»

Novoletna anonimizacija računov

Slo-Tech - Skladno z napovedjo smo danes anonimizirali račune, katerih uporabniki se niso prijavili od 1.1.2010. Izbrisali smo vse podatke računa razen uporabniškega imena, prijavnih podatkov ter email naslova. V prihodnjih dneh (do konca tedna), bomo na podoben način anonimizirali tudi račune, ki niso v uporabi od 1.1.2011, pri danes anonimiziranih računih pa bomo anonimizirali še podatek o naslovu elektronske pošte.

V primeru, da tovrstnega postopka z vašim računom ne želite, se enostavno prijavite.

5 komentarjev

Hotmail z novimi metodami za varovanje elektronskih predalov

Ars Technica - Po vsakem vdoru v računalniške sisteme, kadar se nato izvaja analiza odtujenih gesel, je rezultat vedno enak - ogromen delež uporabnikov nima varnih gesel. Tisoči in tisoči menijo, da so gesla 123456, password, qwertz in podobna varna. To je voda na mlin napadalcem, ki jim sploh ni treba vdreti v bazo podatkov, ampak se enostavno prijavijo kot uporabnik in preizkusijo nekaj najpogostejših gesel. Hotmail je obupal nad opozarjanjem uporabnikov, zato bodo najbolj pogosta nevarna gesla preprosto prepovedali.

Po novem tako ne bo več mogoče registrirati uporabniškega računa z...

22 komentarjev

Tudi Android beleži zgodovino lokacij telefona

Guardian - Medtem ko so se ameriški senatorji zgražali nad radovednostjo Applovega operacijskega sistema iOS, ki na iphonu v datoteko consolidated.db vestno beleži vse lokacije telefona in omrežja, s katerimi je prišel v stik, je Magnus Eriksson pokazal, da Android počne zelo podobno.

Naprave z Androidom shranjujejo zadnje lokacije telefona, oznake zadnjih baznih postaj, s katerimi se je telefon povezal, in imena zadnjih brezžičnih omrežij (Wi-Fi), ki jih je telefon srečal. Pri tem njegov spomin ne seže toliko nazaj, kot je to slučaj za Apple, saj si shranjuje samo zadnjih 50 lokacij in 200 srečanih omrežij. Razlika je tudi v dostopnosti teh podatkov, saj jih iOS shranjujejo v navadno datoteko, do katere ni težko dostopiti, medtem ko se je do teh podatkov...

9 komentarjev

Popravek pravil

Slo-Tech - Slo-Tech s 1.1.2011 spreminja trenutno veljavna pravila, ki se nanašajo na zasebnost. Spremenjen je 13. člen, dodan je nov 13. a člen, z naslednjo vsebino:


13. člen


1. Slo-Tech zbira naslednje podatke o uporabniku:
- IP naslov, različica brskalnika (user agent), čas, naslov obiskane strani (URL), stran iz katere je uporabnik prišel na obiskano stran (referrer) -- če je ta podatek posredovan;
- naslov elektronske pošte, ki je potreben za registracijo;
- podatke, ki jih uporabnik posreduje v svoj profil;
- ločeno od 2. alinee podatke o ogledih tem za zagotavljanje delovanja funkcionalnosti označevanja prebrane vsebine (oznaka tema, enolična oznaka uporabnika, čas ogleda).

2. Slo-Tech dodeli uporabniku ob začetku seje piškotek (session cookie) za prilagoditev uporabniške izkušnje.

3. Slo-Tech dodeli uporabniku ob samodejni prijavi trajen piškotek (persistent cookie) za njegovo enolično identifikacijo.

4. Slo-Tech za uporabnike, ki uporabljajo storitev prijave s pomočjo tretjih...

26 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Slotech gre z bicikli na Mariborsko Pohorje

Slo-Tech - Majsko kolesarjenje po kucljih v okolici Ljubljane je bilo prijetno in zabavno, zato ga velja ponoviti.

Tako bomo v soboto, 30. avgusta, grizli v klance na Mariborskem Pohorju. Zaradi lažje organizacije prosimo vse, ki boste prišli, da se prijavite na naslov elektronske pošte. Trenutno je prijavljena ena deklica in 11 fantkov.[:D]

Dobimo se ob 9. uri pri spodnji postaji pohorske vzpenjače. Napovedni film in ostale informacije o izletu pa najdete v tejle temi.

3 komentarji