»

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na...

7 komentarjev

Sesutje norveškega sistema e-davkov

Icrontic - Na norveškem državnem spletnem portalu Altinn, ki opravlja iste funkcije kot slovenska E-uprava in E-davki, imajo vsako leto ob izdaji odločb o odmeri dohodnine obilico težav. Vsako leto se takoj, ko postanejo odločbe dostopne na spletu, v sistem prijavi tako veliko uporabnikov, da je sistem zelo počasen ali celo neodziven. Letos so imeli še večje težave, saj so zaradi malomarnega programiranja nekaj časa vsem prijavljenim uporabnikom prikazali finančne podatke nekega drugega moškega.

Ko so v torek ob 6.00 uri zjutraj na spletu objavili odmere dohodnine, se je v slabih treh ura prijavilo ali to poizkusilo storiti več kot 200.000 uporabnikov. Strežniki takšne obremenitve niso prenesli, zato se je sistem sesul. Do poldneva se je stanje normaliziralo in stran je...

22 komentarjev

Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey dovolilo sledenje zakoncu s skrito napravico v avtu

GPS motilci so na voljo na Dealextreme že za dobrih 50 dolarjev, z GSM motilci pa zna biti malo več težav.

vir: CNet
CNet - Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey je odločilo, da sledenje zakonca s skritim GPS sprejemnikom v skupnem avtomobilu ne predstavlja nedovoljene kršitve zasebnosti. Šlo je za (zdaj že bivšo) ženo, ki je leta 2007 svojega moža Kennetha Villanovo - policista iz okrožja Gloucester - sumila nezvestobe, zato je najela zasebnega detektiva, da mu sledi in preveri situacijo. Mož se je detektivu večkrat uspešno izmuznil, nakar je slednji po naročilu žene v skupni avto namestil prikrit GPS sprejemnik. Rezultati so pokazali, kar pač so, in ga. Villanova je vložila zahtevo za ločitev.

Kenneth...

16 komentarjev

Napad na Citigroup izkoristil trivialno luknjo

The New York Times - Prejšnji teden smo poročali, da so hekerji napadli strani ameriške banke Citigroup in odtujili osebne in osnovne finančne podatke (CVV-kod kartic niso dobili) številk približno 200.000 uporabnikov, kar predstavlja en odstotek vse komitentov banke. Uradnih podatkov o škodi tedaj ni bilo in jih ni niti danes, so pa na splet priplavali podatki o vrsti ranljivosti, ki so jo hekerji izkoristili. Izkazalo se je, da je bila za napako kriv površno spisana spletna stran, proti kateri je bila Sonyjeva zaščita kot Fort Knox, kot se je izrazil eden izmed bralcev Slashdota.

Hekerji so se na najprej kot običajen uporabnik prijavili na spletno stran, ki je bila namenjena njihovim komitentov, kar ni težko....

61 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev