»

Vault 7: CIA zmore vdreti v Linux in Mac OS X

Wikileaks - Wikileaks že od marca objavlja razkritja iz svežnja dokumentov Vault 7, ki opisujejo načine, kako lahko CIA vdira v najrazličnejše kose elektronike. Zadnje razkritje projekta Imperial prinaša informacije o treh orodjih, ki se uporabljajo za vdiranje v sisteme Mac OS X in izpeljanke POSIX-a (tudi Linux).

Med zanimivejšimi je ranljivost oziroma orodje Aeris, ki je napisano v C-ju in napada sisteme na osnovi POSIX, med drugim Debian Linux, Red Hat Linux, Solaris, FreeBSD in CentOS. Aeris je namenjen vohunjenju v teh sistemih, in sicer podpira pridobivanje datotek (automatic file exfiltration), redno javljanje krmilnim strežnikom (beacon and jiter), zna komunicirati šifrirano (HTTPS LP, SMTP s TLS) ter se enostavno...

34 komentarjev

Odkrit avtor najbolj razširjenega virusa za Mac OS X

Krebs On Security - Lani takle čas je po macih razsajal virus Flashback, ki je povzročil precej sivih las tako Applu kakor tudi uporabnikom. Virus je okužil kakšen milijon račualnikov. Tehnično gledano Flashback ni izkoriščal ranljivosti v Mac OS X, saj je za delovanje potreboval Javo, ki jo v novejših verzijah Mac OS X sicer ni več, v starih pa je bila in je z nadgradnjo ostala. Ime je Flashback dobil po prvotnem načinu širjenja, ko se je predstavljal kot namestitvena datoteka za Flash. Kakorkoli že, okužil je daleč največ računalnikov od vseh virusov za mace in pokazal, da arhitektura mac ni nič bolj superiorna od Windows, le tako množična tarča še ni bila.

Flashback je imel še nekaj zanimivih sposobnosti, ki so...

28 komentarjev

Flashback pod nadzorom, a ni edini virus za mace

Trojanski konji, virusi in ostala zalega so tudi na macih.

vir: ZDNet
ZDNet - Pred dobrim tednom smo pisali o razširjenem virus za mace Flashback, ki je okužil slab milijon računalnikov. V stari inkarnaciji, ki je razsajala septembra lani, je bil še vedno trojanski konj, saj za namestitev potrebuje uporabnikovo interakcijo, a za viruse na macih to seveda ni nujno potrebno. Flashback je že zmogel računalnik okužiti brez vednosti uporabnika, zato je povzročil več težav.

Flashback izkorišča ranljivost v Javi, ki jo v Mac OS X 10.7 privzeto sploh ni več, a jo ima marsikdo iz preteklih verzij (pri nadgradnji seveda ostane) ali pa jo je namestil posebej. Java je bila medtem že zakrpana, navodila za odstranitev virusa pa tudi niso skrivnost. Kljub temu je Apple včeraj izdal še orodje za avtomatsko prepoznavanje in odstranitev...

15 komentarjev

Flashback okužil slab milijon macov

Največ okuženih računalnikov je v ZDA.

Slo-Tech - Že dolgo ne velja več, da je Windows edini operacijski sistem, ki je na udaru piscev virusov in ostale škodljive programske opreme (malware). Zalega postaja pogosta namreč tudi na macih, imun pa ni niti Linux. Prvikrat smo o njeni večji razširjenosti pisali, ko sta razsajala MacDefender in BlackHole RAT, letos pa preglavice povzroča Flashback, ki je okužil že slab milijon računalnikov.

Flashback so odkrili že septembra lani, ko se je pretvarjal, da gre za namestitveni program za Adobe Flash Player. Po namestitvi je program poiskal uporabniška imena in gesla za različne spletne strani, ki so shranjena na računalniku, in jih posreduje piscem. Hkrati poizkuša onesposobiti sistem XProtect, ki v Mac OS X skrbi za odstranjevanje škodljivega programja.

...

12 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.7 Lion, ki je po skoraj dveh letih nasledila 10.6 Snow Leopard. Novosti je precej, večino jih je Apple vključil že v predogledne verzije in smo jih že predstavili, a vseeno.

Mac OS X sedaj podpira hkratne dotike (multitouch gestures) na krmilni ploščici (trackpad), ki omogočajo povečevanje besedila in slik, obračanje in listanje med stranmi itn. Druga dobrodošla novost je celozaslonski način poganjanja aplikacij, ki sedaj pokrijejo tudi dock in zgornjo opravilno vrstico. V celozaslonskem načinu je moč hkrati poganjati več aplikacij, med njimi pa se pomikamo s kretnjami. Podporo za ta način imajo že Mail, Safari, Preview, iCal, FaceTime, Dashboard, Screen Sharing, in Photo Booth....

45 komentarjev

Mac OS X desetletnica

Lion predstavlja združitev nekaterih lastnosti OS X in iOS, kjer je bil prvi sploh osnova za slednjega

vir: engadget
engadget - Včeraj je Applov operacijski sistem za osebne računalnike Mac OS X, njihov deseti operacijski sistem, praznoval 10. obletnico od predstavitve. OS X sledi sedmim različicam operacijskega sistema, poimenovanega zgolj System (torej System 1, System 2, System 3, System 4, System 5, System 6 in končno System 7), katerim so sledili Mac OS 7.6 (manjša nadgradnja System 7, a je bil preimenovan iz marketinški razlogov - takrat je Apple svoj operacijski sistem še prodajal drugim proizvajalcem računalnikov), Mac OS 8 in Mac OS 9. Današnje izdaje OS X poznamo pod kodnimi imeni velikih mačk, a sprva temu ni bilo tako, saj so bile velike mačke sprva le kodna imena, ki so bila uporabljena znotraj podjetja. Poznamo 8 večjih različic, OS X 10.0 Cheetah,...

18 komentarjev

Apple napovedal prireditev za prihodnjo sredo

MacRumors.com - Apple je včeraj razposlal prva vabila povabljencem na prireditev Back to the Mac, ki bo potekala 20. oktobra ob 10. uri po pacifiškem času v Apple Town Hall. Tradicionalno skrivnosten Apple noče povedati veliko, saj si tako zagotovi odlično reklamo, tako da je še največji namig poster, na katerem je jabolko, izza katerega kuka lev, in besede "Videli bomo novosti za Mace". Vprašanje, kaj bo Apple to pot predstavil, bo ostalo večidel neodgovorjeno vse do dne prireditve.

Vseeno pošpekulirajmo. Bržkone bomo videli prve posnetke Mac OS X 10.7 (mogoče s podporo za upravljanje z dotikom?), ki je že dlje časa potrjeno v razvoju, a ne gre se preuranjeno veseliti, saj smo prve posnetke Snow Leoparda videli debelo leto pred izidom....

20 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev