»

Kitajsko seme na Mesecu klije

theguardian.com - V začetku leta je Kitajcem uspel prvi nadzorovani pristanek na oddaljeni strani Meseca v zgodovini, s katerim so tja pripeljali tudi bombaž, krompir, vinsko mušico, repno ogrščico, kvas in navadni repnjakovec, da bi ustvarili mini ekosistem. Seme bombaža je sedaj vzklilo, kar predstavlja zgodovinski trenutek. Še nikoli prej ni nič biološkega zraslo na Mesecu.

V vesolju smo rastline že gojili. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so izvedli že številne eksperimente, v katerih jim je uspelo vzgojiti že marsikaj, prav tako so podobne poizkuse izvedle tudi nekatere misije. V vesolju so med drugim rasli že riž, tulipani, zelje, solata in sončnice. Sedaj pa smo "okužili" tudi Luno.

Gre seveda za umeten mini ekosistem, ki je del eksperimenta v...

17 komentarjev

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Končan eksperiment Mars-500

Slo-Tech - Včeraj se je končal ruski eksperiment Mars-500, ki se je pričel 3. junija 2010 in je bil namenjen simulaciji potovanja na Mars. V okviru eksperimenta so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljskega plovila v velikosti 550 kubičnih metrov, v katerem so bili popolnoma izolirani od ostalega sveta. Uporabljali so le vnaprej uskladiščeno hrano, umivali so se bolj poredko, oken niso imeli in vsa komunikacija je bila omejena na elektronsko pošto, ki je zakasnjena kakor v realnih razmerah. Edini nepristni dejavnik je bila pravzaprav le gravitacija.

Vrhunec je eksperiment dosegel februarja, ko so navidezno pristali na Marsu, kjer so ostali 10 dni. V tem času so simulirali tudi vesoljske sprehode trojice, ki je v...

25 komentarjev

Tudi NASA pripravlja simulacijo potovanja na Mars

Discovery News - NASA je napovedala, da bodo prihodnje leto bržkone začeli izvajati simulacije potovanja na Mars, za kar bodo uporabili kar Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Ker potovanje na Mars s trenutno tehnologijo traja približno pol leta in ker se radijski valovi z Zemlje na Mars prenašajo 22 minut, bo v prihodnosti posadka odprave na Mars podvržena povsem novim pritiskom, podobnim tistim v izoliranih podmornicah. Da bi bolje preverili odzivanje ljudi na ekstremne situacije, bodo izvedli simulacijo.

Rusija je ZDA na tem področju temeljito prehitela, saj so že lani junija začeli eksperiment Mars-500, ki simulira prav 500-dnevno pot na Mars in nazaj. Eksperiment je že dosegel svoj vrhunec s simulacijo pristanka, sedaj pa so sodelujoči na polletni poti domov. NASA...

1 komentar

Mars-500 simuliral pristanek na Marsu

Slo-Tech - Ruski projekt Mars-500, ki traja od 3. junija 2010, ko so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljske ladje velikosti 550 kubičnih metrov, je včeraj dosegel vrh. Šesterica je namreč po 250 dneh potovanja uspešno simulirala pristanek na Marsu, s čimer so končali prvi del misije.

Na površju Marsu bodo navidezno ostali do 23. februarja, tako da bodo skupno na Marsu ali v njegovi orbiti 30 dni. V tem času bodo izvedli trije prostovoljci, ki so bili določeni za pristanek in so sedaj zaprti v posebnem delu ladje, izvedli tri sprehode po površju. Medtem jih druga trojica čaka v drugem delu habitata, ki simulira vesoljsko ladjo, ki je ostala v orbiti.

Po obisku...

18 komentarjev

Projekt Mars-500 pred simulacijo pristanka na Marsu

Pred začetkom preizkusa

vir: Google
Google - Lanskega junija se je v Moskvi začel projekt Mars-500, v katerem šest prostovoljcev simulira potovanje na Mars. Za 500 dni so jih namreč zaprli v repliko vesoljske ladje, tako da z zunanjim svetom nimajo nobenega stika, razen elektronske pošte in videoposnetkov, ki so zakasnjeni za 20 minut, kot če bi res bili več deset milijonov kilometrov od Zemlje. Razume se, da lahko uživajo le ob začetku misije v...

33 komentarjev

Začenja se eksperiment Mars-500

BBC - Tehnologijo za polet na Mars človeštvo ima, zatakne pa se pri finančnih sredstvih in človeku. Finance bodo ob zadostni motivaciji hitro pod streho, zato je človek še edini šibki člen, ki ga je treba pred poletom preveriti. V ta namen se v Rusiji začenja projekt Mars500, ki je zadnji korak za projektoma Mars-14 (november 2007) in Mars-105 (končan julija 2009).

Šest prostovoljcev bodo za poldrugo leto oziroma 500 dni zaprli v model vesoljske ladje brez oken, kjer bo njihova edina komunikacija z zunanjim svetom elektronska pošta z 20 minutno zakasnitvijo, kolikor porabi elektromagnetno valovanje, da z Marsa doseže Zemljo. Eksperiment se je začel včeraj opoldne, ko so trije Rusi, dva Evropejca in Kitajec vkorakali v svoje novo domovanje, ki...

17 komentarjev