»

Myspace izgubil za 12 let glasbe, videa in fotografij

vir: Wikipedia
NME - Verjetno ste ga že pozabili, a Myspace je bil eno prvih zaresnih družabnih omrežij, ki se je v zenitu svoje popularnosti ponašal z nekaj milijoni uporabnikov. Leta 2006 je postal najbolj obiskana spletna stran v ZDA, pri čemer je za sabo pustil tudi Google.

Tiste, ki nanj še zahajajo je te dni pričakalo sporočilo upravljavcev, da so vse fotografije, videi in zvočne datoteke, naložene med leti 2003 in 2015, nepovratno izgubljene. In da se za "neprijetnost" opravičujejo. Za incident naj bi sicer bila kriva migracija podatkov na nove strežnike. Na ta način je s strani, ki je zaslužna za vzpon skupin, kot so Arctic Monkeys, poniknilo 50 milijonov skladb, ki jih je nanjo skozi leta naložilo 14 milijonov...

42 komentarjev

Adeus, Orkut!

Slo-Tech - Google je napovedal, da bo septembra ukinil svojo storitev Orkut. Če je morebiti ne poznate, je razlog to, da ne živite v Braziliji, kjer je storitev izjemno popularna.

Orkut je začel delovati že leta 2004, ko Facebooka še ni bilo, ampak je šele nastajal. Družabno omrežje, kot jih je danes več, je bilo tedaj eden izmed pionirjev na tem področju. Orkut se ni začel nič kaj brazilsko, saj je imel svoje strežnike in ekipo skrbnikov v Kaliforniji, polovico obiskovalcev pa iz ZDA. Njegov oče pa je Turk, saj ga je ustvaril in poimenoval Orkut Büyükkökten v okviru 20 odstotkov. Gre za nekdanji Googlov program, v okviru katerega so lahko razvijalci petino svojega delovnika namenili razvoju stvari, ki so jih zanimale, niso pa bile povezane z njihovim delovnim mestom. Tako se je začela vrsta...

3 komentarji

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

Nova funkcionalnost na Slo-Techu: socialna omrežja

Slo-Tech - Danes smo na Slo-Techu poizkusno vklopili možnost deljenja naših vsebin preko Facebooka, Google+ in Twitterja. Tako boste pri novicah, člankih in v forumu opazili tri nove gumbke.

Za zaščito vaše zasebnosti uporabljamo rešitev, ki jo je razvil Heise.de in ki zahteva dva klika za deljenje vsebine. Prvi aktivira povezavo na socialno omrežje, šele drugi pa izvede akcijo. Privzeto so vse povezave na socialna omrežja izklopljene.

Komentarji, mnenja in predlogi so kot vedno dobrodošli.

157 komentarjev

Na spletu gre največ časa za Facebook

vir: ZDNet
ZDNet - Analitiki v podjetju Nielsen so raziskali brskalne navade uporabnikov interneta in ugotovili, da ti daleč največ časa preživijo na Facebooku. Raziskava sicer zajema le ZDA, a ni pričakovati, da bi bile številke v drugih razvitih državah pomembno drugačne.

Maja letos so Američani na Facebooku zapravili 53,5 milijarde minut, kar pomeni približno 12 minut na uporabnika na dan (Facebook ima v ZDA po Nielsnovi metodologiji 140 milijonov uporabnikov). Na drugem mestu je Yahoo s 17,2 milijarde minut, sledijo pa Google (12,5), AOL (11,4), MSN/Bing (9,5) in YouTube (9,1).

Najbolj priljubljena spletna aktivnost je torej obiskovanje socialnih omrežij, kjer Američani zapravijo 23...

13 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev