»

TPB si išče nov dom

Domena thepiratebay.gl je po vsega dveh dneh že suspendirana.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Torrent iskalnik The Pirate Bay ima vse od lanske dokončne obsodbe njegovih ustanoviteljev na zapor znatne težave z ohranjanjem prisotnosti na svetovnem spletu. Ponudniki gostovanja so pod velikim pritiskom, da jim odrečejo gostoljubnost, zato so se bili lani oktobra primorani preseliti na generične oblačne strežnike, ki jih lahko hitro in anonimno zamenjajo. V ta namen so tudi prešli z klasičnih .torrent datotek na magnet linke in distribuiran model trackerjev (DHT), zato da slika celotnega TPB strežnika z celotno bazo vred mirno paše na en USB ključek. Imajo pa nekaj več težav z vodenjem spletne domene, preko katere jih lahko obiskovalci sploh najdejo.

Njihova izvorna domena thepiratebay.se je namreč blokirana v vedno več državah (čeravno bolj tako tako, saj obstaja malo morje...

21 komentarjev

MSN blokira povezave do thepiratebay

TorrentFreak - Januarja lani je Google začel cenzurirati imena znanih piratskih ključnih besed v svojem instantnem iskanju (Google Instant, ex Google Suggest), kar so potem novembra še izdatno razširili na nove ključne besede in njihove izpeljanke, letos pa še lokalizirali, tako da jim politično ali drugače občutljivih besed zaradi pritožbe ene države več ni potrebno cenzurirati za cel svet. Rezultati naj bi bili, kot piše v drugi novici, precej vzpodbudni.

Zdaj se je za idejo navdušil še Microsoft, ki je začel v svoji klepetalniški rešitvi Windows Live messenger ("MSN") blokirati povezave do thepiratebay.com kot "nevarne"...

39 komentarjev

Google razširil mehko cenzuro piratskih pojmov

Opazen upad iskanj po ključni besedi bittorrent po januarju

TorrentFreak - Google je januarja začel izvajati tako imenovano mehko cenzuro piratskih ključnih besed, ko so iz predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (AutoComplete) in letečega predogleda zadetkov (Instant Search) odstranili izpeljanke besed torrent, nekaterih odjemalcev za ta protokol in imena spletnih storitev, kjer je mogoče gostiti datoteke (RapidShare, Megaupload). Čeprav dejanski zadetki pri iskanju niso bili nikakor spremenjeni ali cenzurirani, je imel filter opazen učinek. Število iskanj po ključni besedi bittorrent in sorodnih se je izrazito zmanjšalo. Prenagljeno bi bilo trditi, da se je zaradi tega zmanjšala tudi stopnja piratstva, saj kdor ve, kaj išče, to tudi najde, a rezultati so vsekakor opazni.

Google se je zato odločil, da mehko filtriranje piratskih ključnih besed še...

40 komentarjev

Pakistan bo spremljal in po potrebi cenzuriral spletne strani

Demonstracije v podporo blokad v Pakistanu

Yahoo News - Pakistan je pretekli mesec blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr, ker so se na straneh pojavile upodobitve preroka Mohameda, ki so žalile verska čustva večinsko muslimanskega prebivalstva v tej azijski državi. Čez teden dni je bila blokada umaknjena, po tem ko so upravljavci blokirani strani odstranili sporne vsebine. Včeraj so v Islamabadu napovedali, da bodo odslej redno spremljali sedem največji strani - Yahoo, Google, MSN, Hotmail, YouTube, Amazon in Bing. Če bodo na njih zaznali neprimerno vsebino, bodo nemudoma blokirali povezave do tozadevne podstrani, medtem ko naj bi glavna stran ostala dostopna.

Poleg tega so se odločili za blokado sedemnajstih manj znanih strani, ki ne bodo deležne tako mile obravnave, ampak bodo odslej kar nedostopne. Tak primer je, denimo, blog Islam...

21 komentarjev

Bing zasenčil Yahoo

V Indiji ni rezultatov

vir: Microsoft
TG Daily - Microsoft si boljšega začetka delovanja svojega iskalnika Bing skoraj ni mogel želeti, saj je že v prvih dneh obratovanja navdušil mnogo uporabnikov. Če gre verjeti analitikom iz podjeta StatCounter, je Bing v kratkem času dosegel zavidljiv 16,3-odstotni tržni delež, s čimer je krepko povozil po novem tretjeuvrščeni Yahoo, ki ima še vedno deset odstotkov. Google ostaja neulovljiv s tričetrtinskim deležem.

Pri Net Applications so izmerili, da je Bing v prvih urah po zagonu pridobil šestodstotni delež, s čimer se je zelo približal Yahooju. Sicer so naračunali, da na deleža Googla in Yahooja ni vplival, je pa takoj prevzel vse uporabnike prejšnjih Live Searcha in MSN Searcha. Kakorkoli že, očitno se je Microsoftu naložba v višini 80 do 100 milijonov dolarjev, ki so jo...

13 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev