»

Alžirija bo med maturo ugasnila internet po celotni državi

Slo-Tech - V Alžiriji se je v sredo začelo izpitno obdobje, ko dijaki opravljajo zaključne nacionalne preizkuse znanje, ki bo trajalo do ponedeljka. To predstavlja velik izziv tudi za goljufe, ki so bili v preteklih letih zaradi modernih tehnologij zelo uspešni, zato so se letos oblasti odzvale z radikalno rešitvijo. Eno uro po začetku posameznega izpita bodo v Alžiriji ugasnili mobilni in fiksni internet. Izklopi, skupaj jih bo 11, bodo na ravni celotne države.

Velike težave
so imeli z maturo leta 2016, ko so vprašanja iz izpitnih pol pricurljala na internet že pred ali med testi. Lani so zato oblasti zaprosile ponudnike dostopa do interneta, da bi v tem občutljivem času blokirali dostop do družbenih omrežij, a to ni zaleglo. Letos bo Facebook blokiran v celotnem obdobju, internet pa bodo izklapljali med samimi izpiti. Pred učilnicami in dvoranami, kjer bodo...

22 komentarjev

Zaposleni v Microsoftu skrivnosti kradel kar prek SkyDriva

Slo-Tech - Ena izmed najbolj smešnih zgodb zadnjega časa je aretacija Alexa Kibkala, ki je bil do nedavnega zaposlen v Microsoftu, sedaj pa dela v 5nine Software, zaradi kraje intelektualne lastnine. Ko je še delal za Microsoft, je namreč vdrl (fizično) v strežnik v stavbi 9, nekemu blogerju posredoval dele kode in še neizdane popravke za programsko opremo. Za komunikacijo je bloger uporabljal Hotmail, kodo in programe pa je Kibkala pošiljal prek SkyDrivea (danes OneDrive) - oba sta v Microsoftovi lasti.

Kibkalo je ruski državljan, ki je delal za Microsoft v Seattlu in Libanonu. Z neimenovanim...

17 komentarjev

Flame izkoriščal Microsoftove certifikate

Ars Technica - Pred tednom dni smo pisali o novo odkritem kosu zlobne programske opreme z imenom Flame, ki vohuni še bolj zvito kakor Stuxnet. O obsežnosti in sofisticiranosti Flama pričajo njegova velikost, izrazita modularnost in taktike za izmikanje odkritju. Vodja razvoja v F-Securu Mikko Hypponen - ki je imel že lani julija še pred odkritjem Flama izjemno zanimivo predavanje o računalniški varnosti v okviru TED Talks - je nad dogodki zaskrbljen.

Kot pravi, so njegovo in ostala varnostna podjetja imela primerke kode, okužene s Flamom že najpozneje leta 2010 in verjetno že prej, a jih nihče ni analiziral. Sistemi za avtomatično javljanje so to kodo zaznali, a je niso označili kot varnostno tveganje, zato se je nihče ni lotil pregledovati. Podobno tudi Stuxneta več kot leto dni po izpustitvi v divjino interneta ni nihče opazil, ali pa manj znanega, a...

17 komentarjev

Odkrita kritična ranljivost v Sambi

vir: Heise
Heise - V vseh verzijah Sambe, ki omogoča deljenje datotek in tiskalnikov prek platform z uporabo protokola SMB/CIFS (tipičen primer je sodelovanje računalnikov z Windows in Linuxom), to je od 3.0.0 do 3.6.3 (ki je izšla januarja) so odkrili kritično ranljivost, ki napadalcu omogoča izvrševanje kode z administratorskimi (root) privilegiji. Ranljivost, ki je bila v kodi vse od leta 2003 (!), je zakrpana šele v sveži verziji 3.6.4, ki je izšla včeraj. Poleg tega so seveda izšli tudi popravki za zgodnejše verzije. O resnosti napake priča dejstvo, da so posodobili vse verzije od 3.0.37 dalje, čeprav so uradne podprte le linije 3.4.x, 3.5.x in 3.6.x. Na internetu že obstoji delujoč primer...

18 komentarjev

Microsoft potrdil vdor v MAPP

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je potrdil, da so neznani napadalci kompromitirali kanale, po katerih potujejo informacije v programu MAPP, zaradi česar se je na internetu v divjini že znašla zlobna koda, ki zlorablja svežo šele ta teden zakrpano ranljivost.

Program MAPP (Microsoft Active Protections Program) so uvedli leta 2008 in je kljub nekaterih varnostnim pomislekom ob zagonu do danes ostal eden izmed Microsoftovih najboljših programov. V njegovem sklopu Microsoft zaupanja vrednim proizvajalcem o varnostnih luknjah v svojem programju poroča že nekaj dni pred izdajo uradnega popravka, s čimer se izboljša zaščita, zmanjša možnost lažnih pozitivnih zadetkov protivirusnih programov in zapre okno ranljivosti. Varnostni pomisleki ob začetku delovanja programa so se tikali zlasti uhajanja informacij, saj bi bile informacije iz programa...

3 komentarji

Microsoft zakrpal štiri luknje

vir: Heise
Heise - Drugi torek v mesecu je mimo in Microsoft je izdal svojo bero popravkov in obližev za svoje programe za ta mesec. Veliko novega nam niso pripravili, saj so izdali le tri popravke, ki zakrpajo štiri luknje. V MS11-015 so popravili dvoje ranljivosti v Widows Media Playerju in Media Centru in je edini popravek, ki nosi oznako kritično. Z obiskom zlobne spletne strani je namreč moč ukaniti predvajalnik, da izvede poljubno kodo pri procesiranju datotek DVR-MS (Microsoft Digital Video Recording). Druga popravka zakrpata ranljivost v Remote Desktop Clientu ter Microsoft Groove Couldu. Oba nosita oznako pomembno....

1 komentar

Adobe zakrpal 42 hroščev in ranljivosti

ComputerWorld - Adobe je v sklopu četrtletne izdaje popravkov za svoje programe zakrpal 42 lukenj. Od tega so jih popravili 29 v Adobe Readerju in 13 v Flashu. To je tudi prvikrat, da so izdali popravek za novi Reader X, ki vsebuje peskovnik, ki aplikacijo izolira od sistema, da bi preprečil napad zlobne kode po celotnem sistemu (podoben sistem imata tudi Chrome in Office 2010). Popravkov sta bila deležna tudi ColdFusion in Shockwave. Popravke za verzije programov za Linux bodo izdali 28. februarja.

Večina hroščev v Readerju nosi oznako kritično, kar pomeni, da so v principu lahko zlorabljeni za...

10 komentarjev

Adobe in Microsoft na konferenci Black Hat

CNet - Microsoft in Adobe sta na varnostni konferenci Black Hat, ki te dni teče v Las Vegasu, objavila, da bo Apple sprejel Microsoftov model informiranja o varnostnih ranljivostih v svoji programski opremi proizvajalcev programske zaščite pred izidom popravkov. Microsoft je program MAPP (Microsoft Active Protections Program) uvedel leta 2008 in od takrat proizvajalcem poroča o varnostnih luknjah pred uradno izdajo popravka, tako da lahko ti pripravijo ustrezno zaščito že prej. Microsoft ocenjuje, da so s tem zmanjšali okno ranljivosti do 75 odstotkov.

Adobe se je zato odločil, da bo ranljivosti v svojih programih istim proizvajalcem razkrival na enak način. Uporabljali bodo enak format, enak...

3 komentarji

Microsoft bo podatke o ranljivostih delil z vladami

ZDNet - Microsoft je včeraj napovedal nov program, ki se za zdaj imenuje Omega. V njegovem sklopu bo obstajal tudi DISP (Defensive Information Sharing Program), ki bo vladam, sodelujočim v GSP (Government Security Program) in SCP (Security Cooperation Program), razkril podatke o varnostnih pomanjkljivostih in ranljivostih pred izdajo popravkov. Kot piše Microsoftov Steve Adegbite, bodo te informacije z vladami delili po izvedbi svojega preiskovalnega in popravljalnega cikla, tik preden bodo izdali popravek. Druga novost bo CIPP (Critical Infrastructure Partner Program), ki bo članom nudil detajlne informacije o varnostni politiki, strategijah in pristopih z namenom pomoči pri zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture.

11 komentarjev

Štiri nove luknje

Slashdot - Slashdot poroča o štirih novih varnostnih luknjah v Microsoftovem operacijskem sistemu. Napake so v funkciji LoadImage in aplikaciji Microsoft Help. Ker gre za osnovne komponente sistema to pomeni, da je možno luknjo izkoriščati skozi vse programe, ki uporabljajo ranljive komponente. Vse kar mora napadel stori je postaviti primerno spletno stran ali pa jo poslati po elektronski pošti kot html sporočilo. Zraven obvestila o najdeni luknji so najditelji priložili tudi primer izvorne kode, ki izkorišča to luknjo. Za vse, ki še niste namestili zadnjega paketa popravkov je sedaj pravi čas, da to storite, čeprav čisto vse odkrite pomanjkljivosti še niso odpravljene.

Vse skupaj bo najverjetneje samo še poslabšalo božične in noveletne praznike računalničarjem, ki bodo morali domači pomagati čistiti računalniško zalego. Zanimivo bo pa tudi opazovati koliko časa bodo rabili pri Microsoftu za zakrpanje luknje.

21 komentarjev