»

CES 2012: Nvidia in Asus predstavila tablico s Tegro 3 in Androidom 4

engadget - V Las Vegasu se je včeraj popoldne začel vsakoletni sejem CES, ki bo trajal do petka. V tem času bomo spremljali kopico novosti, ki jih bodo igralci elektronske branže predstavljali in napovedovali. Poglejmo si Nvidio, ki je včeraj skupaj z Asusom predstavila nov tablični računalnik, ki ga poganja Nvidiin procesor Tegra 3.

Tegra 3 oziroma Kal-El, kakor je tudi bila znana v razvoju, je Nvidiin mobilni sistem na čipu (SoC) nove, tretje generacije. Njegova glavna odlika je pet jeder, od katerih so štiri klasična ARM Cortex A9 s frekvenco 1,3 GHz (oziroma 1,4 GHz, kadar poganjamo le eno) in eno oskubljeno varčno jedro s 500 MHz, ki teče, ko potrebujemo manj procesorske moči, da podaljša avtonomijo delovanja naprave.

Nov...

28 komentarjev

Ušle specifikacije za Intel Medfield

VR - Zone -

VR-Zone je uspel pridobiti otipljive številke o zmogljivosti prihajajoče Intelove mobilne platforme Medfield. Čipe naj bi že naslednje poletje videli v Android telefonih in tablicah (prvi prototipe so pokazali že septembra) in z njimi si misli podjetje končno odrezati svoj delež mobilne pogače, ki trenutno pripada ARMU (Apple A5, NVIDIA Tegra 3, Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, TI OMAP, idr).

Medfield je Intelov prvi sistem na čipu (SoC). Tablični različici pravijo "Intel Tablet Platform" in naj bi vključevala 1.6GHz enojedrni x86 procesor v 32nm tehniki, 1GB L2-DD2 RAMA, WLAN/Blootooth/FM čip še neimenovanega proizvajalca, 10.1'' zaslon z resolucijo 1280x800 pikslov, eMMC/micro-SD...

36 komentarjev

Kal-El oziroma Tegra 3 uradno predstavljena

AnandTech - Nvidia je včeraj uradno predstavila novo različico arhitekture Tegra 3, kakor se po novem imenuje mobilni sistem na čipu (SoC), ki je bil prvotno znan kot Kal-El. Uradna predstavitev tretje generacije Tegre je bila že februarja, sedaj pa je Nvidia povedala, da je projekt dokončan in da bomo prve izdelke s Tegro 3 videli še pred koncem leta. Novih informacij niso natrosili mnogo, zato si poglejmo, kaj je o prvem štiri- ali večjedrnem procesorju ARM že znano.

Kal-El bo petjedrni čip, ki bo imel štiri običajna jedra ARM Cortex A9 s frekvenco 1,3 GHz (oziroma 1,4 GHz, kadar deluje le eno), ki bodo namenjena uporabi v zahtevnejših aplikacijah. Dodatno pa je peto jedro, ki je namenjeno podaljševanju avtonomije v manj stresnih...

26 komentarjev

Intelovi mobilni telefoni z Medfieldom prihodnje leto

ComputerWorld - Intel je včeraj predstavil prototip pametnega mobilnega telefona, ki ga je poganjal Intelov varčni procesor Medfield. Intel si namreč že nekaj časa prizadeva svoje procesorje pripeljati v pametne telefone in tablične računalnike, a mu konkurenca z ARM-jem na čelu ne pusti ničesar razen drobtinic. Preden se je Nokia spečala z Microsoftom, jo je Intel snubil, da bi skupaj ponudili pametne telefone z operacijskim sistemom MeeGo, sedaj pa je projekt padel v vodo. Intelov izvršni direktor Paul Otellini je včeraj na tiskovni konferenci to milo opisal z besedami, da mogoče Nokia ni bila najbolj pravšnji partner.

Dizajne, ki so jih razvijali za Nokio, je sedaj Intel nesel naokoli k ostalim proizvajalcem. Če bo šlo vse po načrtih, bomo prve telefone z Medfieldom ugledali v...

0 komentarjev

Dokončan dvojedrni Snapdragon

Obilica zmogljivosti v majhnem paketu. Na sliki je QSD8650, gigahertčni Snapdragon, poznan iz HTC Desire, Evo 4G, HD2, Google Nexus One, itd.

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Qualcomm je na področju mobilnih telefonov v bližnji preteklosti eden izmed pomembnejših oz. vsaj popularnejših igralcev. Njihovi čipi se nahajajo v obilici mobilnih telefonov, najbolj znan pa je nedvomno gigahertčni Snapdragon. Poleg slednjega imajo v repertoarju še nekaj počasnejših sistemskih čipov ter čipe, odgovorne za brezžično komunikacijo z mobilnimi omrežji. A gigahertčni Snapdragon kmalu ne bo več na vrhu njihove ponudbe, saj ga bo tam nadomestil mnogo zmogljivejši čip iz iste družine.

Snapdragon QSD8672 bo namreč vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM, ki bosta tekli pri kar 1,5 GHz. Masovna proizvodnja in...

63 komentarjev

Dvojedrniki na voljo za mobilne telefone

HotHardware - Če vam gigahertčni procesorji osnovani na arhitekturi ARM, ki ji je že mogoče najti v zmogljivejših mobilnih telefonih (HTC-jevi HD2, Desire ter Googlov Nexus One, Samsungov Galaxy, najverjetneje tudi prihajajoči iPhone, itd.), ne zadoščajo, brez skrbi. Qualcomm je namreč ravno pred kratkim pričel z razpošiljanjem prvih inženirskih primerkov svojih čipov Snapdragon iz tretje generacije. Ti bodo uporabljali dvojedrno zasnovo centralnega procesorja, ki bo tekel z vse do 1,2 GHz.

Tretjo generacijo serije Snapdragon bosta tako sprva sestavljala čipa MSM8260 in MSM8660, ki bosta, kot že rečeno s frekvenco do 1,2 GHz, sposobna gladko predvajati videoposnetke v polni visoki ločljivosti (1920 x 1080 pik - najverjetneje s pomočjo namenskega dekoderja)....

56 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev