»

Algoritem na satelitskih slikah prepoznava sončne kolektorje

IEEE Spectrum - Raziskovalci z Univerze Standford so računalniški algoritem naučili prepoznavanja solarnih modulov na satelitskih fotografijah.

Fotografiranje iz Zemljine orbite je danes dovolj razločno in razpoložljivo, da lahko z njim spremljamo raznovrstne detajle na površju planeta - če znamo smiselno raztolmačiti zajetno goro podob. Na ta način v domala realnem času že spremljamo na primer izsekavanje Amazonskega deževnega gozda, zdaj pa so raziskovalci s Stanfordske univerze napravili sistem, ki na slikah najde sončne celice. Rabe solarnih panelov namreč zaradi decentraliziranosti ni lahko zanesljivo beležiti, obenem pa je pomembna za načrtovalce elektroenergetskih sistemov, saj lahko skokovite spremembe destabilizirajo nepripravljeno omrežje.

V...

26 komentarjev

Šifrirni algoritmi za satelitske telefone zlomljeni

The Telegraph - Skupina raziskovalcev z nemške Univerze Ruhr v Bochumu je uspela zlomiti šifrirne algoritme GMR-1 in GMR-2, ki jih za varovanje vsebine pogovora uporabljajo satelitski telefoni številnih proizvajalcev, med drugim Thuraye (ne pa Inmarsat). Z približno 2000 dolarjev vredno investicijo v satelitski sprejemnik in računalnik je mogoče vsebino posameznega klica dešifrirati v pol ure, z ustrezno dražjim sistemom pa tudi prisluškovati v realnem času.

Thurayini telefoni so popularni predvsem v Afriki in na Bližnjem vzhodu, veliko pa jih uporabljajo tudi vojaške sile posameznih držav. Ameriška vojska sicer uporablja dodatne šifrirne algoritme za interne pogovore, ne pa tudi za pogovore z lokalnim...

8 komentarjev

CryptDB - baza podatkov, ki izvaja podatkovne operacije nad šifriranimi podatki

Forbes - Skupina raziskovalcev iz MIT-ja je pred kratkim predstavila pomemben napredek pri razvoju šifriranih baz podatkov. Raluca Ada Popa, Catherine M. S. Redfield, Nickolai Zeldovich in Hari Balakrishnan so v članku CryptDB: Protecting Confidentiality with Encrypted Query Processing predstavili koncept baze podatkov, ki omogoča izvajanje operacij nad šifriranimi podatki na način, da podatkov ni potrebno dešifrirati.

Gre za tim. popolnoma homomorfno šifriranje, katerega teoretične temelje je leta 2009 postavil je kriptolog Craig Gentry (več o tem v članku Fully Homomorphic Encryption Using Ideal Lattices).

Homomorfni šifrirni sistemi imajo to lastnost, da je določena algebraična operacija nad dvema nizoma podatkov ekvivalentna določeni algebraični operaciji (ni nujno, da gre za isti dve algebraični operaciji) nad šifriranima niza teh dveh podatkov.

Homomorfne šifrirne sisteme je mogoče uporabiti npr. pri preštevanju elektronskih glasovnic. Sistem omogoča preštevanje šifriranih...

23 komentarjev

Skupina, ki se ukvarja s kriptoanalizo GSM, izdala program Kraken

Mitološka pošast Kraken

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Skupina raziskovalcev, ki se ukvarja s kriptoanalizo A5 šifrirnega algoritma, ki se uporablja za šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je prejšnji teden izdala program Kraken. Program omogoča kriptoanalizo prestreženih pogovorov oziroma omogoča uporabo mavričnih tabel, ki jih skupina pripravlja že dlje časa (javno so jih prvič izdali lansko leto na Berlinski CCC konferenci).

...

8 komentarjev

Skypov šifrirni protokol javno objavljen

Slo-Tech - Po desetih letih je skupina kriptologov končno uspela razvozlati Skypov šifrirni algoritem. Sean O’Neil je namreč na blogu Enrupt.com objavil novico, da so uspešno razvozlali Skypov šifrirni protokol.

Programska koda Skypovega šifrirnega algoritma je objavljena na cryptolib.com. Skype uporablja različne šifrirne algoritme. Strežniki uporabljajo AES-256, supernodi in odjemalci tri različice RC4 (TCP RC4, UDP RC4 in DH-384 TCP RC4), odjemalci pa uporabljajo še dodaten nivo šifriranja in sicer AES-256.

Avtorji obljubljajo objavo podrobnosti na CCC konferenci 27C3.

19 komentarjev