»

Windows 8 RTM nared

Microsoft - V skladu s pričakovanji je Microsoft s prihodom avgusta pripravil dokončno, release to manufacturing (RTM) različico Windows 8, ter jo tudi že razposlal svojim pomembnejšim partnerjem ("OEM partners"). Sredi meseca jo bodo dobili še razvijalci z naročnino na MSDN, skupaj s svežo kopijo razvijalskega orodja Visual Studio, ter smernicami za sprejem v prihajajoči Windows Store za Metro aplikacije, za njimi pa še naročniki na TechNet, tj. predvsem večja podjetja z skupinskimi licencami. Splošna dosegljivost je, kot tudi že rečeno, napovedana za 26. oktober, za študentsko izdajo (MSDNAA) pa se žal še ne ve.

Objavili oz. bolje rečeno, potrdili, so tudi cene. Nadgradnja z Windows 7 bo stala 39.99$ oz. pol tega, če boste računalnik s prednameščeno sedemko kupili...

88 komentarjev

Izšel je Windows 8 Release Preview

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer naznanil novo različico operacijskega sistema v razvoju, Windows 8 Release Preview. Različica Release Preview (nekoč poimenovana Release Candidate) je zadnja faza pred končno različico, ki bo najverjetneje na voljo letošnjo jesen.

Kot že velikokrat omenjeno, Windows 8 prinaša veliko sprememb in novosti, najbolj opazna med njimi je prenovljen grafični vmesnik in platforma Metro (poznamo ga iz Windows Phone 7, kjer je bil dobro sprejet, sedaj pa bo prilagojen tudi za tablične in namizne računalnike), skupaj z njim pa tudi Windows Store, kjer bodo razvijalci lahko ponujali svoje Metro aplikacije.

To seveda zdaleč ni vse, saj je vseh sprememb že napram prejšnji različici Consumer Preview ogromno (več deset...

186 komentarjev

W8 Metro tema za rootane Android tablice

Slashdot - Microsoftov uporabniški vmesnik Metro, ki naj bi bil skupaj z Windows 8 na voljo letos oktobra, je že mogoče poganjati na določenih Windows 7 tablicah (vsaj 1GHz procesor, vsaj giga rama in po možnosti 1366x768 zaslon), od nedavnega pa obstaja tudi mod (tema) za rootane Honecomb in ICS Android tablice.

"Metro UI", delo britanskega razvijalca BroBot175 s foruma xda-developers.com, je star le nekaj tednov, vendar je poba zaradi izjemnega povpraševanja skupnosti pohitel in ga spravil do zavidljive stopnje (glej video). Na voljo je za Galaxy Tab 10.1, Asusov EEE Pad transformer, Kindle Fire, Acerjev Iconia Tab in nesrečni HP-jev TouchPad. Napravo je potrebno predhodno rootniti s Clockwork modom, potem pa zapraviti nekaj časa z...

24 komentarjev

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev

Kindle Fire po treh mesecih že najbolj popularna Android tablica

Tržni deleži različnih Android Tablic, novembra oz. januarja.

vir: flurry.com
Ars Technica - Podjetje za mobilno analitiko Flurry je objavilo statistike dinamike trga Android tablic v zadnjih treh mesecih (nov 2011-jan 2012) in potrdilo izjemno prodajo tablice Kindle Fire. Njen tržni delež med Android tablicami je zrasel z 3% na 36% (oz. celo 38% po konkurenčni statistiki), medtem ko je dosedaj najbolj popularna družina Samsung Galaxy Tab hitro zgubila dvotretjinski delež in ima zdaj prav tako 36%. Ostanek delijo Motorola Xoom, Asus Transformer, Acer Iconia, Toshiba Thrive in kupček manjših proizvajalcev (7%). Lastniki kindla tudi kupujejo več plačljivih aplikacij, kar dva in polkrat toliko kot lastniki Galaxy-ja.

Amazon pravi, da so decembra razposlali kar štiri milijone enot, v...

13 komentarjev

CyanogenMod 9 (aka Android 4.0 ICS) na voljo za Nexus S

Extremetech - Prve pridobitve iz nedavne objave izvorne kode za Android 4.0 Ice Cream Sandwich so že na voljo. Kot poroča ExtremeTech, je razvijalcu Koushiku "Koush" Dutti po napornem tednu dni uspelo pognati Ice Cream Sandwich na Nexusu S. Podprte so že vse večje novosti, tudi Google Wallet in nastavljanje omejitev prenosa podatkov.

To sicer ni prvi ICS custom rom za Nexusa S, vendar naj bi za razliko od minuli teden izdanega Kwibootovega roma deloval bistveno bolj tekoče in brez zatikanj.

Večjih hroščev v trenutni Alpha 11 različici naj ne bi bilo in jo že priporočajo za osebno rabo, resni uporabniki pa raje počakajte na izid CM 9 v začetku prihodnjega leta. Kot je zdaj že v navadi, je mod že rootan, brez vsakršnega bloatware-a in in z nameščenim ROM Managerjem,...

67 komentarjev

Kindle Tablet za $250, bojda zelo kmalu

Domnevni izgled Kindle Tableta.

vir: The New York Times
The New York Times - Amazon ima za to sredo (28.9.) napovedano "posebno tiskovno konferenco" in ne manjka ugibanj, da bodo predstavili tablično različico Kindla, imenovano kar "Kindle Tablet". Imela naj bi 7-inčni barvni in na dotik občutljivi zaslon, enojedrni procesor (ugiba se še, katerim), 6GB spomina, micro USB priključek za polnjenje in podatke, nobene kamere (?) in posebej prirejeno različico Androida (bojda bistveno bolj, kot Google dovoli ostalim proizvajalcem). Naprava ne bo samo barvna različica eBook readerja Kindle, ampak prava pravcata srednje velika in zmogljiva Android tablica.

Ob ugodni ceni - govori se o magičnih 250 dolarjev, se pravi pri pol cene sicer nekoliko večjega iPada, se pričakuje, da bo pošteno zažrla v tržni delež vseh svojih...

55 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev