»

Googlov odziv na obtožbe o sledenju uporabnikom: P3P zastarel in neprimeren

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

PC World - Google se je danes odzval na Microsoftove obtožbe, da izkoriščajo nedoslednost v standardu P3P za sledenje uporabnikom Internet Explorerja brez njihovega privoljenja. Googlu so sicer že konec tedna očitali sledenje uporabnikom Safarija s še enim trikom, ki na drugačen način doseže isto. Srž problema z IE-jem pa je v standardu P3P, ki določa, kako mora vsaka stran z ustreznimi oznakami (deskriptorji) deklarirati, kako in v kakšne namene bo uporabljala podeljene piškotke. IE dovoljuje sprejetje piškotkov tretjih strani le v primeru, ko predložijo ustrezno P3P-deklaracijo, ki je v skladu z lokalnimi nastavitvami zasebnosti.

Google v svojih piškotkih v polje P3P ne vpiše nobene veljavne deklaracije, ampak...

7 komentarjev

Google sledi tudi uporabnikom Internet Explorerja

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

Microsoft - V soboto smo poročali o Googlovi ukani, s katero je obšel nastavitve brskalnika Safari o varovanju zasebnosti in sledil uporabnikom. Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira (tako imenovani piškotkih tretjih strani), zato je Google naložil element iframe in samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot interakcijo uporabnika. Tako je piškotke sprejel, saj niso bili več s tretjih strani. Microsoftovi inženirji so po tej objavi preiskali vedenje Internet Explorerja in ugotovili, da Google spretno obhaja tudi nastavitve zasebnosti v IE in sledi uporabnikov.

Izvedba je sicer tehnično nekoliko drugačna in posebej prilagojena za Internet Explorer, medtem ko je...

33 komentarjev

Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Microsoft - Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in...

26 komentarjev

Microsoft objavil slike starih operacijskih sistemov in brskalnikov v pomoč piscem spletnih strani

vir: Heise
Heise - Microsoft je pripravil slike operacijskih sistemov Windows XP SP3 in Vista z vsemi kombinacijami nameščenih brskalnikov od Internet Explorerja 6 naprej, ki jih lahko brezplačno prenesemo z njihove spletne strani. Poženejo se v virtualizacijskem programu Virtual PC, ki je priložen Windows 7, z nekaj truda pa jih je moč zagnati tudi drugod.

Kot pravijo v Redmondu, so namenjene razvijalcem spletnih strani, ki lahko tako preverijo, ali bo njihova spletna stran pravilno prikazana tudi v starejših verzijah Internet Explorerja na starejših sistemih. To je dobrodošlo, saj je doslej moral imeti vsak pisec spletnih strani na svojem računalniku celo armado različnih brskalnikov, pri čemer je bilo pripraviti različne verzije Internet Explorerja do sobivanja...

20 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev

Flash Player za Linux

Slo-Tech - Macromedia je izdala najnovejšo verzijo svoje predvajajlnika za Flash(7) za Linux. Doslej so imeli uporabniki Linux-a na voljo le predvajalnik za verzijo 6. Izboljšave se nanašajo predvsem na CSS (Cascading Style Sheets) in na SOAP (Simple Object Access Protocol). Predvajalnik bodo svojemu Linux-u najprej priložili Novell, Red Hat, Sun Microsystems, in Turbolinux. Več tukaj.

2 komentarja

Internet Explorer 6 kmalu

The Register - Ljudstvo že dalj časa pričakuje novo verzijo Internet Explorerja 6, ki kar noče in noče priti na plan. No, Microsoft pa se je končno zganil in povedal, da bo browser izšel 15. avgusta kot samostojen program. Vanj so vdelali nekaj zanimivih stvari, kot so integriran predvajalnik, P3P (the Platform for Privacy Preferences) standard, ki blokira nekatere piškotke (cookies), izboljšana podpora za CSS (Cascading Style Sheets) in SMIL 2.0, ki je uporaben za interaktivne predstavitve. Ne bo pa osovraženih Smart Tagsov, Personal Bar-a ter gumba Contacts. IE 6 pa bo od 25. oktobra vključen tudi v operacijski sistem Windows XP.

2 komentarja

Zbogom, Smart Tags...

DeviantArt - Microsoft se je odločil, da bo odstranil funkcijo Smart Tags iz prihajajočih verzij Internet Explorerja in Windows XP.
Smart Tags avtomatično dodaja povezave (linke) na spletne strani, ki so v povezavi z vsebino, ki jo gledate. Primer tega je, če je na spletni strani beseda "browser", bo Smart Tags avtomatično na to besedo dodal link na npr. spletni slovar, ki vsebuje to besedo.
Ker je mnogo spletnih oblikovalcev kritiziralo to idejo, da bi lahko nekdo drug spreminjal vsebino njihovih strani, se je Microsoft najprej odločil, da bo Smart Tags funkcijo v privzetih nastavitvah izklopil, tako da ga lahko uporabnik sam vklopi, če želi. Kljub temu pa ta rešitev ni bila zadovoljiva.
Kljub temu da je bila funkcija Smart Tags vključena v beta verzijah Internet Explorerja, bo odstranjena v končni verziji Windows XP. Ostala pa bo v Office XP, vendar s to razliko, da bodo uporabniki lahko kontrolirali dokumente, ki so jih ustvarili; Smart Tags za splet namreč ustvarjalci spletnih strani ne...

5 komentarjev