pa nikakor ne pomeni tudi dobavljivosti čipovja... v večjih količinah ga bodo začeli razpošiljati komaj v drugi polovici tega leta. Vse lepo in prav, zanimiva je le ena podrobnost: vsi proizvajalci, ki so najavili i845 plošče, so svoje izdelke opremili s Socket478 podnožjem, ki ustreza Northwood čipom. Tako se utegne zgoditi, da bodo prve i845 plošče morale čakati na ustrezne procesorje z Intelove strani. Kakorkoli že, podpora proizvajalcev novi platformi je ogromna, kar kaže spodnja razpredelnica najavljenih matičnih plošč. Vprašanje je le, ali bodo performanse Pentuma4 sparjenega s PC133 SDRAMom zadostne za vse bolj razvajene kupce.

    ...
    Matična plošča Oblika PC133 DIMM AGP PCI CNR Ostalo Slike
    ABIT BL7-RAID ATX 3 AGP 4x 6 1 HPT370 IDE RAID kontroler
    POST kontroler
    Tukaj!
    ABIT BL30 MicroATX 3

    5 komentarjev