»

IRobot predstavil robotsko kosilnico

IEEE Spectrum - Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala...

33 komentarjev

Spletno nakupovanje povzroča kopičenje

The Atlantic - Analize nakazujejo, da preprostost nakupovanja na spletu pri zaznavnem deležu Američanov povzroča kopičenje kupljenih stvari, saj jih ne uspejo vrniti ali prodati naprej.



Za pregledovanje prodajnih artiklov in nakupe vemo, da sprožajo sproščanje dopamina v možganih in sodobni marketinški prijemi, ki to dinamiko izrabljajo, so znanost v malem. Spletno nakupovanje je postopke močno poenostavilo, saj je vse stvar klikov in potegov čez zaslon, lahko tudi v postelji. Dodatna zanimivost pri naročanju z linije je mehanizem odloženega zadovoljstva, ker moramo na dostavo nekaj časa čakati.

To naj bi v ZDA povzročilo dodatno rast potrošnje v smeri nebistvenih dobrin, posledično pa tako kopičenje doma kot povečano količino odpadkov. Američani so lansko leto porabili...

58 komentarjev

Skupina ljudi, katerih navdušenje nad izdelkom napoveduje pogubo

Slo-Tech - Nekateri izdelki se med potrošniki primejo, drugi žalostno poniknejo na smetišče zgodovine. Gledajoč nazaj je enostavno biti pameten in iskati razlage, zakaj je Applov iPod uspel, Microsoftov Zune pa ne, medtem ko so napovedi za prihodnost težje in manj zanesljive, a bi bile dovolj natančne hkrati dragocenejše. Raziskovalci z MIT-a, Univerze Northwestern v Illinoisu in hongkonške univerze so pokazali, da lahko slab rezultat napovemo na podlagi visoke prodaje posebni podskupini potrošnikov, ki so jo poimenovali znanilci propada (harbingers of failure).

Osnovna predpostavka v trženju je...

36 komentarjev

Profiliranje kupcev ali vaš trgovec ve za vašo nosečnost še pred partnerjem

The New York Times - Praktično vsi večji trgovci ponujajo različne kartice zvestobe, ki imetnikom prinašajo ugodnosti pri nakupovanju. Nekateri zbirajo točke, drugi nudijo takojšnji popust pri nakupih, spet tretji nabirajo odstotke itn. Kupci jih uporabljajo, ker lahko stvari vsaj na videz kupijo ceneje, medtem ko je motivacija trgovcev precej bolj pretkana. Na ta način gradijo profil kupca, ki je v oglaševanju in trženju vreden precej denarja.

The New York Times je objavil izvrsten članek o psihologiji tovrstnega početja. V njem so analizirali ravnanje ameriške verige diskontnih prodajaln Target, ki na enem mestu ponuja vrsto različnih izdelkov, od kosilnic do plenic in losjonov. Pogovarjali so se z Andrewom Polom, ki je v Targetu zaposlen...

45 komentarjev

Kiberpipa: VIP večer z mag. Alešem Liscem

Večer za inovativne in podjetne: Matjaž Gantar, 13. Nov 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 10.2., ob 19h vas vabimo na VIP večer z mag. Alešem Liscem. Aleš nam bo povedal ključne pogoje za uspeh v vsaki stroki, govoril o odnosih s strankami, teorijah kupcev pri nakupovanju izdelkov, ter o tem kako v nekaj dneh povečati svojo osebno produktivnost za 100%. Povprašali ga bomo tudi o njegovih podjetniških začetkih in največjih izzivih, ki so ga na tej poti čakali.

8 komentarjev

Ebay načrtuje nekaj sprememb

Heise - Nemški Ebay, na katerem pogosto kupujejo tudi Slovenci, je napovedal nekaj sprememb, ki bodo stopile v veljavo sredi junija in se nanašajo na spletne avkcije. Prva novost bo zadevala pisanje oglasov, saj bo po novem HTML-koda, ki jo bo prodajalec naložil za opis izdelka, iz varnostnih razlogov spravljena na drugih strežnikih kot Ebayeva koda. Druga novost bo poenostavljen postopek za vračanje provizije pri storniranju prodaj in možnost postavitve strani s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ) vsakega prodajalca, kjer bo lahko vnaprej pojasnil reči, po katerih največkrat po elektronski pošti povprašujejo kupci.

Najbolj odmevna novost pa bo obvezno brezplačno pošiljanje izdelkov. V 26 kategorijah so izdelki, ki jih bodo morali prodajalci brezplačno pošiljati znotraj Nemčije (oziroma ceno poštnine vnaprej predvideti in vključiti v izklicno ceno). Do 30. junija bodo prodajalci, ki se bodo odločili za ta korak, deležni 20-odstotnega popusta pri proviziji, od takrat dalje pa bo to...

16 komentarjev

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev