»

Epox 4PEA+

AnandTech - Tako, če sem vam v prejšnji novici predstavil dobro mero Socket A matičnih plošč, vam sedaj, da ne boste Intel fani užaljeni, predstavljam še svež test Epox 4PEA+, kot se uradno imenuje Epoxova umetnina, ki temelji na novem i845PE čipovju ter podpira Pentiume 4 v sodelovanju z DDR pomnilnikom. Plošča je dobesedno nabita z dobrotami, kot so serijski ATA, RAID, LAN in ostale drobnarije in ji iz tega zornega kot nimam česa očitati. Kako pa je plošča stabilna ter združljiva, pa bo pokazal čas. Klik!

Serial ATA

0 komentarjev

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev

Nova integrirana ABIT - ka

X-Bit Labs - Novička za vse ljubitelje integriranih mamaplat: ABIT bo izdal novo integrirano mamaplato, ki bo bazirala na KT333 čipovju in se ima imenovati AT7. Tehnikalije:

ATX format
Podnožje za Socket A procesorje
4 PC2700/PC2100/PC1600 DDR SDRAM DIMM
3 PCI, AGP 4x,
ATA-133 (VT8233A South Bridge), 4-kanalni ATA-133 RAID (HighPoint HPT374)
dva IEEE 1394 porta, USB 2.0 (VIA VT6202)
Integriran zvok (SP/DIF in/out)
10/100 Fast Ethernet kontroler (Realtek 8100C).

In cena? Okrog 200$.

1 komentar

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev

ALijevega P4 nabora ne bo še tako kmalu

X-Bit Labs - ALi (Acer Labs) nam je že večkrat poročal, kako se bodo podali na osvajalne P4 tržišča s svojim najnovejšim naborom, vendar iz te moke do sedaj še ni bilo kruha. Marsikdo je počasi začel dvomiti v ALi-jevo resnost, zato je ALi poslal uradno izjavo, da se jim s predstavitvijo svojega P4 nabora ne mudi preveč, ker imajo trenutno še vedno veliko dela s proizvajanjem naborov za enote CD-RW, optične čitalce, ..., naborom Aladdin TNT2 in rešitev za prenose računalnike. Če bodo ALi-jevci toliko časa zavlačevali, potem se lahko izkaže, da je bil celoten trud na njihovem P4 naboru zaman, saj je konkurenca že zdavnaj ponudila rešitve, ki močno izstopajo iz povprečja (VIA P4X266, SIS645 in i850).

0 komentarjev

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Test coolerjev

Dan's DATA - Dan's data je pripravil standardni, vendar pregledni test hladnjakov. Ali pa tudi ne tako standardni? Primerja namreč tudi P4 coolerje. Saj ne, da bi kdo od vas imel P4 (mogoče pa tudi?), ampak dobro je pa vedeti, če ga boste kdaj v bližnji prihodnosti imeli (sploh zdaj, ko pridejo plošče s podporo DDR SDRAM-u in so cene P4 takooooo nizke). Test vseh coolerjev je dolg 5 strani, s tem, da je P4 coolerjem posvečana ena stran. Način njihovega testiranja je (pomoje) zelo dober, ker ne uporabljajo procesorja, ampak rezistor, ki oddaja točno določeno moč (ki je enaka gratju procesorja). No, oglejte si sami...

0 komentarjev

Viini chipset načrti

X-Bit Labs - Ker je VIA organizirala svoj Technology Forum, na katerem je prikazala nekaj novosti in povedala, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, gotovo ne bo odveč, če še enkrat ponovim njihove načrte v zvezi s procesorskimi nabori. Kot sem že večkrat poudaril, namerava VIA konec leta izdati integrirano P4M266 različico svojega P4X266 nabora, ki se bo od slednjega razlikovala samo po integriranem grafičnem jedru S3 Savage4. Po ostalih lastnostih pa bo nabor enak svojemu trenutno še vedno precej spornemu sorodniku P4X266. Integrirano grafično jedro je kar dobra pogruntavščina, še posebej za razne upravljalce internetnih strežnikov, saj tako odpade strošek za osnovno 2D kartico.
Ker je trenutno precej vroč tudi PC2700 DDR SDRAM, se je VIA odločila, da tudi ona podpre ta pomnilnik v prihodnjih naborih. Prvi nabor, ki ga bo doletela ta čast bo nabor za Pentium4 z imenom P4X333, katerega primerke lahko pričakujemo že v Q4 tega leta, v masovno proizvodnjo pa naj bi šel v prvi četrtini prihodnje...

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar

    ALi-jev nabor za P4

    The Register - Na tako imenovani "chipset sceni" so zadnje čase, odkar je izšel precej sporni P4X266 ni zgodilo nič pretresljivega. Oba večja proizvajalca (VIA in SIS) sta poslala svoje Pentium 4 nabore proizvajalcem matičnih plošč, to pa je bilo tudi vse. Čakali smo samo še na enega proizvajalca - ALi (Acer Labs). Ta bo sodeč po tej novici Vii kar precej zmešal štrene, saj kljub Intelovi licenci ponuja svoj Pentium 4 nabor za cenejšo ceno (31 $). Pravzaprav, je ta nabor kar najcenejši med vsemi nabori za procesorje Pentium 4. Seveda pa se tudi zastonjsko, pardon, poceni kosilo nekje plača, saj ALi ni izdelal svojega nabora v bollj "napredni" tehnologiji, ampak je ostal pri 0.25 mikronski izdelavi teh čipov (VIA bo svoje P4 nabore proizvajala v 0.22 mikronski tehnologiji, SIS pa v 0.18 mikronski tehnologiji). Sicer pa tehnologija izdelave gor ali dol, chipset bodo ljudje gotovo radi kupovali, če se bo izkazal za dobro alternativo Viinim in SIS-ovim rešitvam. Kakih natančnih specifikacij o...

    0 komentarjev

    Druga generacija Viinih P4 chipsetov

    X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

    0 komentarjev

    ATI-jevi chipseti

    X-Bit Labs - Gotovo vas vsaj nekaj ve, da ima ATI poleg proizvodnje grafičnih čipov v planu še proizvodnjo procesorskih naborov (chipsetov). Svoj prvi nabor bodo predstavili v četrtem četrtletju (Q4) tega leta, imenoval pa se bo A3. Čeprav je ATI svoje zaupne podatke izdal samo izbrancem, pa se tudi tokrat ni mogel ubraniti javnemu razkritju svojih načrtov. Kakšen na bi bil A3? Berite dalje:
    A3 lahko teoretično deluje z vodilom Pentiuma 3 ali z Athlonovim vodilom, vendar bo namenjen samo Pentium3 družini (tudi Tualatinom). Vendar pa za razliko od Nvidie, ATI ne bo izdelal obeh veznih čipov, ampak samo Northbridge. Za Southbridge bo uporabljen ALi 1535+ ali SMSC Victory 66, ki bo z Northbridgom povezan preko vodila PCI. A3 bo podpiral pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, vendar na žalost samo 64 bitnega . Poleg tega, bo v sam nabor vdelan tudi UMA grafičen procesor, ki bo baziral na jedru RV200 (Radeon 2 VE). Če pa vam grafičen čip ne bo všeč, pa boste lahko v AGP režo na plošči vtaknili grafično...

    1 komentar

    VIA in visoko integrirane rešitve

    The inquirer - VIA se ne da. Kljub raznim Intelovim provokacijam glede C3 procesorja, so se pri Vii odločili, da prej omenjeni procesor spravijo še "stopničko više". Tokrat so se Viaši odločili, da napravijo res ultravisoko integriran procesor, ki nosi kodno ime Matthew. Seveda jih pri tem poslanstvu ni nič ustavilo, saj imajo znanje o procesorjih (Cyrix, IDT), chipsetih (VIA), integraciji (spomnite se Cyrixa in njegovih rešitev) in grafiki (S3). Matthew bo tako postal prvi visoko integriran čip, ki bo vseboval chipset, CPU in grafični podsistem (Savage4). Uporabljal bo podnožje s370, in predstavljal konkurenco Celeronom, (po nekaterih podatkih se C3 procesorji, na katerem bazira tudi Matthew odrežejo malce bolje kot Intelovi Celeroni), ter SMA tehnologijo (shared memory marchitecture), s katero bo osrednji pomnilnik lahko tudi grafični pomnilnik. Lastnosti Savaga4 gotovo poznate, zato o njem ne bom razpravljal. Procesor se bo odlikoval tudi z nizko porabo, kar ga naredi idealnega za uporabo v...

    0 komentarjev

    VIA trdno odločena o P4X266

    DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

    0 komentarjev

    1000$ za računalnik s P4?

    The Duke Of URL - The Duke Of URL ugotavlja, da sestavljeni računalniki z vgrajenim Pentium 4 procesorjem niti niso več tako dragi. Ko smo še pred časom vtikali računala s P4 v rang dragih računalnikov, je njim uspelo sestaviti popolnoma delujočo kišto za $999. V njej se poti Pentium 4 pri gigahercu in pol, sparjen je s (borih) 128 MB pomnilnika, v njem se vrti 30 gigabajtni IBMov ATA100 disk, Geforce MX, SB Live,... Cena končnega sestavljenega sistema z nameščenim, pozor, Red Hatom 7.1. Ta računalnik so primerjali z AMD Athlonom 1.2 GHz s 256 MB pomnilnika, kar nekako ustreza istemu cenovnemu razredu ter prišli do zaključkov. Da pa vam ne bom pokvaril vseh užitkov ob branju tega ne tako obsežnega primerjalnega testa, si na povezavo kar veselo kliknite. Jasno je, da se bo Pentium 4 iz dneva v dan prodajal vse bolje. Problem je AMDjev že na prodajnih policah stoječi odgovor - Athlon 4, ki ima v svojo prid še eno prednost - podporo multiprocesiranju. Vojna bo še dolga, vam zagotavljam ....

    3 komentarji

    VIA bo izdala P4 čipovje

    X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
    Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

    2 komentarja