»

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Flip Chip tehnika septembera

Tweakpc.de - Flip Chip je nova tehnika proizvodnje čipov, in ki bi omogočila proizvodnjo čipov v še manjši obliki kot do sedaj. Samo tehniko bojo predstavili septembra v Stuttgartu. S to tehniko bojo med seboj povezali na pol narejen čip z njegovim vezjem, kar naj bi proizvodnjo poenostavilo in s tem tudi pocenilo. Trenutno se z to tehniko ukvarja 13 podjetij.

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

AMD niža stroške

Electic Tech - Gotovo se še spomnite AMD-jeve novice, ki je govorila o kar precej manjšem dobičku. Do manjšega dobička je najverjetneje pripeljalo nenehno nižanje cen AMD-jevih procesorjev. Vendar izgleda, da AMD procesorjev ne more nižati v nedogled, zato so se vodilni odločili za manjšo prenovo. Prenove je bil deležen testni oddelek (če še ne veste, proizvodnja čipov je izredno poceni, največ denarja pa požre ravno testiranje), kamor je AMD postavil Agilentov 93000 SOC C400e testirni sistem. Ali bo to pripeljalo še do nižjih cen? Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

Ibm in tehnika

več strani - Ibm razvija nov proces sestave in izdelovanja čipov. Njegov oddelek je v petek prikazal nov način produkcije čipov z tako imenovano "strained silicon" (SS) tehniko. Z to tehniko nanesejo na zgornjo stran čipa mešanico silicija in germanija, kar naj bi pripomoglo k povečani zmogljivost samih tranzistorjev. Tehnika je dobila ime po samem efektu, ki se zgodi v tranzistorjih na čipu, ko se na njih nanese plast mešanice silicija in germanija. Z SS tehniko dosežejo, da se poveča razdalja med samimi atomi silicija znotraj čipa. Če smo kaj pri fiziki in kemiji pazili med uro se lahko spomnimo, da med atomi vlada določena sila privlačnosti, ki atome drži skupaj. Z to tehniko pa poskrbijo, da ta sila pojenja in da se atomi med samo poravnajo, kar ima za posledico, da sam krogotok elektrike ,ki potuje po čipu ni več toliko oviran, kar zmanjša tudi potrebo po energiji tranzistorjev. Sama upornost se zmanjša in hitrost toka se tako poveča do 70%, kar vodi k do 35% povečani hitrosti samega čipa....

9 komentarjev