»

Plošče na nForce 3 Pro 150 že v masovni proizvodnji

X-Bit Labs - Nvidia je najavila, da so plošče, ki bodo bazirale na njihovem najnovejšem in sploh prvem procesorskem naboru za profesionalno uporabo (beri: delovne postaje, ...) že v masovni proizvodnji.

Nabor nForce3 Pro 150 je narejen v 0.15 mikronski tehnologiji in podpira Hyper-Transport, 8x AGP, 3 ATA-33/66/100/133 kanale s podporo RAID, USB 2.0 in še marsikaj. Prva matična plošča, ki bo osnovana okrog najnovejšega Nvidiinega nabora za Opterone, bo Asusova SK8N, ki bo poleg standardne opreme podpirala tudi do 8 GB PC1600, PC2100 ali PC2700 DDR SDRAM pomnilnika, omogočala priklop diskov Serial ATA in bila pripravljena na navijanje Opteronov.

To leto se lahko nadejamo še enega Nvidiinega nabora - nForce3 Pro 250, ki bo poleg tistega, kar ponuja nForce 3 Pro 150, nudil 4 priključke Serial ATA in gigabitni ethernet.

1 komentar

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

SIS razvija SOC čipe

X-Bit Labs - SIS si je svojimi nedavnimi nabori za procesorje Athlon in Pentium4 ustvarilo kar dobro ime med uporabniki, ki zahtevajo zmogljive rešitve, vendar pa jih, vsaj po tej novici sodeč, še vedno daje nostalgija po starih časih, ko so se ukvarjali še z nekakšnimi ultraintegirranimi rešitvami. Zato so se odločili, da bodo začeli izdelovati t.i. System-on-a-Chip (SOC) čipe, ki so najverjetneje visokointegrirane rešitve, za ultra low-cost računalnike in za neračunalniške naprave. SIS je za potrebe System-on-a-Chip projekta kupil licenco podjetja Rise, ki izdeluje procesorje na arhitekturi x86. Glede na to, da so na trgu prisotne samo rešitve podjetja National, ki skrbi za družino Geode in nekaj RISC rešitev, ima SIS kar dobre možnosti za uspeh. SiSove SOC čipe bomo videli v novembru. Mogoče jih bomo kdaj videli v kakšnih računalnikih, ki bodo namenjeni poganjanju Worda ali kakšnega drugega urejevalnika besedil, vendar pa jih zagotovo ne bomo videli v računalnikih, ki so namenjeni zahtevnim...

0 komentarjev

Problemi z nForce čipsetom ali ne?

The inquirer - Par dni nazaj sem pisal o tem, da naj bi bila za zamudo nForce čipseta krivi problemi z integriranim zvočnim delom. To novico je takrat sprožil nek proizvajalec matičnih plošč. Na začetku avgusta pa se je tudi govorilo, da naj bi bila izdaja prestavljena zaradi previsokih proizvodnih stroškov. No The Inquirer je od Nvidije dobil informacijo, da je z čipom vse OK in da ni nobenih problemov. Po navedbah Nvidije naj bi se začela proizvodnja naslednji teden. Glede na to, da imajo marsikateri proizvajalci že pripravljene osnovne plošče za vgradnjo tega čipseta, lahko pričakujemo prve plošče zelo kmalu. Po kateri ceni bo čipset dosegljiv proizvajalcem se točno še ne ve. Govora je o ceni od 50-90 dolarjev po komadu. Sicer dobimo za ceno okoli $65 že matično ploščo z SiS735 čipsetom, a brez grafične kartice ter brez Dolby Digital Encoderja.

0 komentarjev

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

Flip Chip tehnika septembera

Tweakpc.de - Flip Chip je nova tehnika proizvodnje čipov, in ki bi omogočila proizvodnjo čipov v še manjši obliki kot do sedaj. Samo tehniko bojo predstavili septembra v Stuttgartu. S to tehniko bojo med seboj povezali na pol narejen čip z njegovim vezjem, kar naj bi proizvodnjo poenostavilo in s tem tudi pocenilo. Trenutno se z to tehniko ukvarja 13 podjetij.

0 komentarjev

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

Nvidia Včeraj-Danes-Jutri

Penstar Systems - Na Penstar Systems so objavili res zanimiv članek o razvoju nam vsem tako dobro poznanega podjetja Nvidia. V članku se posvetijo tako preteklim uspehom, kot vsemu kar nas čaka v prihodnosti. Precej so tudi napisali glede prihajajočega NV20. Naj povzamem: NV20 bo najbrž na začetku prišel na trg v zelo malih količinah in po zelo velikih cenah... govori se o ceni okrog 500$ (120000 sit) v tujini, kaj to pomeni pri nas, pa veste sami. Po zadnjih podatkih ima namreč Nvidia težave s proizvodnjo čipov v 0,15 mikronski tehnologiji. Zares ogleda vreden članek. Klik!

0 komentarjev