»

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

ATI Radeon 7500 počasi v trgovinah

X-Bit Labs - ATI je najavil, da bo v kratkem poslal v trgovino svojo šibkejšo izvedenko Radeona 2 - 7500, ki se bo od starih Radeonov razlikovala samo v 0.15 mikronski tehnologiji in podpori HydraVision tehnologiji, ki omogoča sliko na več monitorjih. Specifikacije grafične kartice so naslednje:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave

  • 2 cevovoda (pipelines)

  • 290MHz hitrost grafičnega čipa

  • 550MHz DDR SDRAM

  • 64MB DDR SDRAM - 128 bitno vodilo

  • D-Sub out, DVI out in TV-Out

Cena teh kartic bo 199 $ in bo konkurirala GeForce3 Ti 200 karticam. Kaj pa Radeon 8500? Po zadnjih podatkih, naj bi ta veliko bolj zanimiva izvedenka prišla v trgovine sredi tega meseca.

3 komentarji

Konec veselja

The inquirer - Sodeč po tej novici na TheInquirer-ju bodo cene Rambusovega RDRAM-a, ki ga za svoje delovanje uporabljajo Intel Pentium 4 procesorji, spet narasle.
Razlog za to pa je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, ki mu zmankuje zalog. Intel je namreč prejšnji teden spustil cene P4 procesorjem in raja je seveda navalila. Pokupili so ogromno P4-k in, seveda, RDRAM-a. Samsung ga nak trenuten porast prodaje ni bil pripravljen. Zato je zalog malo in... cene visoke.

3 komentarji

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

Intel škrtari

X-Bit Labs - Vsi vemo, da je Intel zelo prijazen in da zraven svojih Pentium 4 procesorjev daje 128MB (2 x 64MB) ali 256MB (2 x 128MB) RDRAM pomnilnika. No, žal vas moram razočarati z novico, da je Intel prenehal s prilaganjem RDRAM modulov. Razlog za to je preprost: Intel je ugotovil, da so se Pentiumi 4 ukoreninili med uporabniki in da promocija s prilaganjem RDRAM modulov ni več potrebna. Pa tudi cene RDRAMA so v zadnjem času padle na tako raven, da so moduli postali dostopni tudi preko običajne trgovske mreže. Prenehanje prilagnja pa je tudi logična poteza, saj se nam bliža predstavitev Brookdale čipovja, kjer RDRAM ne bo več potreben.

3 komentarji

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

Nvidia Včeraj-Danes-Jutri

Penstar Systems - Na Penstar Systems so objavili res zanimiv članek o razvoju nam vsem tako dobro poznanega podjetja Nvidia. V članku se posvetijo tako preteklim uspehom, kot vsemu kar nas čaka v prihodnosti. Precej so tudi napisali glede prihajajočega NV20. Naj povzamem: NV20 bo najbrž na začetku prišel na trg v zelo malih količinah in po zelo velikih cenah... govori se o ceni okrog 500$ (120000 sit) v tujini, kaj to pomeni pri nas, pa veste sami. Po zadnjih podatkih ima namreč Nvidia težave s proizvodnjo čipov v 0,15 mikronski tehnologiji. Zares ogleda vreden članek. Klik!

0 komentarjev