»

Znanstveniki delno oživili možgane prašičev več ur po smrti

vir: Nature
Nature - Raziskovalci na ameriški Univerzi Yale so v prašičjih možganih več ur po usmrtitvi dosegli obnovitev mnogih celičnih življenjskih procesov, ne pa tudi usklajenega živčnega delovanja. Dosežek zna imeti korenite posledice za naše razumevanje možganske smrti.

Nekdaj so človeka proglasili za mrtvega, ko je nehal dihati ali mu je prenehalo biti srce; dandanes se zdravniška stroka pri tem ravna po točno določenih kriterijih možganske smrti. Zanjo velja, da nastopi precej hitro po tem, ko možgani zaradi prenehanja dotoka krvi izgubijo dostop do energije, saj gre za najbolj požrešen organ v našem...

27 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Za Iran embargo nobena ovira pri nakupu računalniške opreme

vir: Reuters
Reuters - Prejšnji teden smo poročali, kako so nekatera vidnejša zahodna podjetja zavzela načelno držo, da svojih izdelkov, ki omogočajo cenzuriranje in nadzor interneta, ne bodo prodajala pakistanskemu režimu. Gesta je lepa, a v praksi povsem neučinkovita, saj diktatorski režimi tako ali drugače pridobijo opremo, ki jo želijo. Kako zelo to drži, kaže zadnja Reutersova reportaža, ki obravnava še bolj razvpit primer Irana. Znano je, da želi Iran absolutno cenzuro in celo nacionalni internet, saj blokirajo domala pol interneta in občasno na smrt obsodijo kakšnega vprašljivega programerja.

ZDA so prve sankcije proti Iranu uvedle davnega leta 1979 in jih osem let pozneje še zaostrile, tako da danes iz ZDA ni dovolj izvoz v Iran,...

22 komentarjev

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Javni del Tor omrežja v sliki

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iran v zadnjih 48 urah pričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Kot kaže, trenutno blokirajo že skoraj ves SSL/TLS šifriran promet (prve analize sicer kažejo, da iranski cenzorji uporabljajo DPI in ne IP:port filtrov), posledično pa to lahko pomeni, da bodo iranske oblasti morda uspele blokirati dostop do interneta tudi med 50.000 do 60.000 Tor uporabnikom iz Irana (da, uporaba Tor omrežja je v Iranu ena redkih možnosti za neoviran dostop do spleta).

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in...

20 komentarjev

Iran na smrt obsodil še enega programerja

Saeed Malekpour

Guardian - Iran nadaljuje z ukrepi za nadzor interneta, ki nemalokrat terjajo človeške žrtve. Lani so na primer napovedali vzpostavitev nacionalnega interneta, ki bi sčasoma nadomestil mednarodno povezljivost, napovedali so blokado virtualnih privatnih omrežij (VPN), s katerimi se je bilo mogoče ogniti cenzuri, ter onemogočili uporabo sistema za anonimno brskanje po spletu Tor. Precej bolj resne so zadeve postale letos, ko so na smrt obsodili ameriškega programerja, ki je v ZDA za založnika iger razvijal računalniške streljačine, ki se med drugim dogajajo tudi v Iranu. Obsojen je bil zaradi vohunstva in podpihovanja sovraštva proti Iranu. To pa ni edina smrtna kazen, ki so jo izrekli. Iransko vrhovno sodišče je ta teden potrdilo tudi smrtno obsodbo...

27 komentarjev

Iran na smrt obsodil ameriškega razvijalca iger zaradi žaljive igre

Hekmati je leta 2004 kot marinec služil v Iraku

vir: The New York Times
The New York Times - V Iranu so na smrt obsodili ameriškega programerja Amirja Mizro Hekmatija, ker naj bi vohunil za ZDA. Hekmati, ki je arabskih korenin, a je rojen v Arizoni, je šel lanskega avgusta obiskat svojo družino v Iran. Tam so ga aretirali zaradi suma vohunjenja proti Iranu za ZDA in nekaj mesecev po aretaciji v enodnevnem sodnem procesu obsodili na smrt. Hekmati ima 20 dni časa za pritožbo, preden bo sodba postala pravnomočna.

Hekmati je bil sprva marinec, kasneje pa je prestopil k razvijalcu računalniških iger podjetju Kuma. Tam je delal pri razvoju več iger, med drugim War. Gre za serijo iger, ki so bile izdane v angleščini in tudi arabščini, perzijščini in urduju za arabski trg. V tej igri se ena izmed misij imenuje Assault on Iran in od igralca zahteva vstop v...

48 komentarjev

Iran želi nacionalni internet

The Wall Street Journal - Iranske oblasti so napovedale, da bodo v državi uvedle nov, nacionalni internet, ki bo sprva deloval vzporedno z globalnim internetom, kasneje pa naj bi ga v celoti nadomestil. S tem želijo zaustaviti prodor zahodnih idej v Iran, ki jih je ajatola Homeini že označil kot mehko vojno. Kmalu naj bi bilo na nacionalni internet priključenih 60 odstotkov gospodinjstev in podjetij, v dveh letih pa se bo razširil po celotni državi.

Iranski minister za ekonomijo je povedal, da bo novi internet v skladu z muslimanskimi etičnimi nazori. Sprva bo deloval vzporedno z globalnim internetom, do katerega bodo dostop obdržali ministrstva, velika podjetja in banke, kasneje pa ga bo v celoti zamenjal v Iranu in drugih muslimanskih državah.

Težko si...

23 komentarjev

Iran dobil vrhnjo domeno v perzijščini

Slo-Tech - Iran se je pridružil skupini držav z uradnim jezikom, ki se ne zapisuje v latinici, ki so dobile svoje vrhnjo domeno tudi v lokalni pisavi. ICANN je ta teden objavil, da je Iran dobil vrhnjo domeno ایران, pod katero bo moč registrirati strani z domenami v perzijski pisavi. Ime domene pomeni Iran v perzijščini, ki je uradni jezik v Iranu. Poleg nove domene ostaja v rabi tudi latinična .IR, ki bo dovoljevala le registracijo latiničnih domen. ICANN je še povedal, da so prejeli 33 zahtevkov po dodelitvi nelatiničnih domen, izmed katerih so jih odobrili že 18.

10 komentarjev

Yahoo! News pohekani

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kaj se lahko zgodi takim velikanom, kot je Yahoo!, na katerem imam tudi jaz svoj e-poštni nabiralnik. Vendar o pošti kdaj drugič. Trenutno nas zanima predvsem Yahoojev oddelek News, kjer internetno javnost vsakodnevno obveščajo o vsakodnevnih novicah. Gotovo je odveč poudarjati, da imajo Yahoojeve novice kar precej več bralcev, kot Slo-tech in da si nikakor ne morejo privoščiti napak. Vendar pa se je kljub ekstremni pazljivosti novinarjev, ki pišejo za ta portal, Yahoo znašel v precej neprijetnem položaju, saj so se v njegovem arhivu kar na lepem začele pojavljati nekakšne modificirane različice člankov. Vzrok za te nevšečne modifikacije je bil 20 letni heker Adrian Lamo, ki je malce predrugačil kar nekaj člankov - med drugim tudi o ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovu. Novico je spremenil tako, da je napsial, da je Dmitri Sklyarov zaradi svojega "kaznivega" ravnanja obsojen na smrt. Samo predstavljajte si, koliko prahu je morala povzročiti tako modificirana...

0 komentarjev