»

Seagate predstavil najtanjši zunanji disk

The Verge - Ob 35. obletnici proizvodnje prvih 5,25-palčnih diskov za osebne računalnike je Seagate pokazal, da diski še niso za staro šaro, čeprav jim SSD-ji močno dihajo za ovratnik. Pokazali so najtanjši zunanji disk na svetu, ki v debelino meri zgolj 7 milimetrov, zato se imenujem kar Seven. Uradno ga bodo predstavili na sejmu CES, ki se v Las Vegasu prične v torek.

Seagate je veliko pozornosti posvetil oblikovanju, kjer je Seven izstopajoče eleganten. V sivem jeklenem ohišju je pri debelini 7 milimetrov lahko samo ena plošča, zato ima disk kapaciteto 500 GB. Na računalnik se priključki prek vmesnika USB 3.0, kakšnih hitrostnih presežkov pa vseeno ne gre pričakovati. Na volj bo konec januarja za 100 dolarjev, so še povedali v...

35 komentarjev

WD in Seagate skrajšujeta garancijo za trde diske

ComputerWorld - Največja proizvajalca trdih diskov Western Digital in Seagate sta objavila, da bosta z novim letom skrajšala garancijo na večino trdih diskov. Skrajšanje bo prizadelo praktično vse trde diske, ki so namenjeni domačim in poslovnim uporabnikom, izvzeti pa bodo le diski za tako imenovane mission critical sisteme. Western Digital zatrjuje, da skrajšanje garancije ni povezano s poplavami na Tajskem, zaradi katerih je sicer celotni proizvodni sektor trdih diskov v hudem primežu. Sta pa podjetji priznali, da bodo s skrajšanjem garancije privarčevali.

V Western Digitalu so povedali, da bo znižana garancija veljala...

90 komentarjev

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

Tudi Seagate bo ponudil dva terabajta

ComputerBase - Kmalu za Western Digitalom je zgledu sledil tudi konkurent Seagate in napovedal svoj model dvoterabajtnega diska. Točnega datuma izida še niso povedali, so pa zagotovili, da lahko trde diske serije Constellation, ki bodo sicer namenjeni zahtevnejšemu (enterprise) trgu, pričakujemo letos poleti. Na voljo bo v 2,5- in 3,5-palčni različici, prav tako bo tudi priklop mogoč prek vmesnikov SATA ali SAS 2.0. Poleg največjega modela bodo na voljo še 160, 500 in 1000 GB. O ceni pri Seagatu niso želeli povedati kaj oprijemljivega, so pa zapisali, da se uporabnikom v zameno za prostornost za razliko od WD-jevega modela ne bo treba odpovedati hitrosti.

12 komentarjev