»

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev

Tekmovanje do nič

Slo-Tech - Hekerji bodo v okviru konference Defcon 16 organizirali tekmovanje imenovano Race-to-Zero. Pravila so preprosta: tekmovalci bodo dobili vzorce zlonamerne kode, ki jo bodo nato poljubno modificirati (RCE, code obfuscation, uporaba packerjev/kripterjev/mutatorjev...) ter naložili na namenski portal, ki bo deloval podobno kakor npr. VirusTotal, torej različni AV programi bodo kodo skenirali. Tekmovanje bo razvrščeno na različne težavnostne stopnje, končni cilj pa je prelisičiti vse načine detekcije. Zmagovalcu pripada čast in slava ter večno sovraštvo s strani razvijalcev proti-virusnih programov.

3 komentarji

NEST.2007 (IV)

Slo-Tech - Malo novih podatkov o tem kaj se dogaja. Letos bomo nazaj uvedli overclockersko delavnico, zato vsi, ki vas tovrstno početje zanima, vabljeni.

Prostor je že 70 odstotno zaseden. Po potrebi lahko število mest trenutno še povečamo, zato se prijavite zdaj. Naslednji teden bo omejitev takšna kot je.

Za vse prisotne bomo ponovno organizirali tekmovanje iz sestavljanja in razstavljanja računalnika ter lotanja (česa točno naj zaenkrat ostane skrivnost).

Več podatkov

20 komentarjev

Računalnik kot hladilnik

Hardware OC - Hehe, to pa je definitivno ena izmed boljših moderskih domislic, kaj sem jih kdaj videl. Gre za pravi mini hladilnik v računalniku! Tipi na Hardware OC so se namreč spravili narediti peltierski hladilnik za eno konzervo ter stvarco vdelali v računalnik. Nekakšno vodno hlajenje pijače, torej. Resnično vam priporočam ogled projekta, saj je stvar zelo zabavna. Stajliš? Nope. Kul? O, da !

3 komentarji

Ali je Rogljev uspeh prevara?

Jaz - Nekaj bralcev Slo-Techa me je napotilo na to Monitorjevo novico, ki govori o zadnjem dosežku Matjaža Roglja, ki je zmagal na SP v računalništvi v Riu de Janeiru. Avtor novice se sprašuje, ali je vse skupaj le prevara, oziroma preizkušanje budnosti slovenskih medijev (kar je bila novica o genetskih poskusih v inštitutu Jožefa Štefana pred leti). Moram priznati, da je nekaj vprašanj, ki jih postavlja kar zanimiv: recimo to, da o zmagi ni poročal noben drugi svetovni medij, da inštitut, ki organizira tekmovanje ne odgovarja na klice ali e-maile, da je spletna stran tekmovanja "v prenovi" do junija 2001 in tako naprej... Vseeno se mi zdi prezgodaj, da se potegnejo kakršnikoli zaključki, toda če gre za prevaro, je bila izpeljana zelo dobro!

8 komentarjev

Testni sistem, kot se šika

Trainwrecker - Ok, fante pri Trainwreckerju res moram izredno pohvaliti za ta testni sistem za hladilnike. Verjetno bodo njihovi testi hladilnikov odslej najnatančnejši in najrealnejši. Zadeve so se namreč lotili izredno profesionalno. Kaj bi govoril... stvar si res morate ogledati, saj so v njo očitno vložili neskončno ur načrtovanja, izdelovanja in nastavljanja. Celo svojo lastno programsko opremo so spisali. Neverjetno !

1 komentar