»

Oraclov Solaris 11.4 CBE odslej odprt

Slo-Tech - Zadnja verzija Oraclovega Solarisa 11.4 CBE (Common Build Environment) je odslej na voljo kot brezplačen odprtokoden sistem za razvijalec ali če ga uporabljamo doma za nekomercialne namene. Izdan je pod Oraclovo licenco. To je prva verzija Solarisa 11.4, ki jo je možno dobiti brez nakupa Oraclove podpore.

Izšel je že marca letos, a brez velikega pompa, zato s(m)o ga mediji večidel prezrli. Za prenos potrebujemo račun pri Oraclu, ki pa ga lahko ustvarimo brezplačno. Verzije CBE je Oracle začel izdajati leta 2009, ko je kupil Sun Microsystem in njihov Solaris. CBE bi lahko primerjali z verzijami beta, saj so nekakšne predverzije za kasnejši SRU (Support Repository Update). Verzije, ki so bile doslej na voljo brezplačno, niso vsebovale vseh sprememb in popravkov, ki so mesečno prihajali v SRU. Tudi zato je Oracle sedaj odprl še verzijo CBE. Nadgradnja s CBE na SRU pa bo še vedno plačljiva. Zaradi Oraclovih praks v preteklosti so sicer številni uporabniki skeptični, saj se lahko...

39 komentarjev

Pametni virusi v navideznih računalnikih ne tečejo

Slo-Tech - Raziskovalci pri preiskavah zlonamerne programske opreme čedalje pogosteje odkrivajo, da se ta v kontroliranih okoljih (navideznih računalnikih) sploh ne zažene, ker otežuje njeno analizo. Nekaj v ta namen uporabljenih tehnik smo že poznali, nekaj pa je povsem novih.

Eden izmed zlonamernih Wordovih dokumentov (Ursnif), ki vsebuje makro za sprožitev okužbe, preveri štiri dejavnike. Če vsebuje ime datoteke zgolj heksadecimalne znake (0-9, a-f, A-F) pred predpono, makro ne stori nič zlega. Raziskovalci namreč pogosto pred analizo preimenujejo viruse glede na njihovo zgoščeno vrednost SHA256 ali MD5, da imajo točen pregled nad tem, kaj teče. Hkrati makro preveri, koliko...

9 komentarjev

Izšel Solaris 11

Techworld - Dolgo časa je minilo od izida zadnje velike verzije na Unixu osnovanega operacijskega sistema Solaris. Verzija Solaris 10 je izšla daljnega leta 2004, ko je zanj skrbel še Sun. Vmes je Sun pohrustal Oracle (in ubil OpenSolaris), tako da sedaj slednji nastopa kot izdajatelj novih verzij. Verzija Solaris 11 Express, ki je bila neke vrsta generalka za prva enajstico, je izšla lani novembra, ta teden pa je Oracle izdal še pravi Solaris 11. Novosti je precej, v glavnem pa Oracle promovira večjo prilagojenost za oblake in tesnejšo integracijo z ostalimi Oraclovimi izdelki, kot so Database 11g, Fusion Middelware 11g, Enterprise Manager Ops Center (kratek pregled najpomembnejših izboljšav).

Oracle pravi,...

5 komentarjev

Izšel Solaris 11 Express

OSNews - Včeraj je izšla prva uradna nova različica Solarisa po Oraclovem prevzemu Suna in sicer Oracle Solaris 11 Express 2010.11. Čeprav pri Oraclu trdijo, da je primerna tudi za produkcijo, je v prvi vrsti namenjena predvsem za pokušino in priprave na "pravo" enajstico, ki naj bi izšla prihodnje leto. V seznamu novosti glede na različico 10 najdemo kar nekaj bonbončkov, ki jih poznamo že iz evtanaziranega OpenSolarisa, npr. namizje Gnome (opcijsko) namesto CDE, paketni sistem IPS, SMF kot poenoten okvir za upravljanje s strežniškimi storitvami, poenoten okvir COMSTAR, ki omogoča izvoz diskovnega prostora prek omrežij SAN (npr, iSCSI, Fibre channel, FCoE), virtualizacija omrežnih priključkov, tudi root ni nič več poseben uporabniški račun temveč "vloga" (angl. role), ki se dodeli pristojnim uporabnikom. Nekaj novosti je tudi glede na zadnjo uradno različico Opensolarisa, izpostavimo samo možnost deduplikacije in enkripcije v ZFS, možnost priprave prilagojenih distribucij za specifične...

3 komentarji

Oracle ubil OpenSolaris

Heise - Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala...

47 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev