»

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

Zmagovalci Seedcampa 2009

Kolaž logotipov zmagovalnih projektov

vir: TechCrunch
TechCrunch - Seedcamp je tekmovanje za mlada podjetja, na katerem zmagovalci dobijo začetni kapital, ki jim omogoča izvedbo osnovne ideje, na kateri je zgrajeno samo pdojetje. Letos je šest zmagovalcev dobilo vložek v višini 50.000 € v zameno za 5-10% delež organizatorjev v vsakem od podjetju. Točen delež, ki variira od podjetja do podjetja, je ostal poslovna skrivnost, medtem ko je bilo mnenje skupnosti, da je bila konkurenca letos dokaj izenačena ter na visokem nivoju, kar kaže napredek pri evropskih start-upih. Našim bralcem bo verjetno najbolj znano domače podjetje Zemanta, ki je na evropskem Seedcampu zmagalo leta 2007.

Od šestih zmagovalcev dva prihajata iz Združenega Kraljestva, po eden pa iz Poljske, Estonije, Romunije in iz arabskega sveta.

Britanski Server Density je močno orodje za sistemske administratorje, saj omogoča oddaljen nadzor nad strežniki, omogoča pregled obremenitve...

1 komentar

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Brenčanje v Tucsonu

The University of Arizona - Ko to pišem, se v Tusconu trinajsterica MAV (Micro Air Vehicle - mikro zračno volzilo) neumorno podi okoli drogov, ki določajo rob poligona. Mikro v tem primeru pomeni premer kril pod petnajst centimetrov, vsako plovilce je opremljeno še s kamero, ki pošilja sliko nazaj na zemljo. Pri takšni majhnosti je smelo imeti tudi podporno opremo prikladno prenosljivo, zato se posneta slika prikazuje kar na polprosojnih zaslonih pilotovih očal.

Letos prvič poleg klasičnih "letal" sodelujejo tudi ornithopterji, ki se namesto s propelerjem poganjajo z utripanjem kril. Ne glede na način pogona so precej tihi, za nas neslišni, čim so oddaljeni več kot 25 m. Kot taki so idealni za ad hoc izvidniške...

9 komentarjev

Se bodo digitalne kamere poslovile?

Infosync - Najprej Sonyericsson, nato Nokia. Analitiki najavljajo da bodo do leta 2002 proizvajalci mobilnih telefonov prodali okoli 16 milijinov mobilnih telefonov z integrirano kamero, do leta 2007 pa kar 147 milijonov tovrstnih izdelkov. Tako naj bi se povečala prodaja mobilcev s kamero v primerjavi z digitalnimi kamerami.

Precej optimistične napovedi, saj so taki mobilci precej dragi (vsaj zame [:D]) in marsikdo si jih ne more in si jih ne bo mogel privoščiti, sploh ko bodo naši operaterji počasi zviševali cene storitev.

1 komentar

Še en korak k umetnim očem?

NASA - Slepota je danes še vedno ena izmed "bolezni", ki jih ne moremo pozdraviti. Če je v možganih okvarjen center za vid, nam ni pomoči, saj smo gotovo lahko 100 % prepričani, da ne bomo več nikoli spregledali. Če pa so okvarjene samo oči, pa nam še vedno ostaja kanček upanja. Zagnani znanstveniki iz ustanove Space Vacuum Epitaxy Center (SVEC) se že kar nekaj časa ukvarjajo z nadomestki, ki bi utegnili popraviti okvarjene oči in odpraviti slepoto. Poizkusi so zaenkrat kar obetavni, vendar pa se moramo zavedati, da tudi, če znanstvenikom slučajno uspe narediti umetne oči, pacienti ne bodo nikoli več videli tako, kot so prvotno. Naravne oči so eden izmed najbolj občudovanja vrednih organov, ki jih je narava razvijala milijone let. Ampak je še vedno bolje vsaj malo sprejemati svetlobo, kot pa biti slep.
Če me spomin ne vara, sem na nacionalki pred časom gledal neko oddajo o tem, kako naj bi človeku popravili okvarjeno uho in mu tako zopet povrnili sluh. Tukaj so znanstveniki že imeli...

0 komentarjev

Kamera, ki jo pogoltnemo :)

MSNBC - Po dolgem času sem vam pripravil še eno "off topic", ki pa ima tudi nekaj zveze tako z računalništvom, kot z medicino. Za kaj gre? Gotovo ste že kdaj gledali kak dokumentarec, ko pacientu s posebno kamero na nekakšni cevki pregledali črevesje ali želodec. Čeprav izgledajo slike želodca ali črevesja spektakularne, se pacient ne počuti ravno udobno (kar predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi vam nekdo porinil cev v grlo). Da bi pacientom prihranili muke, so se zdravniki domislili kamere velike kot tableta, ki jo pogoltnemo. Kamera tako slika prebavno pot in pošilja slike zunanjemu sprejemniku. Čeprav bi utegnila taka kamera olajšati odkrivanje želodčnih ali...

3 komentarji